Маунт прес: Роботизирано заваряване с колаборативни роботи на Migatronic оптимизира производителността на труда

06.04.2021 г.8 мин.

Колаборативните заваръчни роботи са добро и достъпно решение, което все по-често се използва като първа стъпка към автоматизация на заваряването. „Ако искат да спестят ресурси при заваряване както на големи, така и на малки партиди, потребителите могат да оптимизират ефективността на заваръчния процес, при това с еднакви резултати и с гарантирано високо качество. Това, което се изисква от оператор на заваръчен робот на Migatronic, е само да постави детайла, да избере правилната програма и да натисне бутона за старт. Докато CoWelder заварява, операторът може да подготви следващия детайл. Подобно роботизирано решение е внедрено и в норвежката компания Aarsland Stål & Lakk. С цел модернизиране и оптимизиране на производството си, компанията е инвестирала в напълно роботизирана работна клетка на Migatronic Automation с персонализирани принадлежности, за да се справи с нарастващия обем от поръчки“, съобщиха за Инженер.bg от доказаната българска фирма Маунт прес, официален представител за България на датската компания Migatronic.

Вече почти две десетилетия Aarsland Stål & Lakk, специализирана в областта на нанасянето на прахови покрития и разработването на заваръчни решения, предоставя на няколко индустриални бранша услуги в областта на заваряването и праховото боядисване на детайли от стомана, поцинкована стомана и алуминий. Компанията с централа в град Вигрестад в западната част на Норвегия произвежда също компоненти за мебелни рамки, парапети, селскостопанско оборудване и компютърни екрани.

Компанията Aarsland Stål & Lakk стартира като част от Aarsland Møbelfabrikk, водещ норвежки производител на мебели за офиси, училища и други обществени институции. През 1999 г. Aarsland Stål & Lakk се премества в отделен производствен обект. Предвид нарастващия обем поръчки мениджмънтът на компанията разбира, че притежава сериозен потенциал за растеж. Така тенденцията за повишен интерес към услугите й довежда до решението за инвестиране в роботизирана клетка за автоматизация на Migatronic Automation.

„От самото си създаване ние залагаме на модерни решения в заваръчната индустрия с цел непрекъсната оптимизация на производството. Инвестирахме в клетка-робот, за да продължим нашия растеж и да отговорим на предизвикателствата, дължащи се на големия брой от поръчки. Техническото ниво на заваръчния робот надмина всичките ни очаквания“, коментира Рой Меланд, отговарящ за производството в Aarsland Stål & Lakk.

Заваръчна технология на бъдещето

Aarsland Stål & Lakk произвежда и обработва основно компоненти за Aarsland Møbelfabrikk, като подрамки за офис маси и училищни маси, както и компоненти за повдигащи плотове. Тези детайли обикновено се произвеждат наведнъж на партиди от по 500 броя. През 2018 г. норвежкият компания започва да регистрира непрекъснато нарастване на обема от поръчки, затова и внедрява решение за рационализиране на процеса на заваряване с цел подобряване на ефективността на производството. „Често заваряваме големи партиди наведнъж. По-рано заварявахме всички компоненти ръчно, което бе трудна и еднообразна дейност за заварчиците ни. Сега новата роботизирана клетка извършва тези операции и улеснява много операторите. Синхронизираната работна маса, задвижвана от двигател, позволява на робота да заварява компонентите, докато нашите оператори отстраняват готовите детайли или поставят нови. Това рационализира в голяма степен производството и подобри ефективността“, допълни Рой Меланд.

От самото начало роботизираната клетка демонстрира 100% прецизност, а финишното покритие на големите партиди заварени детайли впечатлява с отличен външен вид и еднообразност. Високотехнологичният източник на захранване на заваръчния робот на Migatronic е много ефективен и мощен. Той се отличава с импулсна функция и интелигентен контрол на газа, който намалява пръските, както и разхода на газ. Като се има предвид всичко това, роботизираната клетка значително е намалила времето за производство и разходите. „В случай, че поръчките ни продължат да се увеличават, е възможно да инвестираме в още една роботизирана клетка. Ако знаехме още от самото начало, че едно роботизирано решение за заваряване е толкова добро, щяхме да го закупим преди пет години. От наша гледна точка роботизираните клетки са бъдещето на заваръчната индустрия“, поясни г-н Меланд.

Съвместно с Aarsland Stål & Lakk, Migatronic Automation създава също персонализирани приспособления за роботизираната клетка, които да спомогнат за по-лесно заваряване на пет различни стоманени рамки за масите, доставяни от производител на мебели. „Новите многофункционални приспособления обработват няколко детайла едновременно и са персонализирани за нашето производство на различни мебелни рамки. Това намали случаите, при които нашите оператори трябваше да сменят приспособленията, както и времето за производство. Синхронизираната работна маса на клетката също може да сменя тези персонализирани приспособления, а това я превръща в изключително гъвкава и ни спестява допълнително време и ресурси“, обяснява Рой Меланд.

Поддръжка от страна на Migatronic Automation през целия процес

Преди да инвестират в новото си решение за заваряване от Aarsland Stål & Lakk се консултират с други местни компании, които именно са препоръчали Migatronic Automation. „Ние имаме информация и за други доставчици на роботи, но не всеки от тях е имал опит в проектирането на персонализирани решения за заваряване. Още от самото начало разчитахме на експертния опит и на възможностите на Migatronic Automation да ни препоръча персонализирани заваръчни решения за металообработка. Преди да започнем нашето сътрудничество ние се чувствахме несигурни относно способността си да работим със съвременните заваръчни роботи. Оказа се обаче, че това е доста лесно“, допълва г-н Меланд.

Днес роботизираната клетка работи с пълен капацитет в производството на Aarsland Stål & Lakk. Редките проблеми, които са възникнали в този период, са диагностицирани и решени от дигиталния сервизен център на Migatronic Automation. „От самото начало роботизираната клетка функционира безпроблемно, а Migatronic Automation предлага превъзходно техническо обслужване. В случай на проблем техният сервизен център се свързва с клетката на робота и го решава веднага“, казва в заключение Рой Меланд.

Източник на снимковия материал: Маунт прес, Migatronic

Тагове: Migatronic, заваряване, коботи, Маунт прес, процесна автоматизация, роботизирани системи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Маунт прес ЕООД
https://zavarachniaparati.com