Трезорът на Централната банка на Испания – недосегаемото „инженерно чудо“, което вдъхнови кино индустрията

24.04.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Едно е ясно – за нас, инженерите, всяко предизвикателство има своето решение... Пък било то и свързано с осъществяването на сложен обир на добре защитен банков трезор, както ни представя сюжетът на игралния филм „The Vault“ („Трезорът“). Едно от най-умелите препятствия на извършващите подобно начинание е трезорът на Централната банка на Испания в Мадрид, който, благодарение на системата си за сигурност, се смята за истинско „инженерно чудо“. Именно на нея ще посветим днешната история. Ако се чудите дали сериалът „Money Heist“, чийто трети сезон също гравитира около обир на мадридската банка, е вдъхновен от реални събития, то в следващите редове ще дадем отговор и на този въпрос...

Ако посетите площад Cibeles в испанската столица Мадрид, то със сигурност вниманието Ви ще привлече сграда на Централната банка на Испания. Изненадите, които тя крие обаче, са отвъд внушителните интериор и фасада. Трезорът на банката, познат още като „Камарата на златото“ („Chambe of Gold”), е скрит на 38 m под земята и съхранява голяма част от испанските златни резерви, старинни монети и др.

Къде реалността се разграничава от филмовата фикция?

Докато обирите в „Money Heist“ и „The Vault“ се увенчават с успех, то в действителност до момента системата за сигурност на трезора на Централната банка на Испания осигурява защита, благодарение на която трезорът не е бил обект на реален обир.

За да влезете в трезора, първо е необходимо да преминете през три стоманени врати, чието прилепване се влияе дори от наличието на късче пух помежду им. Отварянето на всяка врата се осъществява едновременно от двама служители от ръководството на банката посредством ключове и код за достъп.

Първата врата води до асансьор, слизащ на 35 m дълбочина. Втората е разположена в преддверието, което разполага с прибиращ се подвижен мост. Ако системата за сигурност се активира, то пространството ще се наводни – и то с вода от най-популярния фонтан в Мадрид – La Fuente de Cibeles. Причината – тръбите, водещи към преддверието, са свързани с водното съоръжение.

Ако до момента сте останали сухи и невредими, то пред Вас ще се открие и третата 13-тонна врата, снабдена с усъвършенствана система за сигурност, подробности за която знаят само висшестоящи служители на банката.

За да подготвим материала, използвахме информация от madridsensations.com и screenrant.com.

Източник на снимковия материал: Banco de España – Flickr

Тагове: сигурност в сградите