Рекорди от птичи поглед – вижте как премина най-дългият полет в историята на Lufthansa

14.03.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Новата 2021 г., по всичко личи, постепенно успява да се справи с турбуленциите, които връхлетяха света през изминалата година. Повод за увереността в думите ни дава поредното събитие от света на авиацията и науката, което с интерес споделяме с Вас – а именно най-дългият пътнически полет в историята на Lufthansa. Начинанието е успешно предизвикателство както за немската авиокомпания, така и за научния екип, отправил се към ключово за планетата изследване на климата.

На 31 януари 2021 г. на борда се качват учени и екипажа на изследователския кораб Polarstern на Института „Алфред Вегенер“, Център за полярни и морски изследвания Helmholtz (AWI) в Бремерхафен, Германия. В рамките на 15 h и 26 min най-устойчивият самолет на Lufthansa Group – Airbus A350-900, изпълнява чартърен полет LH2574 от германския град Хамбург до военната база Маунт Плезънт на Фолкландските острови в Южния Атлантически океан. Островите са крайна точка само за самолета, тъй като научният екип и членовете на корабния екипаж продължават пътуването си с Polarstern до Антарктида за изпълнение на експедиция, свързана със събирането на данни за прогнозиране на климата.

Airbus 350-900 е най-модерният и екологичен самолет в света за полети на дълги разстояния. Използва 25% по-малко керосин и генерира с 25% по-малко емисии. Отпечатъкът на шума на A350-900 е до 50% по-нисък от този на сравними типове самолети. Моделът развива скорост от 910 km/h и лети на максимална надморска височина от 13 100 m.

На амбициозен полет като този подобава и голяма подготовка,

която започва още през лятото на 2020 г. Провеждат допълнителни обучения за пилотите с помощта на специални електронни карти за полет и кацане, както и за управлението на наличния на военната база Маунт Плезънт керосин за обратния полет. Сред екипажа на Lufthansa присъстват техници и персонал за наземно обслужване и поддръжка. Непосредствено преди полета са предприети и стриктни санитарни мерки.

Обратният полетLH2575, превозва екипаж от 40 души на Polarstern от Института „Алфред Вегенер“, отпътувал за станция Neumayer III в Антарктида през декември 2020. При завръщането си у дома, на Летище Мюнхен, Германия, на 4 февруари 2021 г. самолетът на Lufthansa е посрещнат със специален воден поздрав от пожарната служба. Пристигащите пътници са приветствани от г-н Щефан Кройцпайнтнер, главен търговски директор на авиокомпанията и мениджър на центъра в Мюнхен, както и от главния изпълнителен директор на летището Йост Ламерс.

Полетът на връщане също бележи рекорд

Самолетът изминава маршрута от 13 400 km за 14 h и 3 min – най-дългия директен полет в историята на летището в Мюнхен. Пътуването е знаменателно и по отношение на успешното справяне на екипажа, който бива ангажиран за необичайно дълъг период от 20 последователни дни.

За да подготвим материала, използвахме информация от lufthansagroup.com.

Източник на снимковия материал: lufthansagroup.com

Тагове: Lufthansa Technik, авиация, Луфтханза Техник София, самолетостроене

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Луфтханза Техник София ООД
https://www.lufthansa-technik.com/lufthansa-technik-sofia