Необикновените пожарникари-роботи, които успешно овладяват огнените стихии

13.02.2021 г.4 мин.

Инженерни истории

Както вече неведнъж сме се убедили, роботите могат да бъдат пълноправно „назначени“ на редица длъжности, чийто списък нараства в геометрична прогресия. Към него вече добавяме и сферата на пожарната безопасност. В днешната инженерна история ще Ви запознаем с два от роботите, които успешно доказаха своите способности в борбата с огъня.

Франция със сигурност скоро няма да забрави опустошителния пожар на 15 април 2019 г., който разруши част от катедралата Нотр Дам. Бедствието добива размери, които застрашават целостта на 8-вековната архитектурна и духовна емблема на Париж, както и живота на над 400 пожарникари. Затова в потушаването на пламъците в някои от най-критичните зони успешно се включва и роботът Colossus.

Той е разработен от френската компания Shark Robotics, съвместно с парижката пожарна служба. Роботът се управлява дистанционно Със своите 500 kg Colossus е определен като най-мощния електрически робот в света. Устойчив е на топлинни вълни до 900 °C и разпръсква вода в периметър от 250 m. Роботът е с товароносимост до 500 kg и може да работи сам в продължение на до 12 часа. Безпрепятствено изкачва стъпала с височина до 30 cm и се движи по 40-градусов наклон със скорост от 4.5 km/h. Освен това не изисква сложна поддръжка и се настройва за кратко време. За Colossus можем да кажем още, че работи екологосъобразно, тъй като използва ефективно водата и не предизвиква сериозно замърсяване на почвата.

Вторият необикновен огнеборец, за когото предстои да Ви разкажем, носи името Thermite RS3 и е първият робот, който става част от пожарна служба в САЩ. Роботът е предоставен на пожарната в Лос Анджелис от неправителствената организация LAFD, а средства за закупуването му предоставят фондации, сред които и тази на Илън Мъск. Първата акция, в която се включва, е още в деня на официалното му публично представяне – 13 октомври 2020 г.

Thermite RS3 е част от продуктите на технологичната компания Howe & Howe. Той е с тегло от близо 1588 kg и може да разпръсква над 9460 l/min вода или пяна. С помощта на V-образен плуг роботът избутва отломките, а посредством лебедката, с която е снабден, може да издърпа товар, тежащ над 3600 kg. Разполага с 36.8 hp Yanmar 3TNV88C двигател и развива скорост от почти 13 km/h.

Модулната конструкция на Thermite RS3 позволява персонализирането му с допълнително оборудване като вентилация с положително налягане, плуг или резервоар за пяна.

За да подготвим материала, използвахме информация от shark-robotics.com, spectrum.ieee.org, edition.cnn.com, howeandhowe.com.

Източник на снимковия материал: Shark Robotics (Facebook), howeandhowe.com, freepik.com

Тагове: роботизирани системи