Опитомяването на Червената планета: Марсоходът Perseverance осъществява мисията си с помощта на кабелни връзки Ty-Rap™ на ABB

27.02.2021 г.5 мин.

Инженерни истории

Има ли живот на Марс? В последните години този въпрос вълнува не само представителите на аерокосмонавтиката, но и широката общественост. Най-актуалният повод да обърнем внимание на темата е мисията Mars 2020 Perseverance, която е част от Програмата за изследване на Марс на НАСА. Какви ще са резултатите от нея предстои да разберем. Едно е сигурно обаче – пратеникът на НАСА, марсоходът Perseverance, който кацна на Червената планета на 18 февруари 2021 г., има с какво да ни изненада в техническо отношение. Принос за това има и водеща световна технологична компания ABB, а какъв е той, ще разберете в днешната инженерна история...

Мисията на НАСА има високоприоритетни научни цели за изследване на Марс, включително и ключови въпроси за потенциала за живот на планетата.

Perseverance, който оперира с най-модерната технология в света, е оборудван с кабелни връзки Ty-Rap™ на ABB. Връзките намират приложение в сгради, метрото, в океана на дълбочина от над 1500 m, както и над 10 000 m в космоса. Поставени в екстремни условия, Ty-Rap™ се справят с изискванията на космическите полети и са устойчиви на корозия и радиация.

Сътрудничеството на ABB и НАСА продължава вече над 30 години. През ноември 2020 г. компанията анонсира договора си с Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА. Според него ключова технология на ABB и нейния партньор Nüvü Camēras ще полети на борда на космическия телескоп през 2025 г., за да улови първите изображения от космоса на планети извън нашата Слънчева система. В допълнение ABB е и важен доставчик на американската метеорологична сателитна серия JPSS по договор с НАСА.

НАСА интегрира кабелните връзки Ty-Rap с цел закрепване на каналите и компонентите на Perseverance, както и за застопоряване на изследователското и лабораторното оборудване.

Патентованите през 1958 г. стандартни кабелни връзки Ty-Rap добиват популярност със заключващото си устройство Grip of Steel™ (стоманен захват) с приложение в сферата на бизнеса и домакинството. За първи път са използвани за сглобяването на самолет Boeing. До момента са произведени близо 30 милиарда кабелни връзки Ty-Rap. Ако бъдат положени една след друга, те биха покрили разстоянието до Луната и обратно над дузина пъти.

„Обикновените кабелни връзки са практично решение за използване в дома, за да се организира всичко – от вътрешни кабели до външни светлини, а високоефективните кабелни връзки Ty-Rap свързват и подсигуряват проводниците и оборудването на марсохода,“ коментира Матиас Хайлман, президент на дивизия „Инсталационни продукти“ на ABB. „В продължение на близо 50 години кабелните връзки Ty-Rap са се справяли в най-интензивните условия на Земята и са защитавали компоненти от силни удари и радикални температурни промени в предишни космически експедиции“, добавя още Хайлман.

Дивизията „Инсталационни продукти“ на ABB, част от бизнес направление „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, предоставя продукти на космическата програма от 1973 г. Кабелните връзки Ty-Rap се използват непрекъснато и на все още активния марсоход на НАСА – Curiosity, а преди това са били използвани и на марсоходите близнаци Spirit и Opportunity.

Позната преди под името „Thomas & Betts“, дивизията „Инсталационни продукти“ е глобален лидер в дизайна, производството и маркетинга на продукти за управление на свързването, защитата и разпределението на електрическата енергия в индустриални, строителни и битови приложения. Портфолиото ѝ съдържа над 200 000 продукта от над 38 първокласни търговски марки.

За да подготвим материала, използвахме информация от new.abb.com и resources.news.e.abb.com.

Източник на снимковия материал: NASAJPL-Caltech, mars.nasa.gov, АББ България, ABB

Тагове: ABB, АББ България, космонавтика

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg