ПиМ Груп: Футуристичната тв кула Küçük Çamlıca защитава Истанбул от зрително замърсяване, а помпи MasDaf я пазят от пожар

23.10.2020 г.4 мин.

През 2020 г. е завършена телевизионната и радио кула Küçük Çamlıca, чиято цел е да спаси Истанбул от зрително замърсяване. Уникалното съоръжение е високо 365.5 m и тъй като е изградено върху хълм, най-високата му точка е на 583.5 m над морското равнище. Това е и най-високата локация край Босфора. Как подобна сграда от стратегическо значение осигурява своята пожарна безопасност, за Инженер.bg разказаха от доказаната българска компания ПиМ Груп, специализирана в областта на помпеното оборудване.

Строителството на кулата Küçük Çamlıca започва през 2016 г., за да обедини функцията на общо 145 предавателя в района, които са причина за т.нар. визуално замърсяване в един от най-красивите градове в света. „Съоръжението е изградено върху бетонови фундаменти с дълбочина 21 m. Стоманената мачта с височина 145 m за радио и телевизионно предаване е монтирана на върха на бетонна кула с височина 220.5 m и елипсовидно напречно сечение. На 33-ия и 34-ия етаж на кулата са разположени наблюдателни площадки, а на 39-ия и 40-ия етаж – ресторант и кафене. Библиотека и изложбени зали заемат сутеренните етажи“, обясниха от ПиМ Груп.

Очакванията са Küçük Çamlıca да привлича около 4.5 милиона туристи годишно.

Визуалното замърсяване се появява, когато визуализацията на околната среда е силно възпрепятствана поради наличието на множество антени, кабели, стълбове, билборди, плакати и други неархитектурни елементи. Обичайно, то е характерно за големите градове, като може да предизвика у хората усещане за хаос, силно вълнение и безпокойство.

За да се гарантира безопасността на посетителите и на служителите, работещи в кулата, инвеститорите залагат на надеждна противопожарна система, която включва помпи на местния производител MasDaf. Инсталирани са и помпи за повишаване на налягането и за отпадъчните води:

  • Противопожарни помпи с подвижно тяло и двойно засмукване в съответствие с NFPA 20;
  • Помпи с честотен преобразувател и мокър ротор от серия Modul A;
  • Бустерни системи от неръждаема стомана;
  • Циркулационни помпи с честотни инвертори и сухи ротори от серия INM;
  • Помпи за отпадъчни води от серията Enduro.

Изграденото техническо решение осигурява комуникация между помпите, като позволява до 6 помпи да работят заедно в помпена система. Отдалеченият достъп се осигурява посредством Modbus комуникация. „В допълнение, налягането, токът, честотата, скоростта на двигателя, изходната мощност, изходното напрежение и зададените стойности на налягането могат да бъдат прочетени незабавно от графичния LCD дисплей на инвертора. Това позволява да се наблюдават общите работни часове на всяка помпа и стареенето ѝ в реално време“, посочиха от доказаното българско производствено, инженерингова и търговско дружество, което е и официален партньор на турския производител у нас.

В заключение, помпеното оборудване на MasDaf допринася за енергийната ефективност на сградата през целия ѝ експлоатационен живот.

Източник на снимковия материал: archdaily.com, ПиМ Груп

Тагове: MasDaf, П и М Груп, помпа, сигурност в сградите

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

П и М Груп
http://www.pimgroup.eu/