Кимекс: Мечтаете да кръстосвате по морските друмища с надежден круизен кораб? Възможно е, с MicroTack на Kemppi

13.01.2021 г.6 мин.

Технологията MicroTack на Kemppi революционизира заваряването на тънки метални листове

Прихващащото заваряване е един от най-важните работни етапи преди извършването на фактическата заварка. Тази технология съединява конструктивните детайли с къси прихващащи шевове с цел подготовка на окончателния заваръчен процес. Прихващащите заваръчни шевове поддържат детайлите в правилното положение един спрямо друг, докато заваряването не бъде завършено. „Качеството на прихващащото заваряване влияе пряко върху вида на крайните заваръчни шевове. Когато се заваряват тънки ламарини, заваръчните шевове могат лесно да ги прогорят или пък заварките да станат неравномерни. Това води до дефекти в качеството на крайния продукт. Прекомерното термично натоварване в етапа на прихващането е възможно също да изкриви заготовките и да доведе до появата на въздушни кухини между тях“, информираха за Инженер.bg от водещата инженерингова, търговска и производствена компания Кимекс, изключителен представител на доказания финландски производител на заваръчно оборудване Kemppi в България.

За ключовата роля на ниското термично натоварване

За да отговори на тези предизвикателства, Kemppi разработва технологията за заваряване MicroTack, предназначена за тънки ламарини от въглеродна или неръждаема стомана с дебелина до 4 mm. Функцията се предлага в заваръчните апарати MasterTig MLS ACDC на Kemppi и новото поколение заваръчни апарати от серията MasterTig. „MicroTack прилича на точково заваряване, тъй като осигурява внезапен силнотоков импулс, който заварява материалите един към друг. Времето на импулса обикновено е само няколко десетки милисекунди, което води до ниско и контролирано термично натоварване. В резултат на това рискът от прогаряне е по-малък, отколкото при традиционното TIG прихващане, при което контролът на топлинното натоварване е по-труден. Освен това, заварките остават малки и с еднакъв размер и не причиняват деформация на заваряваните детайли“, поясниха от Кимекс.

Заваряване с MicroTack

„MicroTack е отличен метод и за прихващане както на тънки, така и на дебели материали един към друг благодарение на ниското термично натоварване и относително висока енергийна плътност в дъгата. Независимо дали прихващате или извършвате окончателните заварки, използването на метод с по-ниско термично натоварване изисква винаги по-внимателна подготовка и заваряване. Същото се отнася и за MicroTack, тъй като при тази технология не се използват филъри и допуските на разстоянието между заваряваните ръбове са малки“, поясниха от фирма Кимекс. След като подготовката е завършена и са избрани параметрите на прихващането, могат да се постигнат висококачествени заваръчни шевове само с едно натискане на превключвателя на горелката. „Простотата на тази функция води до значително по-бързо прихващане, а скоростта на заваряване практически не позволява окисляване на повърхността на заваръчния шев“, допълниха специалистите на българската компания.

Ефективното прихващащо заваряване пести време

Ползите от функцията MicroTack са реалност за финландската компания за производство на стомана и стоманени изделия Turun Teräskaluste, когато тества тази технология като алтернативен начин за свързване на детайли с MasterTig MLS 2300 ACDC на Kemppi . Компанията произвежда както арматура, така и интериорно обзавеждане в качеството си на подизпълнител за множество круизни кораби, включително луксозните круизни кораби Oasis of the Seas и Allure of the Seas, извършващи плавания в Карибско море . Докато заваръчните шевове имат определена функция в промишленото производството, за Turun Teräskaluste е нужно тези шевове да не се виждат при заваряване на материали като Super Mirror - неръждаема ламарина, която има изключително блестяща повърхност.


Стъклен мост и стъклени парапети

В продължение на пет десетилетия компанията Turun Teraskaluste е реализирала интериорни проекти за множество круизни кораби.

Използването на MicroTack в този мащабен проект подобрява качеството на заваряването като цяло и намалява необходимостта от механични и химически довършителни операции по повърхностите. Новият начин на съединяване на детайлите трябвало да бъде взет под внимание при планирането на производството, но в крайна сметка това довело до значителни икономии на време. „Проектът ни отне около 300 часа, като без функцията MicroTack това време би достигнало до 500 часа. Тъй като изготвяме сами всички наши производствени чертежи, ние можем да се възползваме максимално от тази функция“, заявява Алекси Кивиниеми, заместник изпълнителен директор на Turun Teräskaluste.

„MasterTig вече е познато име в продуктовото портфолио на Kemppi, но с новите функции, заваръчните апарати MasterTig се прераждат. Това са не просто модернизирани, а напълно нови заваръчни агрегати за професионални заварчици, които извършват качествено и надеждно постояннотоково и променливотоково TIG заваряване и MMA заваряване“, заявиха в заключение от Кимекс.

Източник на снимковия материал: Кимекс, Kemppi

Тагове: Kemppi, заваръчно оборудване, заваряване, Кимекс

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Кимекс ООД
http://www.kimex-bg.com/