Колко „умен“ може да е Вашият дом? Валкреа.Хаус с коментар кои инсталации могат да се превърнат в смарт елементи на Вашата сграда

22.06.2022 г.6 мин.

Валкреа.Хаус е водеща компания, специализирана в интегрирането на системи за „умно“ управление на жилищни, търговски и офис обекти. Екипът ѝ, съставен от висококвалифицирани специалисти, се грижи за прецизната реализация на всеки от етапите по изграждане на „умно“ сградно управление, което включва проектиране, инсталация и настройки, персонализация и поддръжка. „Нашата мисия е добавяне на стойност в ежедневието, чрез внедряването на дигитални технологии”, споделиха за читателите на Инженер.bg от Валкреа.Хаус и разкриха какво всъщност прави съвременния дом смарт.

За реализиране на проектите си, екипът на Влкреа.Хаус черпи вдъхновение от стремежа на своите клиенти да посрещне бъдещето в комфорта на домовете, офисите, търговските обекти и хотелите. Той постига целите си, чрез проектиране и интегриране на интелигентни системи, които свързват помежду им всички технологични сградни елементи и системи, контролирани през приложения с интерфейс, подходящ за таблет или смартфон.

„Когато става въпрос за подобна иновация, осъществена в обитаемо жилище, резултатът е създаването на дом, адаптиран към нуждите на обитателите си, съчетаващ в себе си топлината на семейното огнище и най-съвременните технологии, които повишават както удобството, така и енергийната ефективност на сградата“, поясниха още от българското дружество.

Колко „умна“ може да е една еднофамилна къща?

„За да онагледим идеята за съвременен „умен“ дом, ще дадем пример с реално изградена еднофамилна къща в Германия. За инсталацията на цялото оборудване и проектирането от идейния етап, семейството се е доверило на консултанти по „умен“ дом още в ранните етапи на строежа. Цялостната система е изградена така, че създаването на нови настройки може да се извърши директно от самите обитатели, без необходимост от техници и специфични ремонтни дейности“, уточниха от Валкреа.Хаус.

След запознаване с характеристиките на сградата и изготвянето на проект, в смарт инсталациите са включени следните елементи:

 • Свързана термопомпа и подово отопление;
 • Климатизация;
 • „Умно“ осветление;
 • Контрол над щорите;
 • Сензори за присъствие и движение;
 • Датчици за дим и пушек;
 • Свързана метеорологична станция на покрива;
 • Многостайна стерео уредба;
 • „Умни“ ключове с програмирани сцени;
 • „Умен“ звънец на входната врата;
 • Отключване с пръстов отпечатък и др.

Как се реализира подобна концепция?

„Въвеждането на повечето „умни“ елементи се осъществява с помощта на адаптации в електрическата система. Управлението на осветлението и щорите се постига посредством свързани превключватели, вградени директно в конзолната кутия на ключовете по стените. Отоплението и климатизацията са интегрирани чрез интелигентен термостат. Възможно е създаването на мини контролни центрове, позволяващи едновременно задействане на различни режими. Те са независими от контролната кутия и по същество представляват допълнителни многофункционални ключове с програмируеми бутони, монтирани директно към стената”, обясниха специалистите.

Иновативните мини контролни центрове дават възможността както за индивидуално, така и за синхронно управление на осветителните тела, променящо цялостната обстановка. Това се осъществява в резултат на групирането им по зони, позволяващи упражняването на смесен контрол.

Освен комфорт, вградената смарт система предоставя възможност за пестене на енергия и намаляване на разходите. В конкретния пример собствениците са пожелали индивидуално управление на нуждите от топла вода. По този начин е възможно битовата гореща вода (БГВ) да се произвежда, само когато е необходима, а не постоянно, което спестява излишен разход на енергия. Потребителите могат да активират функцията за БГВ на термопомпената система чрез програмируеми бутони, поставени към всяка баня, както и чрез мобилното приложение за контрол. Необходимото време за наличие на топла вода след активацията е 1-2min. А самото приложение поддържа функция за задаване на предварителен график, спрямо който процесът се управлява автоматично.

Програмираните функции включват още режими като:

Изключване на дневната“– светлините на първия етаж и верандата се изключват едновременно, музиката спира, екранът на проектора се прибира, ако е бил използван за създаване на уютна филмова вечер.

Добро утро“ – сценарий за събуждане, при който лампите и музиката бавно се активират, като постепенно се усилват на всеки 10 минути.

Смарт технологии за повече сигурност

Отключване на входната врата чрез пръстов отпечатък вместо ключ: Освен за повишаванена сигурността, собствениците могат да използват сензора, за да добавят и допълнителни функции. Например, с показалеца се отваря входната врата, със средният пръст – двора, а с безименния– вратата на гаража.

Интелигентна камера на звънеца: Камерата на звънеца е програмирана да изпълнява различни задания в зависимост от ситуацията. Включването и изключването на външната лампа се контролира от вградена фотоклетка, а при позвъняване автоматично се запазва снимка на посетителя.

„Самата мобилна апликация позволява няколко акаунта да управляват едновременно устройствата в къщата, така че всеки член на семейството да има контрол над тях. Собствениците са споделили, че вече не могат да си представят живота без подобно ниво на комфорт”, поясниха от Валкреа.Хаус.

Източник на снимковия материал: Valkrea.House (Валкреа.Хаус)

Тагове: проектиране, умен дом

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Валкреа ЕООД
https://www.valkrea.house/