КМТ Сервиз: Неинвазивните ултразвукови дебитомери на Flexim измерват прецизно потока дори в тръбни системи от бетон

12.09.2023 г.5 мин.

В приложения, използващи тръбопроводи от бетон, измерването на дебита е предизвикателна, но не и невъзможна задача. За нейното решаване „на помощ“ идва ултразвуковата технология и по-точно ултразвуковите неинвазивни дебитомери на Flexim – утвърден производител на измервателни уреди и апаратура за вода, газ, пара и други флуиди за индустрията и гражданската инфраструктура. Продуктите на немската компания са част от портфолиото на българското търговско дружество КМТ Сервиз, от което разказаха повече за спецификите при измерване на дебита в бетонови тръби.

Какво представляват неинвазивните ултразвукови дебитомери на Flexim?

Неинвазивните дебитомери на Flexim, които се поставят чрез скоба, представляват лесно и стабилно решение, намиращо приложение както в индустрията, така и в множество ВиК компании, които управляват инфраструктура от бетонови тръбни системи. Устройствата са приложими при предварително напрегнати бетонни цилиндрични тръби (PCCP) или тръби от тип „Bonna“, състоящи се от бетонна сърцевина, тънък стоманен цилиндър, стоманени проводници с висока якост на опън и външно покритие от хоросан. Благодарение на ултразвуковата технология, те са приложими дори при тръби със сложна, многослойна конструкция, тъй като са в състояние да изпращат и получават сигнали през многото слоеве, поддържайки високо качество на сигнала за точни и надеждни измервания на потока“, обясниха за Инженер.bg от КМТ Сервиз.

Устройствата представляват нискочестотни високоамплитудни преобразуватели. Ултразвуковите сигнали се изпращат 1000 пъти в секунда и се оценяват от високоусъвършенстван процесор за цифрови сигнали, който изчислява времевата разлика въз основа на кръстосана корелация. Това гарантира висока степен на потискане на шума и предоставя прецизни данни, дори в комплицирани приложения.

Интересни примери от приложението на разходомерите в практиката

Наскоро Flexim завърши успешна задача за измерване на дебита на PCCP тръба 42” с двупосочен разходомер. Проектът е за нуждите на водоснабдителна компания във Великобритания, която снабдява 4.6 милиона домакинства и фирми“, разказаха от българската компания.

Друг успешен проект включва наблюдение на потока на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в САЩ. Борейки се с повредата на няколко вградени разходомера и търсейки по-икономична алтернатива, операторите на съоръжението решават да проучат идеята за ултразвуково измерване със скоба, тъй като вече са запознати с тази неинвазивна технология и са я използвали върху различни тръбни материали в миналото. Те обаче се нуждаят от доказателство, че тя ще работи и върху бетон.

Преди разходомери с пълен отвор и магнитна точка на вмъкване бяха единствената опция за измерване на поток през бетонни тръби. Подмяната на стари вградени измервателни уреди обаче е скъпа и ресурсоемка задача, а освен това включва прекъсване на обслужването и възможно увреждане на структурната стабилност на тръбата по време на монтажа. И тъй като контактните измервателни уреди са изложени на въздействието на флуида в тръбата, самата им изработка е доста скъпа, а и изискват значителна поддръжка“, обясниха от КМТ Сервиз.

Ключово предимство на уредите с ултразвукова технология и скоба е, че те могат да бъдат тествани за годност преди постоянната им инсталация. „Изпитани се предварително множество локации и тръбни материали, включително HDPE, сферографитен чугун и сглобяеми стоманобетонни тръби (PCCP) с дебелина на стената 7“, а резултатите са толкова точни, че всеки път, когато стар измервателен уред на бетонна тръба се повреди, операторът на ПСОВ просто го заменя с ултразвуков разходомер Flexim със скоба“, допълниха още от КМТ Сервиз.

Ултразвуковите разходомери Flexim са в състояние да предоставят точни данни от измерването на потока без дрейф, като всички са със степен на устойчивост IP68.

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Flexim

Тагове: Flexim, ВиК, КМТ Сервиз, разходомери

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КМТ Сервиз ЕООД
www.kmtservice.bg