Инж. Христо Атанасов от Илва: За всички нас, замесени в „живота“ на компанията, Илия Вързанов винаги ще бъде почетният управител

02.04.2024 г.5 мин.

Днес Ви представяме специалния ни разговор с инж. Христо Атанасов, новия управител на фирма Илва, чиято основна дейност е съсредоточена върху помпите и помпените системи. А що за промяна представлява една „покупка“ на компания, продиктувана от юбилей и колегиалност, базирана на дълбоко професионално уважение, ще научите в следващите редове.

Г-н Атанасов, здравейте! Поводът на нашия разговор е, че сте придобили фирма Илва ЕООД – утвърдена българска компания в областта на помпеното оборудване. Как решихте да предприемете тази стъпка?

Има няколко причини, които ме подтикнаха към тази крачка. Първата е дългогодишното ми познанство и сътрудничество с г-н Илия Вързанов – основателя на фирмата. Мисля, че той е изключителен човек, добър специалист и търговец. Наблюдавам Илва от години и мисля, че компания, която е имала такъв създател и собственик, може да има голямо бъдеще.

Втората причина е, че тази година точно на 1 април – малко като на шега – се навършват 25 години от деня, в който започнах да се занимавам с помпи и помпени системи. Исках да ознаменувам юбилея, а да купя фирма, занимаваща се с помпи, е точно в мой стил.

Третата причина беше свързана с наблюдението на световните пазари на машини, с което се занимавам от известно време и новите тенденции, свързани с тях. Производителите се опитват да са гъвкави, за да постигат все по-големи печалби и това кара техните партньори да са винаги на гребена на вълната.

Със сигурност смяната на собственика е съдбоносна промяна за една компания, която се отразява със същата сила и на предишния и на настоящия собственик. Как според Вас влияе това в конкретния случай?

Както вече казах, уважението ми към г-н Вързанов е огромно, и то е подхранено и от постиженията на неговата компания. Всички собственици на бизнес знаят, че чувството към компанията е почти родителско. И ако до сега Илва е била като негово дете, то оттук нататък тя ще бъде негово внуче. А понякога внучетата се обичат повече.

За всички нас, замесени в „живота“ на Илва, Илия Вързанов винаги ще бъде почетният управител.

Ще останат ли помпените системи основна сфера на дейност на Илва или предвиждате промени в дейността ѝ?

Разбира се, всеки нов собственик идва със своите виждания и идеи, затова и промените са очаквани. Но засега фирмата ще продължи да бъде специализирана в областта на помпите и помпените системи. В началото ще се базираме на партньорите, които компанията има в момента, но ще се опитаме да обновим плана за нейното бизнес развитие с новите тенденции, за които споменах преди малко. Надяваме се това да даде нов тласък и да промени донякъде нейния фокус. Засега това е всичко, което мога да споделя относно новостите.

И все пак, ще се разшири ли портфолиото от продукти и услуги на Илва и ако да – с какво?

Като електроинженер знам, че всяка машина трябва да бъде, от една страна, добре защитена, а от друга – правилно управлявана. Затова ще се опитаме да предлагаме на нашите клиенти все по-богат набор от елементи за защита, контрол и управление. Освен това още в началото ще сключим партньорски договори с оторизирани сервизи, които да могат да гарантират гаранционно и извънгаранционно обслужване на всички машини, които предлагаме.

До сега фирмата се е занимавала само с индустриални клиенти. Ще остане ли това Ваша стратегия и за в бъдеще?

Да, наистина фокусът на фирмата е бил свързан с индустриалните предприятия. Искаме в бъдеще да развием още повече това направление и работата в индустрията, като се базираме на все по-напредващите технологии, програмите за енергийна ефективност и по възможност използването на зелена енергия. Но не мислим да спираме дотук, затова ще се опитаме да стигнем да всяко „кътче“, което се нуждае от помпа.

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, CRIS Hermetic Pumps

Тагове: ВиК, Илва, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Илва ЕООД
www.ilva.bg