ПиМ Груп: Системата за почистване Homa гарантира надеждна работа на резервоари за задържане на дъждовни води

09.07.2024 г.4 мин.

Задържателните резервоари за дъждовни води, въпреки че са все още рядко срещани у нас, са важна част от правилното функциониране на канализационните мрежа с особено значение за превенцията на наводнения. Именно заради това тези съоръжения са обичайни за Германия, но за да изпълняват задачите си, не трябва да се допускат натрупвания и отлагания на едри частици в тях. Ето защо в днешния материал Ви представяме системата с инжекторни дюзи на Homa, с която е решен проблемът със замърсяването на дъждовния резервоар в Насщетен (Nastätten), Германия. Повече за проекта пред Инженер.bg разказаха от доказаното търговско, инженерингова и производствено дружество ПиМ Груп, което предлага помпеното оборудване на Homa в България.

Резервоарите за задържане на дъждовна вода стават все по-важни в управлението на наводненията. За ефективното използване на тези басейни е важно твърдите частици, съдържащи се във водата, да не образуват отлагания, които да нарушават функцията им в дългосрочен план. С тази цел системата за почистване на резервоара в гр. Насщетен, Германия, трябваше да бъде обновена и модернизирана, за което Homa успешно внедри решение, позволяващо в съоръжението да се натрупват възможно най-малко отлагания“, поясниха от ПиМ Груп.

Почистващата система на Homa се състои от две инжекторни струйни глави, като тръбната система генерира силен хоризонтален поток в басейна и по този начин поддържа съдържанието на утайки и твърди частици във водата в суспензия. Системата включва и две здрави потопяеми канализационни помпи MXS с незапушващо се едноканално работно колело, разположени възможно най-близо до дренажния канал. Помпите са оборудвани и с патентованата система PermaCool.

Водата се подава под налягане през инжекторната дюза, свързана с фланец към изпускателната дюза на помпата, и се ускорява по такъв начин, че се създава засмукващ ефект през вертикална тръба и по този начин се подава въздух. Въздушно-водната смес се изтласква от инжекторната тръба с висока скорост успоредно на дъното на басейна. По този начин комбинираният ефект от водна струя и въздушни мехурчета създава ефективно движение на водата с висок интензитет на струята и силна турбуленция“, заявиха от българската компания.

Така системата за почистване на резервоари на Homa предоставя две функционалности. От една страна, системата от струйни тръби генерира силен хоризонтален поток в резервоара, който поддържа утайките и твърдите частици във водата в суспензия, така че да не се образуват отлагания. От друга страна, обогатяването на водата с въздух при по-продължителен престой в басейна значително забавя образуването на гниене и миризми“, допълниха специалистите. „В допълнение, дълбокото разположение на струйната тръба гарантира, че водната струя, малко преди края на изпразването, ефективно изплаква и почиства дъното на басейна от мръсотия и пясък, когато нивото на водата е ниско“, допълниха още от ПиМ Груп.

Използвано оборудване в проекта:

  • 2 бр. системи за почистване на резервоар BR100/150S-A /CR;

  • 2 бр. канализационни помпи MXS2446-ET64 EX (3PH ST/DR).

Източник на снимковия материал: ПиМ Груп, Homa, canva.com

Тагове: Homa, ВиК, П и М Груп, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ПиМ Груп
www.pimgroup.eu