ПиМ Груп: две от ключовите пристанища на Дания са защитени от пожар със специално проектирани помпени системи Masdaf

12.01.2022 г.3 мин.

В Дания няма нищо гнило, противно на шекспировия „Хамлет”, а напротив – има спокойствие и сигурност, а две от ключовите ѝ пристанища са надеждно защитени срещу пожар с най-съвременни технически решения, за които днес ще ни разкажат от утвърденото българско инженерингово и търговско дружество ПиМ Груп. „Турският производител и наш партньор Masdaf разработи, достави, инсталира и въведе в експлоатация специално създадени за целта противопожарни помпени системи с голяма производителност“, съобщиха за Инженер.bg от българската фирма.

Тъй като съществуващите противопожарни помпени сетове в две важни пристанища на Дания вече не могат да отговорят на изискванията за безопасност за съответното приложение, е необходимо специално решение. За целта, с огромни усилия R&D екипът на Masdaf преработва центробежните помпи от серия ENM в съответствие с проекта. „Помпените системи FI-FI с аксиален смукател и спирален корпус отговарят на изискванията за противопожарна помпа с голям капацитет. Освен това те вече могат да се използват и в противопожарни лодки, благодарение на новия дизайн със специален тип лагерен корпус“, уточниха от българското дружество.

По 3 помпи ENM 300-550 с дизелов двигател 800 kW заработват на всяко от двете пристанища в Дания.

Когато монтажът на помпите е под нивото на водата в приложения с плавателни съдове, няма риск от кавитация. Въпреки разликата във височината, от компанията производител инсталират помпите над нивото на водата и успешно ги въвеждат експлоатация. „Masdaf извършва специфични тестове за ефективност за условията на засмукване, които специалистите на компанията не са правили за този вид помпи преди. От екипа й полагат много усилия, за да постигнат оптимални резултати при всяко изпитване по време на тестовете и успяват да реализира търсените резултати, като изпробват различни решения. В крайна сметка, специално проектираните помпени системи за противопожарните нужди на двете пристанища в Дания са безпроблемно доставени и тествани“, коментираха още от ПиМ Груп.

Освен на турските Masdaf, българската компания е дистрибутор и интегратор и помпени решения от други доказани европейски брандове, сред които Grundfos, Danfoss, Homa, DAB, S. AIVAZIS, Varisco, Shakti и др.

Източник на снимковия материал: ПиМ Груп, Masdaf, unsplash.com

Тагове: MasDaf, ВиК, П и М Груп, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

П и М Груп
http://www.pimgroup.eu/