АкваКом Електроникс: Системи за пречистване на отпадъчни води с озон и UV на BIO-UV Group гарантират устойчивостта на Мондиал 2022

23.06.2022 г.4 мин.

Модерният стадион Ал-Бейт в град Ал Хор, Катар, изпълнява изискванията за устойчивост, поставени за Световното първенство по футбол в Катар, което ще се проведе през 2022 г. Оборудването за водообработка е на BIO-UV Group. В съблекалните, както и във водните басейни около стадиона са инсталирани усъвършенствани решения за пречистване на отпадъчни води, базирани на UV и озон. А какви са те и за какво точно служат, за Инженер.bg разказаха от утвърденото българско дружество АкваКом Електроникс, специализирано в инженерингови дейности по обработка на води и партньор на BIO-UV Group у нас.

Стадионът Ал-Бейт е с капацитет 63 000 зрители и е вторият по големина в Катар. Около него са разположени обширни водни съоръжения под формата на реки и езера, представляващи естествен хабитат за множество риби. Ето защо дезинфекцията на води без химикали и системите, позволяващи повторно използване на пречистени отпадъчни води, са от особено значение за устойчивостта на обекта.

По тази причина за канализационните води от мениджмънта на стадиона са избрани инсталациите за пречистване с озон и ултравиолетова светлина на BIO-UV Group. Обхватът на доставка включва системи с озон генератори triogen® O3 M7-520A и O3 M6-WC50S, заедно със системи за UV пречистване triogen® CF1000 и CF220 UV. Оборудването е инсталирано преди провеждането на FIFA Arab Cup през декември 2021 г.

„Стратегията за устойчивост на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. включва изчерпателен набор от свързани с околната среда инициативи, включително практики за устойчиво управление на отпадъците. Фактът, че системите за третиране на отпадъчни води на BIO-UV са избрани за една от най-модерните спортни арени в света, е доказателство за надеждността и ефективността на технологията в предотвратяване разпространението на инфекция чрез водни патогени“, коментираха от АкваКом Електроникс.

„Качеството и чистотата на водата винаги са важни. Но това важи с особена сила в условията на горещ климат, тъй като тогава скоростта на размножаване на бактерии, вируси и водорасли може да бъде експоненциално по-висока, а също така има по-голям потенциал за разпространение на екзотични болести и паразити. Ето защо в този случай дезинфекцията на отпадъчната вода е с висока тежест“, добавиха още от българската компания.

Докато по закон към обществените водни басейни трябва да се добавя минимално количество хлор, използването на UV и озон като вторичен източник на дезинфекция намалява значително нуждата от хлор, спестявайки пари и подобрявайки качеството на водата. Окислението и UV технологиите унищожават множество замърсители от водата, атакувайки директно ДНК на бактериите и микроорганизмите. Също така те са ефективни при справяне с устойчиви на хлор патогени като Cryptosporidium и Giardia.

Източник на снимковия материал: АкваКом Електроникс, qatar2022.qa

Тагове: BIO-UV Group, АкваКом Електроникс, ВиК, водообработка, пречистване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АкваКом Електроникс ЕООД
http://aquacombg.com/