Вентех: Ресторанти, хотели и фитнес зали заработиха отново. Как да гарантираме безопасност на водопроводните им системи?

19.05.2020 г.4 мин.


От няколко месеца целият свят е в необичайна ситуация, а редица бизнеси трябваше да трансформират временно своята дейност. Отскоро обаче, завръщането към „нормалността“ е вече факт. Врати отварят отново ресторанти, хотели, спортни зали, все повече офис сгради отново се изпълват с живот. Но какви са предизвикателствата от гледна точка на сградните инсталации. Инженер.bg потърси различната гледна точка с помощта на инж. Венелин Тенев от фирма Вентех, специализирана в решенията за дезинфекция на води.„Затварянето на заведенията, хотелите и обществените сгради означава, че водоснабдителните им системи също не са били в експлоатация за известен период от време. Водата в тръбите застоява и става хладка, а остатъчното количество хлор изчезва. Всичко това увеличава риска от развитието на бактерии в системата, включително и патогенни, каквато е Легионелата например“, заяви инж. Тенев.


Какво трябва да направят собствениците и мениджърите на тези сгради, които са били затворени заради наложената физическа изолация поради COVID-19?


На първо място, сега е моментът да се създаде или актуализира програма за управление на водата в сградата, съобразена с условията, наложени от разпространението на новия коронавирус. По този начин ще е налице ясен план за управление на рисковете, свързани с водопроводната система, и здравето на всички потребители ще бъде защитено.


Когато водата в мрежата застоява, има няколко реални негативни последици – образуване на биофилм, корозия, засилване на микробиологичния растеж. Температурата на водата също е от решаващо значение за възникването и развитието на патогени. Легионелата например, се размножава в температурните граници от 25 до 45 °С. Ето защо е необходимо да се следи температурата както на студената и топлата вода в тръбите, така и на водата в резервоарите, водните кули и други подобни съоръжения, включително фонтани, басейни и др.


„Поддържането на течаща вода е най-добрата превенция срещу развитието на бактерии в мрежата. По този начин ще се осигури и наличието на достатъчно количество остатъчен дезинфектант, както и циркулация, която да оптимизира температурата“, посочи инж. Тенев.


Дори при добра циркулация, има случаи, в които е необходимо да се предприемат допълнителни мерки за дезинфекция на системата и ограничаване образуването на биофилм. Това е възможно чрез различни физически и химически методи.


Ако считате, че Вашата сграда има нужда от допълнително оборудване за пречистване на водата или се нуждаете от консултация по въпроса, не се колебайте да се свържете с фирма Вентех на телефонни номера 0882 852 266; 0888 468 038; 0879 141 797 или имейл: ventech@ventech.bgventech@abv.bg.


Повече информация за Вентех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: pixabay.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
http://www.ventech.bg/