Вентех: Развитието на Легионела в сградните инсталации се влияе от комплексни фактори

16.10.2019 г.5 мин.


Първият доклад, изготвен за наличието на Легионела в сградна водоснабдителна мрежа, датира от 1980 г. и се отнася до болница в Тобин, Калифорния, САЩ. В този конкретен случай с опасната бактерия са се заразили пациенти с бъбречна трансплантация. От тогава Легионелата се наблюдава във водопроводните системи на жилищни сгради, болнични заведения, хотели, производствени бази, кораби и др. Това разказаха за Инженер.bg от фирма Вентех. А с какви интересни факти ни запознаха още специалистите от утвърдената българска компания, ще научите сега...

 


Какви са рисковите фактори и как те влияят на развитието на Легионела?


Специфики на сградната водоразпределителна система


„Растежът на патогенната бактерия се благоприятства от застоя на водата. Такъв може да се получи в глухи тръбни участъци от мрежата, в резервоарите за съхранение, както и в системи, които не се използват често“, обясниха от българското дружество.


Вентех развива дейността си в областта на инженеринга на дезинфекциращи инсталации за индустриалния и обществения сектор. Ако имате въпроси относно превенцията на Легионела или се нуждаете от консултация, не се колебайте да се свържете с екипа на българската компания.

Наличие на аерозоли


Друг рисков фактор са водните аерозоли – фини водни капчици, които се отделят във въздуха и лесно могат да бъдат вдишани. Те се генерират от душове и тоалетни казанчета и от пулверизатори, ако те се почистват или пълнят с чешмяна вода.

 

Материали, от които са изработени тръбопроводите


В миналото водоснабдителните системи обикновено са изграждани от метални материали като чугун, поцинковано желязо, месинг или мед. Днес металните тръби все повече се заменят със синтетични от поливинилхлорид, полиетилен и др. Различните съединения се различават по своя потенциал да подпомагат растежа на микробите и биофилмите.


Например, синтетичните материали могат да бъдат източници на органични съединения, които да послужат като източник на хранителни вещества за микроорганизмите и по този начин да стимулират развитието на колонии. Металните материали, от друга страна, са податливи на корозия, което спомага образуването на биофилм, който е идеална среда за растежа на Легионела.


„Така стигаме до ситуация, при която медта, въпреки естествената си устойчивост към образуване на биофилм, може да корозира, което е съществен проблем при райони с меки води. Третирането на такива системи с дезинфектанти на основата на хлор в някои случаи резултира в отказ на цялата система и води до скъпи ремонти и подмяната ѝ. Ето защо рисковете и подходът трябва да са добре обмислени и балансирани“, коментираха от Вентех.


За влиянието на температурата


„Природната Legionella pneumophila може да оцелее и да се размножава във вода при температури от 25 до 45 °C, като оптималният диапазон е в границите от 32 до 42 °C, a най-голямото увеличение на жизнените показатели на бактерията настъпвапри 37–42 °C . Скоростта на умножение намалява при температури под 37 °C. Тези факти налагат необходимост от изключително стриктно поддържане на температурите на водата в мрежата извън тези стойности“, заявиха още от доказаната инженерингова компания.Повече информация за Вентех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: freepik.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
http://www.ventech.bg/