Производител на безалкохолни напитки постига до 60% по-ниска консумация на енергия със съвременни помпени решения на Grundfos

09.02.2024 г.5 мин.

Водата е основният и най-важен ресурс по цялата верига на производството на безалкохолни напитки. Днес тази индустрия е изправена пред редица предизвикателства, включително необходимостта от поддържане на устойчиви производствени процеси и доставки, спазване на разпоредбите за отпадъчни води, съобразяване със стандартите за безопасност на храните, както и постепенно намаляване на въглеродните емисии. „Предлагайки широка гама от съвременни помпени решения и услуги, компанията Grundfos е в състояние да помогне на всеки производител да намали консумацията на вода и непланираните спирания в неговото производство, както и да повиши производителността си. Всичко това гарантира спестяване на средства и подобряване на въглеродния отпечатък – без компромис с безопасността и качеството“, коментираха пред Инженер.bg от Грундфос България, дъщерно дружество на Grundfos у нас.

grundfos_08.02.24_01

Suntory Beverage & Food е производител на едни от най-емблематичните безалкохолни напитки в Обединеното кралство, който си поставя амбициозната цел  да намали своите въглеродни емисии с 50% до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Същевременно обаче в заводите на компанията се срещат все по-често проблеми с остаряващите помпени системи с ръчно управление – постоянни повреди, дисбаланс и намалена производителност. За решаване на тези предизвикателства компанията се обръща за помощ към водещия световен разработчик на помпени решения Grundfos.

От екипа на Grundfos предлагат подмяна на старото оборудване с високоефективни E-помпи с електронно управление и вградени задвижвания с регулируема скорост. С функция за контрол на налягането и температурата, те влизат в работен режим само при необходимост. В допълнение към дигиталното управление, всички помпи са свързани към облачните услуги Grundfos iSOLUTIONS, предоставяйки още една възможност за спестяване на енергия и въглеродни емисии, което е от полза за цялостната производителност на системата.

„Старата конфигурация на инсталацията за пречистена вода на Suntory Beverage & Food разполага с четири 37-киловатови помпи и една резервна помпа. Всички те се пускат в експлоатация по време на периодите на пиково натоварване (около 120 kW). Новото решение на Grundfos включва контролер и високоефективни 22-киловатови помпи. Така при пиково натоварване системата не надвишава 24 kW, осигурявайки значителни енергийни спестявания“, разказаха от българския офис.

За процесите по пречистване на водата, първичното охлаждане и разпределението на водата Grundfos доставя също групи от смукателни NBE помпи, E-помпи с високоефективни IE3 или IE5 двигатели, в комбинация с MPC-E контролери и Grundfos Remote Management (б.ред. Интернет-базирана система за дистанционен мониторинг, контрол и управление на помпени инсталации). Цялото оборудване се свързва в цялостна система посредством Grundfos iSOLUTIONS. Всички проекти за модернизация на помпеното оборудване осигуряват на производителя на безалкохолни напитки между 40 и 60% спестяване на енергия.

Освен увеличената ефективност и възможността за отдалечен мониторинг, помпите на Grundfos предлагат и други технически предимства – те са с по-малки размери (по-лесно се обслужват) и са по-безшумни (не изискват носенето на защитно оборудване). „Значителните спестявания на електроенергия, благодарение на проектите за модернизация демонстрират големия потенциал за устойчивост на E-помпите на Grundfos. Направените анализи показват, че новото помпено оборудване на Grundfos помага на производителя на напитки да намали с 4% общите въглеродни емисии от фабриките си“, допълниха още от Грундфос България.

Източник на снимковия материал: Грундфос България, Grundfos, pexels.com

Тагове: Grundfos, Грундфос България, енергийна ефективност, помпено оборудване, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Грундфос „Сградно строителство“
http://bg.grundfos.com