Оборудване на Oventrop позволява на старинен хотел в Брилон да съчетае чара на ар нуво с комфортен микроклимат

07.03.2023 г.6 мин.

Хотелската индустрия „обича“ историята, културата, спорта, както и всичко, което привлича туристически интерес. Културните събития са притегателна точка за посетители, а полъхът от минали времена – истинска атракция. Същевременно тя се стреми да осигури максимални удобства и позитивни преживявания за своите клиенти. Как се случва това в кокетния бутиков  хотел „Бютерлинг“ (Buiterling) в Брилон, Германия, с помощта на водещия производител на системи за отопление и климатизация Oventrop, разказаха за читателите на Инженер.bg от българския офис на компанията.

Брилон (Brilon) е разположен в сърцето на областта Хохзауерланд (Hochsauerland) и е известен като най-гъсто залесения град в Германия. Старата му част предлага разходка назад през вековете, а едновременно с това вплита нотки на лукс и модерен стил на всеки ъгъл. Очарователен пример в това отношение е реновираната сграда на хотел „Бютерлинг“, запазила по неповторим начин стила на епохата ар нуво. Неговата привлекателност черпи не само от богатата история на мястото, но и от близките ски писти и живописните околности на градчето. Днес собственикът на хотела, г-жа Даниела Фидлер, говори за „Бютерлинг“ като за сбъднат сън, превърнал се в реалност с официалното откриване през 2020 г. „Както архитектурата, така и историята на къщата, принадлежала някога на виден местен лекар, ме очароваха веднага. Идеята да открия хотел се роди скоро, а мястото предразполага към уникални преживявания“, споделя тя.

Името е подбрано с конкретна идея. В Брилон думата Buiterling означава имигрант, който пуска корени в града. Въпреки че не всеки посетител ще устрои дом тук, името подчертава гостоприемството на малкото населено място.

Хотелът се намира в центъра на града и предлага десет оригинално обзаведени стаи, с уютна атмосфера, напълно различна от стила на големите хотелски вериги и с привкус на местна култура. За това как той съчетава шикозен интериор с отоплителен комфорт чрез оборудване на Oventrop, разказаха от българския офис на компанията производител: „Хотелът се отоплява с радиатори. За да се осигури не само приятен микроклимат, но и висока енергийна ефективност на системата, собственичката и архитектът се спират на висококачественото оборудване на Oventrop, включително на свързващите фитинги Multiblock T. Предимствата на това отоплително решение се основават на възможността да се направи избор на конкретни елементи според ситуацията във всяко помещение, като същевременно се осигури и автоматичен хидравличен баланс. За създаването на топлинен комфорт са използвани термостатите Uni LH, Uni SH и Uni XH на Овентроп. Благодарение на различния им дизайн, те се вписват отлично в стила на стаите. Контролният диапазон може да бъде ограничен или блокиран в определени граници чрез специални лимитиращи елементи, което е много важно за един хотел. Така гостите могат да нагласят температурата сами до точно определено ниво“.

В интервю със собственичката на хотела, на въпроса кое бе важно при избора на отоплителна система, г-жа Даниела Фидлер заявява: „Основно изискване бе високото качество на отоплителната система, която е необходимо да функционира безпроблемно дори в най-студената зима. В един хотел не можем да си позволим провали, като следваше да се има предвид и фактът, че в старинните сгради възможностите са ограничени. Например в началото искахме да използваме стари радиатори, но се оказа, че не е добра идея от гледна точка на енергийната ефективност. Надеждността обаче бе на първо място“.

В продължение г-жа Фидлер обяснява защо не е избрано централно регулиране на радиаторите, а термостатични вентили: „Не искам да налагам на гостите си колко топла или студена да бъде тяхната стая. Някои хора обичат да спят на хладно, други на по-топло. В лобито поставихме печка на дърва, която съчетаваме с радиатори. И тук разглеждаме нещата индивидуално. Стълбището е огромно и за него сме предвидили ръчен контрол на температурата на радиаторите. Старите сгради са добре изолирани, но имат високи тавани, някои от които с наклон. По тази причина индивидуалният подход в определянето на температурата бе възприет с ръчно управление на термостатите“.

„Системата стартира работа при определена външна температура. Отхвърлен е вариантът за подово отопление като по-неудачен в този случай“, допълниха от Oventrop. 

В заключение г-жа Фидлер е категорична: „Една отоплителна система трябва да работи и да бъде надеждна. По тази причина и вече от гледна точка на опита, с удоволствие ще се възползвам от продуктите на Oventrop отново. Моите приоритети като хотелиер са определени, а липсата на проблеми с отоплителната система обосновава отговора ми“. 

Източник на снимковия материал: Oventrop (Овентроп)

Тагове: Oventrop, ОВК, термостати

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Oventrop GmbH & Co. KG / Овентроп
http://www.oventrop.bg