Инж. Боян Кусаров от Данфосс: „Работата ми е призвание и надминава ученическите ми очаквания за професионален път“

12.05.2020 г.7 мин.


„Ако не бях инженер, щях да обикалям света с Iron Maiden

като част от техническия им екип“


Искал е да бъде футболист, но днес успешно се занимава със системи и компоненти за отопление, вентилация и климатизация. Мечтаел е да обикаля света с инженерния екип на любимата си банда – и сега е постоянно на път в ролята си на търговски директор в голяма международна компания. И всичко това го кара да чувства работата си като призвание! Инженер.bg Ви представя инж. Боян Кусаров – търговски директор, сегмент Отопление, в Данфосс ЕООД, България – следващият ни гост в рубриката „Ако (не) бях инженер…“

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта?


Конкретно в моя случай по-скоро беше стечение на обстоятелствата. Може би и известна доза късмет. Детските ми мечти бяха малко по-различни от това да стана инженер.

Какво правя в рамките на работния ден?


Работните ми дни са много интензивни и интересни. Всеки от тях е различен от останалите. Когато не съм в командировка или на среща с клиенти, времето ми е уплътнено буквално до секунда от различни дейности. Планирам активностите и разпределението на задачите за мен и екипа ми, имам различни вътрешни за организацията ни дейности и срещи – ежемесечно и ежеседмично планиране на продажби, доставки, маркетингови дейности, свързани с бизнеса ни и мн.др.

 

Боян Кусаров е търговски директор, сегмент Отопление в Данфосс ЕООД. Има магистърски степени в специалностите Топлотехника, Технически университет – София, и Продажби, бизнес финанси и комуникация, ВУЗФ София.
Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик?


Всъщност като ученик и като студент нямах представа какво точно да очаквам от живота.


А днес обожавам това, с което се занимавам. За тези, които не ме познават – занимавам се с продажби на специализирано оборудване (продукти и решения за ОВК системи) в голяма международна компания и имам възможността да работя в екип с прекрасни хора и професионалисти. Пътувам много – поне така беше преди пандемията, а динамиката на работата ме зарежда още повече. Имам възможността да се срещам със знаещи и можещи хора, които освен добри професионалисти са и много интересни личности. В този ред на мисли, това, с което се занимавам, надминава студентските ми очаквания.

Професията ми се превърна и в начин на живот за мен и семейството ми. Благодарен съм на съдбата, че се занимавам именно с това. Приемам го като призвание.

Коя е най-смелата ми професионална мечта?


Професионалната ми мечта не е свързана с конкретна позиция или титла. По-скоро бих искал аз и колегите от екипа ми да ставаме все по-добри в това, което правим, и да продължаваме да се развиваме като личности и професионалисти.

Ако не бях инженер, щях да бъда...


Много ми е трудно да отговоря на този въпрос. Определено обаче, щеше да е свързано с много активности и пътувания. Просто съм такъв човек.

Исках да стана..., но не станах … 


Имал съм няколко професионални мечти като малък. Първата беше свързана с футбола. Бях юноша на Локомотив (София) и Люлин. Играх общо 11 години в детските школи, а след това като студент имам два сезона в мъжкия футбол. Така и не стигнах до професионален договор обаче.


Втората ми мечта беше да съм част от инженерния екип на Iron Maiden. Навремето ми се виждаше страхотно да пътувам по света с любимата ми група и дейността ми да е част от уникалните им концерти. Даже подадох документи и кандидатствах, но за 23 годишен (тогава) инженер без опит, и то от България – благодариха ми любезно…

Как работата като инженер ме развива като личност?


До голяма степен всички новости в нашата сфера и професионален живот са свързани с тенденциите в световен мащаб. Освен това, комуникираш с различни интелигентни хора, от които буквално във всеки един момент научаваш нещо ново. Според мен, в днешно време, особено в инженерната сфера и в техниката, техниката се развива изключително бързо. Голямо предимство е лесният достъп до информация. Всичко това неминуемо обогатява личността – особено хората, които търсят и имат желание да се развиват.

Как създавам баланс между работата и личния ми живот?


Трудно – още не съм достатъчно добър в това. Не съм сигурен обаче, че съществува перфектен баланс между личния и професионалния живот, ако хората около самия теб не са толерантни и не проявяват разбиране към това, с което се занимаваш. Имам огромен късмет, че семейството ми, в частност съпругата ми, е плътно до мен и е много „разбираща“ (все още) постоянното ми закъсняване от работа и отсъствие от вкъщи.


Всъщност, няма да открия топлата вода, ако кажа, че в основата на баланса в личния живот са множество компромиси, най-често от една от страните. Усещам се „роден под щастлива звезда“, че срещам разбиране от човека до мен.

Имам ли хоби?


Разбира се, даже няколко. Обичам да посещавам футболни мачове и концерти, основно в Европа и в България. Обожавам планините и изкачването на планински върхове. За наша радост, в България имаме уникална планинска природа. Не на последно място – запален голфър съм. Практикувам любимият си спорт винаги, когато ми се отдаде възможност.

Повече информация за Данфосс ЕООД, сегмент Отопление, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Данфосс

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Данфосс ЕООД, сегмент Отопление
http://heating.danfoss.bg/home/#/