Топли през зимата и студени през лятото – стените могат да са с оптимална температура със системата KAN-therm Wall от Стема РС

16.03.2023 г.9 мин.

Какво правите, когато Ви е студено през зимата? „Първата реакция на всеки в студените зимни дни обикновено е да се приближи към радиатора или който и да е източник на топлина. Но ако Ви кажем, че същия ефект можете да постигнете, ако долепите гръб в стената? Това е възможно със стенната система за отопление и охлаждане KAN-therm Wall, която е в състояние да поддържа винаги оптимална температура в дома Ви. Така стените се превръщат в оазис и през лятото“, коментираха пред Инженер.bg от утвърденото българско дружество Стема РС, партньор на полския производител KAN-therm. А каква е същността на системата, какви са нейните предимства и добавена стойност и как се монтира, ще Ви разкажем в днешния материал.

Системата KAN-therm Wall използва специални тръби, за да превърне повърхността на стената или тавана в широкоформатен радиатор, който излъчва топлина във вътрешността на помещението и по този начин то се нагрява до избраната температура. „Всъщност не е нужно да се облягате на стената, ще почувствате топлината ѝ дори на дивана“, поясниха от Стема РС.

От какъв материал се изпълнява системата KAN-therm Wall?

Тръбите, които се използват за пренос на топлоносителя в стените, се изработват от специална пластмаса, а фитингите, които ги свързват – от PPSU (полифенилсулфон) – материал, използван при изграждането на космически совалки и медицински изделия. „Тъй като в тези конкретни области всяка грешка струва твърде скъпо, в тях се използват най-висококачествените и най-устойчивите материали, издържащи на повреди и високи температури. Благодарение на това, можете да сте сигурни, че с KAN-therm Wall нищо няма да протече в стените или таваните. Системата се отличава с 10-годишна гаранция и 50-годишен експлоатационен живот, което понякога е по-дълго, отколкото самата сграда може да издържи“, поясниха специалистите на компанията.

В кои случаи е необходимо отопление на стени или тавани?

Причината да съществува повърхностно отопление за стени и тавани е, че не винаги може да се монтира подово отопление. Ако например разполагате с вековен естествен паркет или сте избрали настилка, която не позволява изпълнението на подово отопление, не е необходимо да се отказвате от предимствата на повърхностното отопление, защото съществува алтернатива.

„Стенното и таванното отопление се различават от подовото отопление с възможността да се зададе по-висока температура на топлоносителя, а комфортът и безопасността при използването му са незаменими. Също така този вариант ще намали разходите за отопление или охлаждане“, категорични са от Стема РС.

Как се полага системата KAN-therm Wall?

Монтажът на стенно отопление със системата KAN-therm Wall може да се извърши по два начина – „сух“ или „мокър“ метод.

„Сух“ монтаж:

Първият се основава на трайни сглобяеми гипсофазерни плочи, в които са вградени полибутиленови или полиетиленови тръби с диаметър 8×1 mm. Благодарение на различните размери плочи, системата лесно може да се адаптира дори и към най-сложната повърхност в архитектурно отношение. След поставянето им може директно да се премине към шпакловане, боядисване или поставяне на тапети, плочки и др.

„Сухият“ метод се реализира и със системата KAN-therm TBS Wall: отоплителни тръби с диаметри 16 mm се монтират в улеите на специално профилирани изолационни стиропорни плочи KAN-therm TBS, снабдени с метални излъчващи профили. Плочите TBS се монтират между хоризонтални релси или стоманени профили на разстояние 25–50 mm до повърхността на стената. Върху така изработената конструкция се полага PE фолио, което изпълнява ролята на шумо- и хидроизолация, а след това се монтират гипсокартонените плоскости (суха замазка) с дебелина, зависеща от проектираното натоварване на използваемата площ.

„Мокър“ монтаж:

Вторият начин – „мокър“ метод, се изпълнява със системата KAN-therm Rail Wall. При него отоплителни тръби с диаметър 8, 12, 14 или 16 mm се фиксират на стената или тавана с помощта на специални монтажни ленти (Rail), a за лесно и безопасно огъване и задържане на тръбата се използват пластмасови дъги. След монтажа всичко се покрива със слой специална мазилка с обща дебелина от приблизително 30 – 35 mm. Минималната дебелина на мазилката над повърхността на тръбата е 10 mm.

Допълнителна добавена стойност на повърхностното отопление

„Инвестицията в топли стени или тавани ще се изплати след около две години. На пръв поглед изглежда, че това е дълъг период, но в перспективата на 50-годишна експлоатация на отоплителната система, две години са само малка част от живота на сградата. Нещо повече – стенното отопление перфектно се справя с ниски външни температури, запазвайки възможно най-много топлина вътре в помещенията. Тази способност за саморегулиране е още една сума, спестена от семейния Ви бюджет“, заявиха от Стема РС.

Като друго преимущество специалистите посочват възможността за комбинация с алтернативни източници на енергия, което помага на потребителите да преодолеят растящите цени на традиционните горива. Освен това неконвенционалните нискотемпературни енергийни източници са безвредни за природната среда.

„Огромните ползи от този тип отопление и охлаждане ще усетят най-осезаемо страдащите от алергии, тъй като поради липсата на конвекция се избягва задържането и завихрянето на въздушни алергени и прах. Вредните частици не се натрупват по повърхността на стената, така че ще посягате към прахосмукачката по-рядко. Също така стенното и таванното отопление не предизвикват неблагоприятна йонизация на въздуха, осигурявайки благоприятен микроклимат“, допълниха от компанията

И накрая, още една практическата стойност на топлата стена, която ще оцените високо: използването на стенно отопление в банята на стената, на която ще бъде монтирано огледалото, ще гарантира, че то никога няма да се замъгли. Малък детайл, но с буквално видими резултати!

Къде могат да възникнат предизвикателства?

Въпреки че повърхностното отопление или охлаждане, както подово, така и стенно и таванно, е „рай“ за истинските естети, следва да се има предвид, че този тип „радиатори“ не трябва да бъдат покрити с мебели или завеси.

„Когато става въпрос за стените, проблем могат да бъдат снимки и картини. Преди да ги окачите, следва да намерите място, където няма тръби. Ще ги откриете с термовизионна камера или специални термочувствителни филми, но също така с влажен вестник или лист хартия – когато се прилагат върху стената, влажните зони ще изсъхнат веднага. Правилно проектирано и изработено от качествени материали, стенното отопление или охлаждане, както и правилното му функциониране, ще накара притежателите му да се радват на комфорт в продължение на дълги години“, допълниха още от Стема РС.

Източник на снимковия материал: Стема РС

Тагове: KAN-therm, ОВК, Стема РС

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Стема РС ООД
https://stema.bg/