Георги Христов от Бетелгиус: „Етикетите формират идентичността не само на продукта, но и на бранда“

21.01.2021 г.7 мин.

„Светът на етикета“ се разраства по всякакъв начин и във всяка посока.“

Бетелгиус ООД е утвърден доставчик на етикети и етикетиращо оборудване. Компанията поддържа на склад и доставя широка гама от етикети за различни видове принтери, принтер-апликатори, апликатори и друго етикетиращо и маркиращо оборудване. Партньор е на стотици фирми в България и чужбина, сред които Монделийз България, Кока-Кола ХБК България, Нестле България, Софарма и мн.др. За да разберем защо е важно всеки продукт да има етикет по определен стандарт и как чрез етикетите продуктите придобиват идентичност, се обърнахме към г-н Георги Христов, управител на фирма Бетелгиус. Неговия коментар по темата вижте в следващите редове. 

Господин Георги Христов, едно от основните направления, в които Бетелгиус работи, е етикетирането. От колко време се занимавате с тази дейност? 

Вече 27 г. отговаряме на високите изисквания и стандарти на нашите клиенти в областта на етикетирането. Официален представител и сервизен център сме на немския производител CAB за България. Предлагаме пълна гама етикетиращо оборудване, включително принтери за етикети, апликатори и принтер-апликтори на етикети, индустриални етикетиращи машини и системи. Разполагаме също и с широк набор от консумативи – различни видове етикети и термотрансферни ленти. 

Придават ли етикетите идентичност на продуктите? По какъв начин?

 „Светът на етикета“ се разраства по всякакъв начин и във всяка посока. В световен мащаб цялата верига – от производството, през доставката, до крайния потребител – разчита на много различни видове етикети за предоставяне на данни, свързани с движение, проследяване, безопасност на продуктите, здравна информация, размер или тегло, съдържание, инструкции за употреба и безопасност, производител. В наши дни обаче, един етикет не обхваща само информация за идентификация на продукта, а също и увеличаващ се обем от регулаторна информация. Всичко това формира идентичността не само на продукта, но и на марката. 

Ако говорим за ефективност, кажете кое би било по-ефективно – сами да отпечатваме етикетите си или да прехвърлим дейността на външна фирма? 

На този въпрос не може да се даде еднозначен отговор. Необходимо е да се съобразят редица фактори, за да се вземе най-правилното решение. Всичко е много индивидуално и трябва да се обмисли предварително – например, количеството етикети, които ще са ни нужни, както и разнообразието от серии продукти, за които ще се печатат. При малък обем етикети ще е по-целесъобразно дейността да се прехвърли към външна фирма, както и при по-големи обеми и еднакви по вид етикети. От друга страна, първоначалната инвестиция за закупуване на етикетен принтер е много достъпна и при по-големи обеми и по-голямо разнообразие от видове етикети това е по-удачен вариант. 

Не е за пренебрегване и зависимостта от външна организация. Когато се разчита на външен изпълнител, няма пълен контрол върху процеса, което пък от своя страна ще рефлектира върху работата. Възможно е да се забави доставката или да е нужен по-дълъг срок за изпълнение. Понякога се случват и грешки при печата. Трябва да обърнем внимание и на вида и материала на етикетите. Всяка компания работи в своя специфична среда и използва различни по вид, размер и материал етикети. Възможността за пълен контрол върху материалите на етикета и процеса на печат ще позволи на бизнеса да работи по-ефективно.

Все повече компании изискват от своите партньори да използват GS1 логистичен етикет за идентификация на логистични единици като кашони, палети и т.н. Вие как отговаряте на тези нужди на Вашите клиенти? 

За да улесним фирмите при изготвянето на логистични етикети, разработихме системата B-Label+, която е гъвкаво и изключително лесно за работа уеб базирано решение. Системата работи с помощта на специално разработения уеб портал за онлайн създаване на етикети, съгласно стандартите на GS1, и хардуер на водещия немски производител на етикетираща техника CAB. Клиентите могат да избират измежду предварително създадените от нас шаблони на етикетите за отделните вериги магазини, съобразени с техните изисквания и GS1 стандартите. Информацията за палета се въвежда лесно, без да са необходими каквито и да е по-специални познания по изискванията на GS1 стандартите. Етикетът се генерира изключително бързо и интуитивно. 

Нараства и делът на големите търговци, които изискват от доставчиците си да работят с FSC® сертифицирани етикети. Вие в състояние ли сте да отговорите на тези изисквания? 

Да, разбира се. Фирма Бетелгиус ООД притежава FSC сертификат вече повече от една година. При желание от клиентите, компанията ни може да достави всеки един от видовете хартиени етикети с този сертификат, който гарантира използването на дървесина от устойчиви източници, подпомагайки опазването и защитата на горите. 

В повечето случаи външният вид и дизайнът на етикета се приемат като средство за имидж и реклама. Смятате ли, че етикетът продава? 

Дизайнът на етикета върху опаковката на продукта рефлектира пряко върху посланието и идентичността на марката и същевременно може да подобри визуалните възприятия за продукта. Да, добрият дизайн на етикетите не само помага да се привлече вниманието на бъдещите клиенти, но и както казах играе роля в изграждане на идентичността на марката, което може да доведе до сериозно покачване на продажбите на дадена стока. За да сме максимално полезни на клиентите ни, като услуга предлагаме и графичен дизайн на етикети. 

Редакцията на Инженер.bg благодари на г-н Георги Христов за интервюто и пожелава на целия екип на Бетелгиус дръзновена и успешна 2021 г. 

Източник на снимковия материал: Бетелгиус

Тагове: Бетелгиус, етикетен принтер, етикетиране, маркиране, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Бетелгиус ООД
https://betelgeus.com/bg/