ФАНУК България: Утвърденият български производител Теси избра роботи на FANUC за роботизация на производствените си процеси

07.03.2024 г.6 мин.

Теси е българска компания, която е водещ европейски производител на електрически бойлери, бойлери с индиректно нагряване и отоплителни уреди за дома. Компанията е част от Фикосота Холдинг и се радва на завидна репутация като четвъртия най-голям производител в Европа на отоплителни уреди и електрически бойлери с капацитет от 1.2 милиона бойлера годишно. „Съвместната ни работа с Теси има дългогодишна история, като изделията на FANUC се използват в две основни направления: производство на пластмасови продукти и индустриална роботизация“, коментираха пред Инженер.bg от ФАНУК България.

Първоначално от Теси закупуват и пускат в експлоатация две шприцмашини FANUC ROBOSHOT за производство на пластмасови компоненти, вграждани в крайните изделия. „Преди да придобием тези машини, имахме възможността да проведем тестове с наши инструменти в централата на FANUC в Люксембург. След отличните резултати от тези тестове инвестирахме в две изцяло електрически шприцмашини FANUC ROBOSHOT α-S300 iA със затварящо усилие от 350 t“, спомня си г-н Десислав Димитров, директор на отдел „Стратегически инвестиционни проекти“ в Теси. След няколко години работа резултатите са много по-добри от очакваните въз основа на информацията от предварителните преговори с FANUC. „Теси драстично намали разходите си за потребление на електроенергия и увеличи производствения си капацитет в сравнение с аналогичното оборудване, което използваше дотогава“, поясниха от ФАНУК България.

Втората основна област, в която Теси работи съвместно с FANUC, е индустриалната роботизация. Специалисти от компанията са преминали специално обучение във FANUC, за да могат роботизираните системи на марката да бъдат интегрирани максимално бързо. „Това ни прави изключително гъвкави и бързи при изпълнението на проектите в производствена среда. С подкрепата на колегите от ФАНУК България изградихме собствен робо център, в който обучените специалисти на Теси интегрират различни решения за роботизация и автоматизация. Разполагаме и с роботизирана клетка за обучение с роботи FANUC, в която се провежда обучението на различни наши специалисти и оператори“, споделя г-н Димитров.

Операциите, които са роботизирани с помощта на роботи на FANUC, са заваряване, рязане и манипулиране на различни компоненти и инструменти. Целта на Теси не е да намали своя персонал чрез роботизирани приложения, а да направи работната среда по-привлекателна за операторите, да улесни процесите и като цяло да повиши ефективността на производството.

„В момента в производството на Теси използваме три марки индустриални роботи, за които са обучени нашите служители. С FANUC работим от 9-10 години в областта на роботизацията и досега не сме имали нужда от сервизна намеса поради повреди, въпреки че голямата част от роботите са с 24-часов работен режим от 5 до 7 дни в седмицата. Честно казано, за новите системи нашите специалисти предпочитат роботи с марката FANUC, тъй като платформата на компанията позволява лесно интегриране и адаптиране на хардуера и софтуера в нашите решения“, категоричен е Десислав Димитров.

„Теси използва повечето услуги, предлагани от сервизния център на FANUC. Според фирмената политика на компанията, всички аспекти на всеки отделен производствен процес трябва да бъдат безопасни и гарантирани. Поддръжката на оборудването е едно от най-важните съображения в тази област, поради което компанията разчита на превантивната поддръжка, която нейните екипи по техническо обслужване планират и координират със сервизния център на ФАНУК България. Освен това софтуерните актуализации и инсталирането на допълнителни системни опции и функции са изключително добре хармонизирани“, коментираха и от ФАНУК България.

Теси и ФАНУК България работят заедно за решаване на предизвикателствата и за организиране на дейностите по поддръжката. Досега не е имало аварийни или непланирани спирания, което означава, че техническите екипи на двете компании имат отлично взаимодействие по отношение на превенцията. „Екипът на ФАНУК България е изпълнил всеки ангажимент за обслужване по отношение на планирания обхват и график. Разбира се, ние прилагаме това изрично изискване към всички доставчици и партньори, защото всяко отклонение засяга целия производствен процес. Бихме искали да благодарим на сервизния екип на ФАНУК България за тяхната бърза и професионална реакция“, заяви г-н Димитров.

Към настоящия момент в производството на Теси работят около 30 промишлени робота. Процесът на роботизация и автоматизация е от основно значение за компанията с цел оптимизиране на съществуващи и проектирането на нови съоръжения. От Теси планират автоматизацията и роботизацията да обхванат все повече и повече процеси.

„Теси е един от европейските лидери в своята област и е съвсем естествено да си партнираме с FANUC като една от водещите световни компании за роботизация“, допълни още г-н Десислав Димитров.

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Тагове: FANUC, процесна автоматизация, роботи, роботизация, роботизирани системи, сервиз, Теси, ФАНУК България, шприцмашини

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
www.fanuc.bg