РАИС на MachTech & InnoTech 2022: Нови машини, иновативни решения и собствена обучителна организация

12.10.2022 г.6 мин.

Как премина тазгодишното издание на MachTech & InnoTech? За първи път от две години насам професионалисти от различни индустриални сектори успяха без ограничения в комуникацията да се насладят на иновациите в света на техниката и технологиите. Екипът на РАИС не изневери на традициите си да бъде част от изложителите по време на b2b събитието, което се проведе в Интер Експо Център – София (ИЕЦ) от 13 до 16 септември. Инженер.bg гостува на щанда на българската компания и разговаря с инж. Артин Бъздигян, съдружник в нея. Също така посети специализирания семинар на РАИС с водещ инж. Мария Станилова, който бе част от съпътстващата програма на форума.

„Въпреки икономическата нестабилност и глобалните кризи, ние успяваме да задържим стабилните пазарните си позиции. Както казваме, „ако има желание, се намира и начин“. За времето от създаването си до сега, РАИС постигна завидно развитие. Това се дължи, от една страна, на компетентните ни специалисти, които неуморно се трудят в посока постигане и задържане на успеха, от друга – на стратегията ни за фирмено управление, подбор и обучение на служителите, както и на значението, което отдаваме на самите клиенти“, коментира инж. Бъздигян. „С нетърпение очаквахме MachTech & InnoTech 2022, за да демонстрираме нагледно, че когато посоката е ясно зададена и целите са набелязани, външните фактори нямат особена тежест – всичко зависи от усърдната работа и „сърцето“, които се влагат за постигане на желаната визия”, допълни той.

В рамките на форума РАИС представи вертикален обработващ център М450 RAIS, предназначен за разнообразни металорежещи операции на малки детайли и форми. М450 е разработен така, че да предоставя висока скорост на рязане и изключителна надеждност. На щанда на компанията бяха изложени и вертикален обработващ център M550 RAIS с допълнителни 4-та и 5-а ос, както и впечатляващият струг Swiss Type Citizen A20 с диаметър на прътовия материал 2-20 mm.

Българският лидер в производството на CNC машини бе част и от международната конференция, посветена на образованието и бъдещето на индустриалния свят: „Нови умения и изисквания в образованието и квалификацията на кадрите в условията на дигитализацията на фирмите от машиностроителния сектор“. Тя се проведе през първия ден от изложението. Инж. Мария Станилова представи темата „Предизвикателствата пред РАИС, свързани с осигуряването на квалифицирани кадри в съответствие със съвременните изисквания“. В своето изложение тя подчерта, че липсата на квалифицирани кадри е наболял проблем за икономиката и бизнеса и това е така, именно заради несъответствието между изискванията на съвременните пазари и информацията, усвоена по време на професионалното образование. Като решение тя посочи необходимостта от модернизиране на образованието в синхрон със съвременната динамика и развитие.

А конкретно за стратегията на РАИС, тя сподели: „Нашият изход е в „Академия РАИС“, която инициирахме както за квалификация и преквалификация на персонала, така и за подготовка на млади специалисти. Обучението в нея е индивидуално и съобразено с нивото на всеки кандидат“.

„Споделянето на обща цел, мисия и ценности не са просто клишета от учебници, а са изпълнени със смисъл. Когато те са общи, посоката е ясна, а личният пример от страна на мениджъра вдъхновява“, бяха заключителните думи на инж. Станилова.

В духа на тази философия инж. Артин Бъздигян коментира: „Като работодател, аз давам шанс на всеки, в чиито очи видя пламък, желание и амбиция. Разбира се, само това не е достатъчно, нужни са компетентност и умения, за да можем да отговорим на стандартите, които сме заложили в изпълнението на дейността ни. Но те се постигат с опита, за чието натрупване ние осигуряваме практическа среда“.

Скоро в Инженер.bg ще Ви разкажем за практиките на компанията в сферата на професионалното обучение и развитие.

Акцент в представянето на РАИС на изложението бе и проектът за 8-шпинделна вертикална пилинг машина, за който компанията получи награда от Siemens. Инж. Бъздигян сподели, че за следващата година са планирани производството и внедряването на около 15 такива машини в завода на Идеал стандарт – Видима. Предимство на вертикалната пилинг машина е, че позволява едновременната обработка на цели 8 детайла, което намалява оперативното време и съответно повишава производителността и общата ефективност на предприятието.

По време на MachTech & InnoTech 2022 щандът на РАИС бе посетен от множество специалисти, запознати с развитието на компанията, производителността и качеството на предлаганите от нея машини. Сред гостите бяха и служебният министър на икономиката – Никола Стоянов, Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България, както и инж. Илия Келешев, председател на Българска браншова камара – машиностроене.

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, РАИС (RAIS)

Тагове: изложение, машини с ЦПУ /CNC/, машиностроене, обучение, производство, РАИС, шпиндел

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

РАИС ООД
www.rais-bg.com