Маунт прес: CoWelder на Migatronic оптимизира TIG заваряването на части от неръждаема стомана в утвърдена шведска компания

09.06.2021 г.7 мин.

AB Furhoffs Rostfria е водеща шведска компания за производство на компоненти от неръждаема стомана, предназначени за системи за отопление и канализация. През последните години Furhoffs отчита нарастващо търсене на своите продукти и компоненти, което кара компанията да инвестира в автоматизация на производството. „Продуктите на компанията са от неръждаема стомана, поради което 90% от компонентите се изпълняват с TIG заварки. Това е голямо предизвикателство, тъй като се оказва, че голяма част от технологиите за автоматизация и роботи за TIG заваряване на пазара не отговарят на нейните изисквания. След задълбочен анализ компанията взема решение да инвестира в колаборативен робот за заваряване CoWelder с технология за TIG заваряване на Migatronic, за да постигне желаната степен на автоматизацията на производството във Furhoffs. Резултатите са толкова добри, че от компанията инвеститор определят решението като изключително перспективно с голям потенциал“, коментираха за Инженер.bg от фирма водещата българска търговска компания Маунт прес, официален представител за България на датския производител Migatronic.

Основана през 1899 г. в шведския град Шьовде, AB Furhoffs Rostfria е един от водещите шведски производители на компоненти и специални елементи от неръждаема стомана. В град Шьовде семейната фирма проектира и произвежда собствена марка компоненти за отоплителни и канализационни системи, но също така е доставчик и на някои от най-големите шведски индустриални компании.

Отговаряне на нарастващото търсене

Като резултат от увеличеното търсене, компанията се изправя пред необходимостта от увеличаване на производителността. „Ние посрещнахме нарастващото търсене на продуктите и услугите ни, като започнахме да наемаме нови служители и да оптимизираме производствената линия. В този момент решихме да инвестираме и в няколко заваръчни робота“, заявява г-н Ларш Рюфалк, търговски директор на AB Furhoffs Rostfria.

Новото решение за TIG заваряване подобрява възможностите за автоматизация

„За да отговори на търсенето на решения за автоматизация в заваръчната индустрия, датският производител Migatronic разработи специална технология за TIG заваряване за своя колаборативен заваръчен робот CoWelder. Furhoffs е първата компания, която инвестира в CoWelder с TIG заваряване и само за два месеца иновативният заваръчен робот доказва своите отлични качества в производството“, поясниха от Маунт прес.

„В продължение на много години се фокусираме върху възможностите за автоматизиране на производствените ни процеси. И когато разбрахме за CoWelder с TIG заваряване на Migatronic, започнахме да обмисляме как тази концепция за заваряване може да ни бъде от полза. В крайна сметка, стигнахме до решението да закупим такъв робот. С течение на времето се убедихме, че за много от продуктите роботът значително увеличава производителността на производството“, заявяв г-н Ларш Рюфалк.

„При работа с CoWelder нашите служители трябва само да фиксират детайлите към заваръчния робот, който е оборудван с телоподаващо устройство Cold Wire Feeder, автоматично подаващо заваръчната тел в зоната на заваряване. Ние постигнахме високо качество на заварките и забележителна оптимизация на TIG заваряването в нашето производство, благодарение на високата ефективност на CoWelder“, допълва той.

Furhoffs обикновено произвежда продуктови серии до 2000 артикула, но също така и специализирани серии от две или три изделия. Преди това заваръчните роботи във Furhoffs са били използвани само за по-големи партиди, но с новия CoWelder дори производството на специализирани изделия е автоматизирано.


Решение за заваряване с голям потенциал

По думите на Патрик Карлсон, технически инженер в отдела по продажби на Migatronic, шведската заваръчна индустрия – и особено компании като Furhoffs, която произвежда компоненти от неръждаема стомана – от много години изпитва нужда от нова технология, която да съдейства за автоматизиране на процеса на TIG заваряване.

„Предизвикателство бе да се разработи оптимално автоматизирано решение за TIG заваряване, защото това е доста сложен процес, но ние вярваме, че CoWelder отговаря напълно на високите изисквания на заваръчната индустрия. Виждаме голям потенциал в нашето решение, особено за компании, които произвеждат предимно продукти от неръждаема стомана или ламарина. Ефективността и отличните характеристики на заваряването с колаборативния робот могат значително да оптимизират производството на всяка компания“, допълва Патрик Карлсон.

CoWelder надминава очакванията на Furhoffs

„Днешната пазарна ситуация налага задължително автоматизиране на производството, за да останем конкурентоспособни. Благодарение на новия ни универсален колаборативен робот CoWelder, ние вече имаме голям потенциал да постигнем още по-висока степен на автоматизирано производство. Така можем да увеличим капацитета и да развием бизнеса си. Ето защо, веднага след първия робот, взехме решение да закупим още коботи CoWelder за нашата производствена линия, тъй като роботът надмина нашите очаквания със своята ефективност, качество на заваряване и гъвкавост“, заявява в заключение Ларш Рюфалк.


CoWelder TIG с високоефективен захранващ блок

CoWelder TIG е цялостно решение за заваряване с PI 350 AC/DC източник на захранване и телоподаващо устройство. Предлага се с робот UR5 или UR10. Настройката е бърза, всички части влизат в доставката като готово за инсталиране решение в съществуващо производство. Това е отлично решение за заваряване на прости детайли, независимо от количеството и периодичността на производството им.

Лесно програмиране и CE сертификация

Решението се отличава с лесно и интуитивно програмиране, дори и за оператори без опит в роботизираното заваряване. Високоефективно и рентабилно решение е за автоматизирано заваряване в производствени компании от всички индустриални отрасли.

„Цялостното решение за заваряване CoWelder TIG е лесно за използване, адаптивно и гъвкаво, при това може лесно да променя мястото си на използване. Сертифицирано е по СЕ и не изисква допълнително обезопасяване“, заявиха още от Маунт Прес.

Източник на снимковия материал: Маунт прес, Migatronic

Тагове: Migatronic, заваръчно оборудване, заваряване, Маунт прес, машиностроене

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Маунт прес ЕООД
https://zavarachniaparati.com