Адара Инженеринг: Помпите GEA Hilge HYGIA служат едновременно за пренос на вискозни продукти и за CIP процесите в ХВП

23.05.2023 г.6 мин.

Съвременните потребителски навици изискват от хранително-вкусовата индустрия все по-богато разнообразие от здравословни, алтернативни продукти, особено що се касае до захарта и нейните производни. Именно добавките с висока добавена стойност, които заместват обичайните суровини, се превръщат в неизменна част от индустрията, на която големите производители следва да обръщат все по-голямо внимание. Но какви са предизвикателствата относно необходимото за тяхното приготвяне оборудване? В днешната статия ще Ви разкажем за изомалтулозата – функционален въглехидрат на базата на захарно цвекло, и помпите, които се прилагат за неговото производство. А за целта ни помогнаха от утвърденото в областта на помпените системи българско търговско и инженерингово дружество Адара Инженеринг.

BENEO е немско дружество, част от групата Südzucker. То е специализирано в разработването и производството на растителни функционални съставки за храни, фуражи и фармацевтични продукти, които отговарят и на най-високите изисквания за качество и безопасност. Компанията с основание се приема като пионер в производството на изомалтулоза, или с други думи захароза от захарно цвекло, която произвежда в своя обект Offstein в Германия. Продуктът се нарича още алтернативна захар, защото се усвоява напълно, но много по-бавно от традиционната захар. Освен това е с нисък гликемичен индекс и напълно веган. Предлага се на пазара под търговската марка Palatinose™. За да продължи своя растеж, BENEO инвестира в многостепенна изпарителна инсталация с цел намаляване на потреблението на първична пара“, разказаха от Адара Инженеринг.

Авангардното оборудване е централно интегрирано в производството и се управлява напълно автоматично чрез системата за контрол на процеса. Преработката на сурова изомалтулоза всъщност е предизвикателна задача. По време на непрекъснатия производствен процес, продуктът първоначално е с нисък вискозитет, но става все по-вискозен, тъй като водата се изпарява. Изомалтулозата променя своята плътност, докато се сгъстява, както и своя вискозитет с повишаване на температурата. Това налага внимателен избор на помпено оборудване, което наистина да може да се справи с тези работни условия. Освен това използваните помпи следва да изпълняват и друга задача по време на производствения процес. Те трябва да отговарят на широк набор от изисквания, тъй като транспортират както продукта, така и деминерализирана вода, използвана за изплакване. От една страна, от тях се очаква да боравят внимателно и ефективно с високовискозен продукт, а от друга – по време на CIP процеса да транспортират вода и смес вода/продукт с висока скорост, промивайки системата, докато се изпразни. Описаните процеси са непрекъснати и не спират 365 дни в годината. По тази причина в подобни приложения често се налага използването на различни помпи за двете отделни задачи.

BENEO обаче избира помпи GEA Hilge HYGIA. Двете компании си сътрудничат повече от 20 години, в резултат на което инженерите на GEA са напълно запознати с изискванията на производството и успяват да адаптират помпените системи така, че да предложат комплексно работещо решение“, поясниха от българското дружество, което предлага специалните помпи GEA Hilge на българския пазар.

Последователното използване на интелигентни честотни преобразуватели има важен принос за функционалността на решението. Всяка секунда помпите получават нова работна точка, която зависи от плътността на продукта и се променя драстично при превключване към вода по време на операциите по почистване след източване на продукта“, допълниха от компанията. В идеалния случай изпарителните модули работят в режим 24/7, а както всички компоненти на системата, помпите HYGIA се нуждаят от редовна превантивна поддръжка. В случай на неизправност, което по думите на представители от екипа на BENEO е рядкост, предвидената резервна помпа може да поеме работата, за да продължи процесът без прекъсване и да се гарантира максимална надеждност.

Енергийната ефективност на дейностите по изпомпване се повишава чрез използването на честотни регулатори. Освен това, благодарение на своя дизайн, премиум центробежните помпи на GEA Hilge осигуряват предимства и по отношение на възможността за почистване. „Производствените площи на BENEO се почистват с топла вода няколко пъти седмично и докато другите помпи са оборудвани с големи стоманени конструкции, свързани към пода, помпите GEA Hilge стоят много стабилно върху фино краче, което значително опростява хигиенните операции”, допълниха още от Адара Инженеринг.

Източник на снимковия материал: Адара Инженеринг, GEA

Тагове: GEA Hilge, Адара Инженеринг, помпено оборудване, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Адара Инженеринг ЕООД
http://www.adara-bg.com/