BEST Engineering Week отново изправи млади инженери пред реални предизвикателства от света на технологиите

16.03.2018 г.6 мин.

На 13 март 2018 г. в Химикотехнологичен и металургичен университет - София бе открито осмото поредно издание на състезанието BEST Engineering Week (BEW) за студенти, обучаващи се в технически специалности. „Нашата цел е да осигурим по-качествено, конкурентноспособно и пазарно ориентирано образование, отговарящо на съвременните нужди на бизнеса, както и да помогнем на студентите да развият своя пълен потенциал”, заяви за Инженер.bg г-жа Грета Радева от ръководството на университета. Сред участниците в събитието бяха Мелексис България, българският клон на лидера в развоя и производството на микроелектронни компоненти, както и международният технологичен концерн Liebherr, в лицето на дъщерното си дружество Либхер-Хаусгерете Марица.BEST Engineering Week е състезание с продължителност от една седмица, в което могат да се включат студенти от всички университети, обучаващи се в техническа специалност. Те имат възможността да влязат в реален контакт с представители на компании, предоставящи възможности за кариерно развитие в различни отрасли на индустрията. Състезателите мерят своите знания и умения, като вземат участие в разработката на практически проекти или разрешаването на реални бизнес казуси, зададени от различните участващи компании.Церемонията по откриване на BEW, чиито генерален медиен партньор има удоволствието да бъде Инженер.bg, започна с кратко въведение в програмата от страна на организаторите. „Много ме боли, че ние бяхме една от водещите държави в производството на компютърни и периферни устройства, но се отклонихме от пътя, който следвахме. Но вие сте младите хора, които може би ще променят света”, заяви зам.-ректорът на ТУ-София проф. Ради Романски в обръщението си към присъстващите студенти.


В тазгодишното издание на състезанието участват 14 компании, развиващи своя бизнес в различни технологични сфери. Сред тях бяха представители на международните брандове Melexis, Liebherr, Walltopia, Interoute, Volvo Trucks, Vivacom, Unicredit Bulbank, Coca Cola HBC, IBM, Grammer, SBTech, LEM, Abalta и Software AG. Част от тях изнесоха презентации, в които разказаха за дейността на своята компания и за кариерното развитие, стажантските програми и възможностите, които предлагат за млади специалисти.Първата презентация бе на Мелексис България. Дружеството е част от структурата на световния лидер в развоя и производството на микроелектронни компоненти за нуждите на индустрията и автомобилната промишленост Melexis. Техен представител бе инж. Милен Чешмеджиев, бивш възпитаник на ТУ-София, който разказа за производствения процес в компанията. „В бизнес като нашия изпитваме силна необходимост от инженери с широк спектър от специализации“, подчерта той.Либхер-Хаусгерете Марица пък привлече вниманието на публиката с две впечатляващи видео-презентации. Liebherr е световен лидер в производството на широка гама от продукти, вариращи от хладилна техника до хидравлични багери и кранове за нуждите на строителството. Българският клон на дружеството е ангажиран основно с производство на бяла техника. Дружеството представи стажантската си програма, както и новия си IT отдел. „За удобство на нашите стажанти са предвидени индивидуални и гъвкави графици спрямо техните нужди и възможности“, заявиха от фирмата.


Walltopia, както и възможностите за стаж и кариерно развитие в холдинга представиха Мария Младенова и Мартин Тъпанков. Компанията разполага с клонове в 50 държави на 6 континента, като се занимава основно с производството на стени за катерене и съоръжения за увеселителни паркове. Walltopia държи и рекорда за най-дългата изкуствена пещера в света.От Vivacom запознаха с историята и различните периоди от развитието на компанията, както и с разнообразието от услуги, със структурата си и стажантските програми, които предлагат. Unicredit Bulbank акцентираха върху своя разрастващ се IT отдел, в който работят близо 200 специалисти, както и с техните изисквания към кандидатите за работа. Презентацията на Coca Cola HBC включваше интересни факти от дългата история на компанията. Мария Денева и Ивайло Василев представиха производителя на тапицерии, компоненти и калъфи за нуждите на автомобилната и камионната индустрия Grammer. Екипът подчерта острата нужда от текстилни инженери, която изпитва компанията.За Interoute и за дейностите, свързани с хостинга и с cloud технологията разказа г-н Златин Попов. Участието на IBM се състоеше от кратък, но впечатляващ клип, разказващ за техните продукти. „Ние сме лидер в развитието на изкуствения интелект, а над 40% от всички наши служители са жени“, подчертаха с гордост от компанията. Разработващата софтуер за спортни залагания компания SBTech представи своята дейност, като предостави по-обстойна информация относно академията си за обучение. От Volvo Trucks акцентираха върху нуждата от съдействие между образованието и бизнеса и поздравиха представителите на университетите за тяхната успешна работа по подготовката на кадри.


Очаквайте скоро в Инженер.bg резултатите от вълнуващото инженерно предизвикателство BEST Engineering Week.

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД
http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мелексис България ЕООД
https://www.melexis.com/en