Японски традиции и високи технологии в презентацията на Фанук България по време на MachTech 2017

28.04.2017 г.5 мин.

Фанук България, дъщерно дружество на лидера в областта на индустриалната автоматизация и роботизация Fanuc Europe Corp., взе участие в тазгодишното изложение MachTech, като освен щанда в зала 4, гостите имаха възможност да посетят и презентация, посветена на дейността на компанията. Събитието се състоя на 6-ти април, а сред гостите на проявата бе и екипът на Инженер.bg. Презентатор бе инж. Валентин Тенев от Фанук България, който разказа за историята, производството и стратегията за развитие на японския концерн. Любопитни за аудиторията бяха и фактите, свързани с българското дружество, които г-н Тенев сподели.


„Fanuc идва от „много специално място”, започна разказа си г-н Тенев. Изграден в подножието на вулкана Фуджи, заводът на Fanuc в Япония е „потънал“ в огромен парк. Това е част от стремежа на компанията да остави природата около себе си непокътната, както и от цялостната ни визия за „зелено мислене”. „Ние се стремим да съхраним околната среда като развиваме високоефективни продукти с минимален разход на енергия”, продължи разказа си г-н Тенев. Този стремеж дава и своите резултати – 27.2% по-нисък разход на смазочни масла в производството, близо 28 тона рециклиран отпадъчен метал и 23.3% икономия на електрическа енергия за 2014 г.


Компанията е световен лидер в областта на индустриалната автоматизация и роботиката, като производството ѝ включва системи за ЦПУ, лазерни системи, роботи и машините за тяхното производство. Производственият капацитет на компанията осигурява 5 000 робота и 25 000 ЦПУ и управления за роботи месечно.

 

„Между 80 и 90% от компонентите в продуктите на Fanuc са изцяло разработени, произведени и тествани до перфектност в собствените заводи в Япония”, заяви още презентаторът, като обърна внимание и на факта, че на всеки двама служители от лабораториите за развойна дейност в японските заводи има по един инженер, а това съотношение именно гарантира високата технологична прецизност на производството.


„Всичко, което правим във Fanuc отговаря на традициите в японската философия: Genmitsu (точност, стриктност, перфектност), както и Tomei (прозрачност, искреност)”, сподели още Валентин Тенев.


Традиционно силно е присъствието на Fanuc в Европа. Интересен факт е, че България е една от първите държави, в които е открит офис на японския производител. „Жълтият свят на Fanuc стъпва у нас през далечната 1980 г. През същата година е открит офисът в Германия, а само две години преди тях, през 1978 г. отваря врати представителството във Франция. То е и първото на Fanuc в Европа”, разказа още инж. Тенев. През 1983 г. е даден старт и на завода край Стара Загора, който притежава производствен лиценз за роботи. „Това бяха изключителни производствени иновации за времето си!”, продължи лекторът.


Сред примерите за използване на иновативни разработки на Fanuc у нас в момента е усилената работа по създаване на лазер от най-ново поколение с оборудване на Fanuc. При него вместо въглероден диоксид се използват диоди. „Това са последните тенденции и в световен мащаб”, разказа г-н Тенев.В глобален мащаб иновациите на Fanuc са насочени към повишаване на производството, като са базирани на утвърдени в компанията технологии. Сред най-новите разработки на компанията са: технологията на колаборативните роботи и интелигентни операторски терминали (iHMI) и Zero Down Time (нулево време на отказ). „Всяка машина рано или късно се нуждае от ремонт или подмяна – това е неизбежно. Но чрез Zero Down Time тези процеси вече могат да се предвиждат и съответно да се планират”, разясни водещият презентацията.


„Ефективността е ключът към нашата визия и стойност”, заявиха в заключение от Фанук България.


Повече информация за Фанук България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/