РАИС събра български машиностроители от цялата страна, за да обсъдят дигиталното бъдеще на сектора

13.06.2019 г.8 мин.

РАИС отново обедини българските машиностроители, за да обсъдят заедно въпросите на дигитализацията като основа за Индустрия 4.0. На 12 юни 2019 г., в новата база на компанията в Пазарджик се проведе работна среща на фирми от Българска браншова камара – машиностроене (ББКМ), по време на която бяха представени и дискутирани най-актуалните решения за сектора, свързани с дигиталните близнаци, интернет на нещата, дигитализацията и роботизацията на производствените процеси. Инженер.bg има удоволствието да отрази за вас основните акценти от това ключово за бранша събитие.„Благодарим на Камарата, че реши именно конференцията, посветена на дигитализацията в машиностроенето, да се проведе в нашата фирма. Ще можете да видите какво сме постигнали в нашето производство в тази насока – макар то да не е напълно достатъчно. Ще ви покажем и част от проектите, които сме изпълнили за нашите клиенти“, обърна се към гостите инж. Нишан Бъздигян, управител на РАИС. „Радваме се да споделим с вас, че работим и по проект, който ще се осъществи в Технически университет – Габрово. Разработката въплъщава изцяло концепцията за Индустрия 4.0 и ще е в помощ на всички нас като машиностроители“, сподели още той.


Официално приветствие в началото на събитието поднесе и инж. Илия Келешев, председател на ББКМ.


В презентационната част на срещата, пионерите в бранша, сред които и специалните гости от FANUC, представиха своите най-нови идеи и проекти, чрез които машиностроенето изцяло ще стане част от света на Четвъртата индустриална революция. Ето какво чухме от първо лице за бъдещето на производствените процеси:


РАИС: Как дигитализацията помага на машиностроенето днес?Отговор на този въпрос даде инж. Артин Бъздигян, който отговаря за автоматизацията на производството в РАИС.


„В днешни дни клиентите имат все по-високи изисквания към продуктите, които закупуват. За да отговорим на конкретни запитвания, за да сме максимално ефективни в решаването на специфични случаи, ние трябва да направим симулация или прототип на дадено изделие, машина или система, така че клиентът да се убеди в тяхната функционалност. Именно затова в помощ на инженерите в РАИС идва дигитализацията“, обясни той.


По думите на инж. Бъздигян именно дигиталните близнаци са технологията, чрез която процесът по създаване на една машинна система може да стане по-рентабилен и по-надежден. „Използваме дигиталните близнаци за изграждане на автоматизираните клетки, за изследване на усилията на машинните възли по метода на крайните елементи, както и при създаването на дадена програма, когато е необходимо да се съобразят габаритите на машината, така че да се избегнат авариите“, посочи още той, презентирайки някои от проектите на компанията.


ФАНУК България: Докъде ще стигне роботизацията в машиностроенето?„Роботизацията е ключов елемент в нашето съвремие. Очакванията на индустрията нарастват все по-бързо в тази посока. Ако погледнем към родината на FANUC, ще видим, че в производствените бази присъствието на човека е сведено до минимум. Фабриката за фрезови операции например, може да функционира самостоятелно повече от 2 седмици, а във фабриката за сглобяване на цифрово-програмни управления процесът е изцяло роботизиран“, коментира инж. Христо Гилищаров, управител на ФАНУК България.


По време на събитието българският машиностроителен елит отново бе удостоен с честта да общува със специални гости от FANUC. Господин Масамото Фукуда, зам.-изпълнителен директор на лабораторията на FANUC – ServoLab, разказа за последните новини в дейността ѝ. Най-новата платформа на компанията – FIELD, бе представена от г-н Макото Ямадате от FANUC Europe.


FIELD (FANUC Intelligent Edge Link & Drive system) е отворена система, която включва хардуер и софтуер, целяща да подобри ефективността на производствените процеси. В нейната концепция като основен приоритет е заложена сигурността на данните.


Siemens: Идеята за Индустрия 4.0 обхваща всяка стъпка от индустриалните процесиСпоред друг лидер в бранша – Siemens, едно производство може да се раздели условно на 5 стъпки – дизайн, планиране на производството, инженеринг, производство и поддръжка. А в истински дигиталната фабрика всички тези стъпки трябва да са свързани една с друга.


С тези думи инж. Петър Кацаров, отговарящ за поддивизията Motion Control на Siemens, направление Индустрия, „повдигна завесата“ пред най-новата разработка на Siemens. „SINUMERIK ONE е новата ни платформа за металорежещи машини – тя обединява всички 5 стъпки и ги свързва помежду им. На международния форум ЕМО 2019 повече от 35 водещи машинни производители ще покажат реализации с нея“, коментира той.


Алвекта: Индустрия 4.0 не присъства само в техническите дейности на едно предприятиеАлтернативен поглед към дигитализацията участниците в срещата получиха от фирма Алвекта, която представи своето виждане за организационното развитие по Индустрия 4.0 в дадено предприятие, разглеждайки историята на ХЕС АД – машиностроителна компания от Ямбол.


„Решението, което развихме съвместно с ХЕС, е информационната система Vector, чийто основен функционален принцип е да мултиплицира естествения интелект, като обхваща напълно потока от процеси в дадена производствена компания – от дейностите по запитвания, договаряния, производство, доставки и т.н.“, разясни г-жа Анна Видева, управител на Алвекта.


Дитра: Метрологията не е това, което бешеНакрая, но не по важност, гостите във фирма РАИС станаха свидетели на атрактивна демонстрация на портативно решение за метрология, представено от фирма Дитра. „Чрез 3D скенера и софтуера на Creaform инспекцията на даден детайл е по-бърза, по-лесна и по-точна отвсякога. Няма нужда от монтаж нито на скенера, нито на детайла – сканирането отнема секунди. При обработката на данни има възможност за изтриване на „шума“ от сканирането, за сравняване с CAD модел и точно отчитане на разминаванията с номинала чрез цветна карта“, поясниха от фирма Дитра.


Денят продължи с разходка в производството на РАИС, по време на която специалистите имаха възможност да обсъдят в свободен разговор актуални въпроси и да дискутират новости в бранша.


Повече информация за РАИС ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

РАИС ООД
http://www.rais-bg.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/