Лазатек: Модули на Filtermist решават проблемите с отвеждането на парата в машини за хранително-вкусовата промишленост

24.11.2022 г.4 мин.

Компанията Disheco, испанският дистрибутор на Filtermist, наскоро завърши инсталирането на пет модула Filtermist FX7002 от неръждаема стомана в оборудване за хранително-вкусовата промишленост на компанията Tecnical Tecnologia Aplicada SL. „Основният пазар на Filtermist е екстракцията на маслена мъгла, генерирана в приложения за металообработка, но все повече и повече клиенти използват нейните модули както в приложения от хранително-вкусовата промишленост, така и в машини, които се използват за производството на храни и напитки. Фактът, че Filtermist предлага модули от неръждаема стомана и основните филтри не са на хартиена основа, означава, че те са също толкова ефективни при отвеждане на водна пара, колкото и на маслената мъгла от смазочно-охлаждащи течности и емулсии в металообработващата индустрия“, коментираха за Инженер.bg от утвърдената българска фирма Лазатек, която предлага продуктите на Filtermist на българския пазар.

Вече повече от 25 години испанската компания Tecnical предлага широка гама от машини, оборудване и цялостни инсталации до ключ за хранително-вкусовата промишленост. „Отделът за развойна дейност на Tecnical предоставя на предприятията в млекопреработвателния сектор креативни, иновативни и ефективни решения, които помагат за подобряване и оптимизиране на техните производствени процеси“, разказаха от Лазатек.

„Иновациите в съчетание със знанията и опита са довели до регистриране на редица патенти от страна на Tecnical, включително нова система за промиване на форми чрез потапяне и автоматична хоризонтална система за пресоване на сирене”, допълниха българските специалисти.

След препоръка от друга фирма, която използвала модулите на Filtermist от неръждаема стомана за подобно приложение, компанията Tecnical се свързва с Disheco. Преди инсталирането на филтърните модули, Tecnical използва турбина, която отвежда парата от производствената зона навън в атмосферата, но това не е толкова ефективно, колкото инсталирането на самостоятелни филтри на линията. Тони Вила, мениджър по снабдяването в Tecnical, споделя: „Включването на смукатели на парата като част от линията значително улеснява инсталирането на машините в обектите на клиента. Това се дължи на факта, че вече не е необходимо смукателите да бъдат включвани към централна система с фиксирани канали.“ По този начин значително се намалява времето за монтаж и разходите. И тъй като модулите Filtermist са от неръждаема стомана, те имат същия експлоатационен живот като останалите части на машините.

„Използването на ефективна екстракция на парата подобрява качеството на въздуха във фабриката, създавайки много по-приятна среда за всеки, който работи в нея или я посещава. Освен това помага за намаляване на дейностите по почистването и свързаните с него разходи“, обяснява Рафаел Коралес от Disheco. „Тази инсталация бе много успешна и сега работим в тясно сътрудничество с Tecnical, за да тестваме дали модулите на Filtermist могат да се използват в измиващите машини, които компанията произвежда. В момента провеждаме изпитания в помещенията на един от клиентите на Tecnical и сме уверени, че резултатите от първоначалните тестове ще бъдат положителни“, допълва Рафаел Коралес.

Алисън Грийн, бизнес мениджър по поддръжката във Filtermist, коментира: „Работя във Filtermist повече от 22 години и винаги обичам да научавам за по-необичайни приложения, в които нашите продукти намират отлично приложение“.

Източник на снимковия материал: Лазатек, Filtermist, Tecnical

Тагове: Filtermist, Лазатек, металообработваща промишленост, филтри, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Лазатек ЕООД
http://www.lazatec.com/