NSK България: Как да идентифицираме и избегнем закупуването на фалшиви лагери?

02.10.2020 г.6 мин.

Лагерите са критични елементи от машинната конструкция, ето защо, когато е заложена репутацията на една компанията, нито един отдел „Снабдяване“ или „Конструктивен“ не би желал да попадне в капана на закупуването на фалшиви лагери. „Всяка година водещата производствена компания NSK инвестира сериозни средства в идентифициране и подвеждане под отговорност на фалшификатори. Но най-добрият начин да се спрат тези престъпни действия е да се минимизира и дори изключи търсенето им. Имайки предвид това, полагаме всички възможно усилия да информираме клиентите ни за начините на идентифициране и избягване закупуването на реплики“, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията.

Защо да използвате оториризирани източници?

Повечето крайни потребители, които са получили фалшиви лагери, вярват, че са закупили оригинални продукти и нямайки нужната експертиза, не могат да направят разлика между истинските и фалшивите продукти в момента на доставката. Като резултат, потребителите разчитат напълно на своите доставчици да имат налични необходимите процедури за контрол на качеството.

Когато закупувате висококачествени лагери от оторизиран дистрибутор или търговец, можете да сте сигурни, че те следват строги процедури за осигуряване на качество, тъй като това е един от многото контролни процеси, които нашите партньори трябва да спазват, за да получат оторизация от NSK“, посочиха от NSK България.

Пълен списък на оторизираните дистрибутори на компанията е публикуван на корпоративния ѝ сайт. Също така можете да се обадите на NSK за потвърждение на статуса на даден търговец.

Друга потенциална опасност от използването на фалшиви лагери е, когато ремонтните дейности по оборудване като електрически двигатели, помпи, предавателни механизми и вентилатори, се извършват от подизпълнители. „Всеки подизпълнител трябва да бъде проучен, за да е сигурно, че е наясно с рисковете, свързани с използване на фалшиви продукти, както и че предприема подходящи процедури за входящ контрол, с които да бъдат избегнати покупки на неоригинални продукти“, посъветваха още от компанията.

Какво да проверите при съмнение в автентичността на лагерите?

  • Маркировките:

Като начало проверете маркировките. Липсата на маркировки е очевиден знак, че лагерите са фалшиви. Ако има маркировки, вижте дали те са подобни на стандартните на производителя или са разположени в различни области на лагера от нормалното? И двете условия могат да сочат към незаконно производство“, поясниха от NSK.

  • Недостатъчни стандарти за качество:

Ниското качество на изработка е друг фактор, който може да помогне за разкриването на фалшиви лагери. Внимателен оглед на търкалящите елементи и каналите предоставя ключови индикатори като груба полировка и необичаен външен вид на ролките. „Производствените процеси на NSK са усъвършенствани в продължение на много десетилетия, и в комбинация със строгите процедури за качество гарантират, че вероятността за некачествена продукция е нулева“, разясниха от българския офис.

  • Опаковката:

На първо място потребителите трябва да проверят дали лагерите са опаковани в подходящ материал за транспортиране. Недостатъчната или нискокачествена опаковка означава, че лагерите не са доставени от NSK. Освен това, следва да се провери конфигурацията на палета и натоварването на контейнера и да се сравни държавата-производител със страната, от която идва доставката. Качеството на сандъците за транспортиране също следва да бъде проверено.

След като външната опаковка е отстранена, потребителите е добре да инспектират и самите картонени опаковки. Необходимо е те да бъдат сравнени за съответствие с тези, в които са получили лагери при предишни партиди. Винаги трябва да се проверява дали картонените опаковки имат правилните маркировки и дали логото е оригиналното“, допълниха от NSK България.

И отново: Най-лесното решение е да използвате оторизирани партньори на NSK

Разбира се, закупуването от надежден източник като оторизиран дистрибутор на NSK ще отмени необходимостта от всички тези проверки. Оторизираните дистрибутори на NSK са внимателно подбрани и изключително стриктно следени. Те са професионалисти, които имат необходимите знания и умения да обслужват качествено клиентите. „С големите си складови наличности от NSK и RHP продукти и неограничен достъп до цялата гама, тези дистрибутори доставят оригинални лагери бързо и надеждно. Освен това, по този начин всички услуги са гарантирани – от управление на наличностите и професионални знания за продуктите и техните приложения, до инженерингови консултации и техническа поддръжка, базирани на подхода за ефективност на общите разходи за собствеността (TCO – Total Cost of Ownership)“, коментираха в заключение от компанията.

Повече информация за фалшивите лагери, можете да намерите на www.stopfakebearings.com.

Източник на снимковия материал: NSK, Mepax

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

NSK България
http://www.nskeurope.bg