Шефлер България: Schaeffler разшири продуктовата си гама от прецизни лагери и директни задвижвания за машинни центри

18.10.2023 г.5 мин.

Само за няколко години Schaeffler успя да разшири гамата си от прецизни лагери и директни задвижвания за машинни центри, като включи два типа прецизни предавки – прецизни вълнови предавки от сериите RT1 и RT2 и прецизни планетарни редуктори от серията PSC. „Докато вълновите предавки RT покриват диапазон за максимален въртящ момент от 28 до 484 Nm с пет типоразмера, предавателните механизми PSC започват от 327 Nm, с минимален размер на зъбното колело 030 и достигат до 5000 Nm. Благодарение на припокриването в серията между 327 и 484 Nm, производителите на машини имат възможност да изберат дизайн и размер на предавката, които най-добре отговарят на профила на техните изисквания“, информираха за Инженер.bg от Шефлер България.

Прецизни вълнови предавки в машинни центри за обработка на дърво, пластмаса и леки метали

Прецизните вълнови предавки от сериите RT1 и RT2 са особено подходящи за задвижване на малки ротационни оси, ос А на фрезоващи глави и за задвижване на маси за фрезоване, използвани за обработка на леки метали, дървени материали и пластмаси.

„Schaeffler също така допълва серията RT1 с подходящи двигатели и ротационни енкодери според спецификациите на клиента, за да създаде готови за монтиране задвижващи модули. В серия RT1-T се предлага също прецизна вълнова предавка с интегрирана система от сензори за въртящ момент. Иглените ролкови лагери с ъглов контакт от серията XZU осигуряват решение за лагерна опора с особено висока твърдост на изходните валове на редукторите“, поясниха от Шефлер България.

Прецизни планетарни предавки: практически без хлабина и с дълъг експлоатационен живот

Компактните размери, голямата твърдост и кухият вал на прецизните планетарни предавки от серията PSC ги правят подходящи за задвижване както на ос С на фрезоващи глави, така и на по-големи ротационни маси. Това са приложения, в които тези предавки могат да поемат също така задачата по поддържане на ротационната ос в съчетание с вградения основен лагер. В много случаи не е необходима втора предавка и насрещна опора за компенсация на хлабината при усукване, тъй като предавките разполагат с механизъм, който автоматично компенсира хлабината и износването и осигурява изключително малка хлабина при усукване от ≤ 0.1'. Тази изключително малка стойност остава постоянна през целия им експлоатационен живот от 20 000 часа. „Благодарение на само една предавка и интегриран основен лагер се постига изключително оптимизирана механична конструкция при сравнително малко брой на компонентите, което осигурява високорентабилно решение за задвижване и лагеруване на висящи мостове“, заявиха българските специалисти.

Предавките PSC се предлагат като монтажни комплекти с плътен или кух вал, със или без спирална входна степен и като затворени модули със или без предварителна степен под прав ъгъл за монтиране на двигателя. Стандартните изпълнения включват девет размера, вариращи от 30 до 500 Nm, с предавателни отношения на планетарната част между 9 и 20, предавателни отношения на входната степен от 3.4 до 15.7 и външни диаметри от 155 до 405 mm.

„С гамата прецизни планетарни предавки PSC Schaeffler вече покрива и решения за задвижване на ротационни маси с директно задвижване. В допълнение към взискателните динамични операции на едновременно фрезоване по пет оси, други възможни приложения са прецизна петстранна обработка с рентабилно и прецизно задвижване“, допълниха още от Шефлер България.

Източник на снимковия материал: Шефлер България, Schaeffler, canva.com

Тагове: Schaeffler Group, задвижвания, индустрия, лагери, машини с ЦПУ /CNC/, машиностроене, производство, редуктор, Шефлер България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Шефлер България ООД
www.schaeffler.bg