Содибул: Дебют на новата серия ниско ценови клас електроерозийни машини VN с линеен електродвигател за прецизна обработка обяви Sodick Europe

16.11.2023 г.6 мин.

За производителите, които изискват максимална прецизност, качество и ефективност на произвежданите от тях компоненти, Sodick Europe вече предлага новата серия електроерозийни машини VN на Sodick, задвижвани от линейни двигатели. „Това ново и изключително иновативно решение е резултат от усъвършенстване на качеството на обработка, което има гамата стандартни EDM машини на Sodick, предлагайки всички техни предимства заедно с допълнително драстично намаление на консумацията на енергия и на експлоатационните разходи“, съобщиха за Инженер.bg от доказаната българска търговска компания Содибул, официален вносител на машините на водещия японски производител в България.

Новите машини се предлагат в два варианта: VN400Q и VN600Q. Те са в състояние да осигурят удивително намаление на консумацията на енергия от порядъка на 20% в сравнение със стандартните модели електроерозийни машини. „Имайки предвид рекордните нива на цените на електроенергията, технологията, която е използвана в серията VN, е отговор на търсенията на производителите. Около 70% от електрическата енергия, консумирана при Нишковата EDM, се използва от системата за диелектрична обработка. За да се справи с това, системата за управление на флуида за обработка вече е включена като стандарт, което намалява енергията, необходима за задвижване на помпата за диелектричната обработка. Това се постига чрез използване на инвертор за контролиране на скоростта на вертикалния промивен поток по време на обработката. В резултат на това тази функция постига приблизително 20% намаление на консумацията на енергия по време на режим на готовност на машината в сравнение с конвенционалните модели.“, коментираха от Содибул.

Освен че намалява консумацията на енергия, новоразработената енергоспестяваща помпа е интегрирана в диелектричния резервоар и по този начин, заедно със захранващия блок LN3W/LP3W, машините от серията VN на Sodick значително подобряват производителността на промиване на дюзите, увеличавайки скоростта на рязане с до 15%. Това осигурява на крайните потребители едновременно постигане на по-високи нива на производителност и намалена консумация на енергия. Всичко описано се допълва от интелигентна схема за мониторинг, която контролира скоростта на потока за вертикалното промиване с допълнителна оптимизация на енергопотреблението на помпеното задвижване.

Допълнителен фактор за повишаване ефективността на серията VN на Sodick е системата за задвижване с линеен двигател и линейна скала. Осигурявайки прецизно високоскоростно движение на оста без износване, изключително високата скорост, прецизността и повторяемостта на технологичния процес могат да се съхранят в течение на много години. Тази производителност е допълнително подобрена от най-новия контролер за движение K-SMC, който управлява движенията на осите и прецизно проследява настройките на искровата междина. Резултатът е много кратко време за реакция между 0.4 до 1 ms, което също се дължи на абсолютните линейни стъклени скали, които елиминират необходимостта от рефериране. Допълнение към тази скорост и прецизност е стратегическото интегриране на важните компоненти в изпълнение от керамика, например на горните и долните направляващи и опорите за направляващите на масата.

По отношение на ежедневната работа, серията VN на Sodick опростява експлоатацията от страна на крайния потребител, благодарение на работна станция с достъп от четири страни, обслужване с плъзгаща се плоча за намаляване на поддръжката и запазване на постоянна прецизност. Тройната система за филтриране, която пречиства диелектричната течност, предотвратява натрупването на утайки, намалява изискванията за поддръжка и удължава времето за безотказна работа на машината. 

От гледна точка на техническите характеристики, по-малкият вариант VN400Q има ход по осите X, Y и Z съответно от 400/300/230 mm с 635-литров резервоар, който е с размери 860х740 mm (ШхД) и максимално тегло на детайла от 500 kg. За сравнение, по-големият вариант VN600Q осигурява ход по осите X, Y и Z съответно от 600/400/310 mm с 970-литров работен резервоар с размери 1150х840 mm (ШхД) и максимално тегло на детайла от 850 kg. И двете машини имат ход по U и V-оси от 90/90 mm, конусност от +/-15°, диаметър на нишката от 0.1 до 0.3 mm със сила на опън от 3 до 23 N и максимална скорост на нишката от 420 mm/s.

„Както за всички машини на Sodick, Sodick Europe може да предложи пълна гама от допълнителни опции, като собствено разработената система за въртящи се маси, опция за по-точно изправяне на нишката – AVC. Процесът е напълно автоматичен за специални приложения, където е необходимо. L-cut е друга опция която нарязва използваната нишка на малки парчета при по-дълго време на работа с цел лесно изхвърляне на нишката, като поддържа от φ 0.15 mm до 0.3 mm.“, допълниха още от Содибул.

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick

Тагове: Sodick, електроерозийна обработка, индустрия, металообработваща промишленост, металообработка, производство, Содибул

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Содибул ЕООД
www.sodibulbg.com