Изработени спрямо индивидуалните нужди, манипулаторите на Мултиинженеринг оптимизират ефективността на производството

07.02.2024 г.7 мин.

С появата си на индустриалната сцена, индустриалните роботи промениха правилата на “играта” и хода на развитието на промишлеността по целия свят. Те наложиха революция в процеса на работа в производството, осигурявайки многобройни предимства за производителите, сред които оптимизирани операции, по-висока производителност, ефективност и качество на продукцията, минимизирани загуби и брак, както и по-добри финансови резултати и конкурентоспособност на пазара.


„По своята същност индустриалните роботи, или известни още като индустриални манипулатори, са машини, които намират приложение в производствените процеси за преместване и/или обработка на детайли. Най-често те се управляват от компютър и могат да бъдат програмирани да изпълняват различни задачи. Индустриалните манипулатори могат да бъдат с различни форми, размери и функции, в зависимост от вида и естеството на работа, за която са предназначени“, коментираха за Инженер.bg от водещото българско дружество Мултиинженеринг, специализирано в проектирането, производството и внедряването на автоматизирано и роботизирано промишлено оборудване.

Индустриалните манипулатори предоставят огромни преимущества за бизнеса, които ги превръщат в незаменим помощник и предпочитан избор за процеси от най-различни сектори на индустрията. Сред тях са:

  • Оптимизация

Индустриалните манипулатори са проектирани да оптимизират работните процеси. „Те изпълняват оперативните задачи бързо и точно, което дава сериозно отражение във времето за финализиране на дадена поръчка. Това помага на компаниите да пестят ресурси, същевременно увеличавайки своята производителност”, поясниха от Мултиинженеринг;

  • Ефективност

Със своите възможности да изпълняват операциите с висока прецизност и точност, роботите спомагат за свеждането на риска от грешки почти до нула и подобряват качеството на крайния продукт. По този начин се губят по-малко ресурси, което води до финансови икономии и по-висока производителност и печалба.

  • Безопасност

„Безопасността на персонала е приоритет от първостепенна важност за всяка компания. Поради тази причина индустриалните манипулатори са особено подходящи за по-трудоемки задачи и особено такива, които крият риск за здравето на служителите. Роботите значително намалят този риск от злополуки и наранявания и ги превръщат в предпочитания избор при подобен вид дейност”, категорични са българските специалисти.

  • Гъвкавост

Изпълнението на различни работни задачи се извършва посредством предварително програмиране на оборудването. Роботите могат бързо, лесно и безпроблемно да се адаптират към различни производствени процеси и да бъдат използвани за най-разнообразни приложения.

„Например, индустриалните манипулатори са широко застъпени в автомобилната промишленост, където служат за осъществяването на различни операции, включително: сглобяване на различни части и компоненти, боядисване, нанасяне на външни покрития и др. Наред с това, те намират приложение и в аерокосмическата индустрия при сглобяването на компоненти за самолети, обработката и транспортирането на материали и инструменти“, обясниха от българското производствено и инженерингово дружество. „В сферата на електрониката роботите могат да се използват за обработката и сглобяването на малки компоненти, както и за теста и проверката на готовите изделия. В хранително-вкусовата промишленост посредством манипулаторите се постига висока ефективност на процесите по  обработка и опаковане на продуктите, а във фармацевтиката те помагат за изпълнението на редица операции: смесване и пасиране на различни съставки, обработка и пакетиране на продуктите“, заявиха още те.


Има различни начини за оптимизиране работата на индустриалните роботи с цел подобряване тяхната функционалност и минимизиране на грешките. Сред тях са:

  • Програмиране

„Всеки манипулатор изпълнява специфична задача посредством предварителна настройка и програмиране. Това се извършва с помощта на специализиран софтуер, чрез който служителите създават работни програми“, продължиха коментара си от компанията.

  • Сензори

Интегрираните към високотехнологичните машини сензори им позволяват да откриват наличието на обекти и други препятствия, предотвратявайки сблъсъци и други инциденти.

  • Грайфери

„Наличието на набраздявания по транспортните ленти или механичното рамо позволява на роботите да боравят с различни по форма и големина предмети. Грайферите се персонализират, за да съответстват точно на конкретни обекти и да могат да се сменят бързо“, подчертаха от Мултиинженеринг.

  • Камери

„Прилежащите камери към роботизираната техника дават възможност на операторите да наблюдават в детайли тяхната работа. Наред с това, те служат и за идентифициране на дефекти по продуктите“, допълниха още те.

С развитието на технологиите, свързаността и дигитализацията на процесите, индустриалните роботи се превърнаха в неизменна част от производството. Предлагани с най-различни форми и размери, в зависимост от нуждите на конкретното производство, всеки ден те помагат на бизнеса да оптимизира своите процеси, да подобри ефективността и да увеличи конкурентоспособността си.

Фирма Мултиинженеринг е тясно специализирана в изработката, производството и монтажа на индустриални манипулатори. С основна цел да предостави качествени и надеждни решения за автоматизация и роботизация на производствени процеси, манипулаторите на Мултиинженеринг спомагат за постигане на максимална ефективност в конкретни експлоатационни условия, като подобряват и оптимизират отделните етапи от работния процес.

При въпроси или запитвания, свързани с изработката на индустриални решения за автоматизация и роботизация на производството, бихте могли да се възползвате от  безплатна техническа консултация с експертния екип на компанията като се свържете с тях от ТУК!  

Източник на снимковия материал: Мултиинженеринг, canva.com

Тагове: индустрия, Мултиинженеринг, производство, процесна автоматизация, роботи, роботизация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЕТ Мултиинженеринг
www.multiengineering-bg.com