Инж. Иванка Панайотова от Агрополихим: Жената е силна! Ако има желание, може да се справи с всяка „мъжка“ професия!

23.06.2022 г.5 мин.

Скъпи читатели, от Инженер.bg продължаваме да Ви показваме вдъхновяващи дами инженери като част от нашата специална инициатива по повод 23 юни – Международния ден на жените в инженерството. Днес ви представяме инж. Иванка Панайотова от Агрополихим АД, български производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове за земеделското стопанство, лидер не само на пазара у нас, но и за Югоизточна Европа и Балканите. Какво е нужно, за да си добър химик в професията, както и какво кара инж. Панайотова да отива на работа с вдъхновение всеки ден, вижте в следващите редове.

Инж. Иванка Панайотова започва работа в Агрополихим АД през 1985 г. на позицията лаборант. През периода до 2013 г. е преназначавана за химик на различни лаборатории, а от 2013 г. е ръководител на Централна изпитвателна лаборатория (ЦИЛ) към Агрополихим. През професионалния си път е била отговорник качество на система за управление по изискванията на БДС EN ISO/IEC 17025 „Общи изисквания за компетентността на лаборатории за изпитване и калибриране“.

Иванка Панайотова

Ръководител на Централна изпитвателна лаборатория (ЦИЛ) към Агрополихим

Образование: Висш химико-технологичен институт „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас, специалност „Технология на органичния синтез“

Станах инженер, защото...

Възпитавана съм в семейство, което винаги е поставяло образованието на едно от първите места за изграждане на ценностите ни в живота! Майка ми и баща ми са израснали в семейства, който са имали същите разбирания. Родителите ми са завършили висшето си образование работейки, за да си осигуряват финансовите средства за издръжката им. Ясно е колко много труд са полагали!

При мен ориентацията за продължаване на образованието ми е естествена. В училище не съм имала проблеми с изучаващите се предмети от различните области, но с по-голяма лекота се справях с техническите дисциплини. Знаех, че ще продължа да се занимавам с област, свързана с математика, химия или физика. През 80-те години на миналия век химията в България имаше бъдеще, имаше много предприятия в страната, където можеше да се упражнява тази професия. Мисля, че това надделя за решението ми.

Обичам професията/работата си, защото...

Имах шанса да развия знанията си в областта на аналитичната химия. Щастлива съм, че всеки ден отивам на работа с желание, въпреки трудностите! Разбрах, че да си добър в тази професия е нужно да познаваш различните дялове от химията, с която е свързана работата ми. Обичам професията си, защото е интересна, постоянно има какво да се учи, не е еднообразна и скучна. Ако има желание, човек би могъл непрекъснато да се самоусъвършенства! Нито един ден не съм съжалявала за направения избор!

Женските“ качества, които ми помагат в работата, са...

Опитвам се да бъда спокойна и търпелива, подготвена и организирана навреме, както и да не изпускам нещата от контрол. Не на последно място са женската интуиция и готовността за разумен компромис!

Трудностите, които срещам като жена инженер, са...

Мекотата, която е заложена в женската природа, ми пречи при водене на спорове.

Изключително рядко в професията си съм усещала отношение на подценяване от страна на колеги мъже за това, че съм жена!

Трябва да има повече жени инженери, защото…

Жената е силна! Ако има желание, може да се справи с всяка „мъжка“ професия! Живеем в съвременен свят, в който отдавна разбиранията се променят и е важно да правим това, което искаме, за да сме щастливи!

Ако искате да се докоснете до още вдъхновяващи послания на жени инженери от България, продължавайте да следите страницата на Инженер.bg.

Агрополихим АД предлага множество възможности за професионална реализация и развитие на различни специалисти от техническата сфера. Проверете свободните работни позиции в микросайта на компанията в Борса.bg.

Очаквайте следващия ни материал, в който наши гости ще бъдат още две прекрасни дами от екипа на Агрополихим.

Източник на снимковия материал: Иванка Панайотова (личен архив), Агрополихим

Тагове: HR, Агрополихим, химическа промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Агрополихим АД
https://agropolychim.bg