Yokogawa разработи система за детекция на кавитация в реално време

15.04.2019 г.5 мин.

Компанията Yokogawa Electric Corporation обяви, че е разработила система за откриване на кавитация на ранен етап. Системата е налична за поръчки от началото на тази година. „Чрез откриване на явлението кавитация, количествената му оценка и информация за процеса, както и посредством визуализацията на тези данни в реално време, системата осигурява ранно установяване на условията, които могат да доведат до влошена работа на помпите. Благодарение на ранното ѝ откриване преди настъпването на повреда, която може да доведе до увеличаване на нивата на вибрациите и шумовите въздействия, това решение подобрява ефективността на техническата поддръжка на производствените съоръжения“, съобщиха за Инженер.bg от Йокогава България.Кавитацията е сложен комплекс от явления, при който налягането на течността е равно или по-малко от налягането на наситените ѝ пари. Това води до появата на мехурчета, които при пукането си образуват ударна вълна, причиняваща износване и повреда на помпата. За да се сведат до минимум тези щети, е необходимо кавитацията да бъде открита на ранен етап и да се предприемат съответните мерки, например като се регулира скоростта на потока. „Един от проблемите е, че досега не съществуваше открит начин за количествена оценка на кавитацията. Освен това, тъй като тя протича вътре в оборудването, не е възможна визуална проверка дали това се случва. Кавитацията обикновено се открива от техническия персонал по поддръжката, който разчита на опита си, придобит в течение на времето, за да регистрира промени в нивата на вибрациите и шума, причинени от прекомерна кавитация“, коментираха от Йокогава България. Въпреки това, дори опитните специалисти могат да пропуснат тези ранни признаци, докато не настъпи неизбежното и ясно увеличаване на шума и вибрациите.


При анализирането на този проблем, Yokogawa се фокусира върху принципа, че има пряка връзка между диференциалното налягане и кавитацията и така стига до решението, което включва количествена оценка на кавитацията въз основа на данните за налягането.


Характеристики на продуктовото решения:


 1. Откриване в реално време:

Системата, разработена от Yokogawa, се състои от мрежова система за управление STARDOM™ FCN-500, логическа програма за откриване на кавитация на Yokogawa и високопрецизен (± 0.075%) трансмитер за диференциално налягане DPharp EJX110A. Системата поддържа индустриалния цифров комуникационен стандарт Foundation™ Fieldbus за връзка между тези компоненти. На интервали от 100 ms трансмитерът DPharp измерва налягането във вътрешността на оборудването и тези данни се предават към системата STARDOM FCN-500 за обработка от логическата програма в реално време. “По този начин системата е способна да открива кавитацията на ранен етап, позволявайки на персонала на място да предприеме бързо коригиращи действия, например намаляване на скоростта на потока до ниво, което потиска кавитацията, без да пречи на операциите на производствената линия“, допълниха от Йокогава България.2. Отстраняване на неизправности:

Вентилите, помпите и другите видове съоръжения могат да имат проблеми с кавитация, свързана с различни причини - от отваряне/затваряне на вентил, промяна в нивото на вискозитета или друго физическо свойство на флуида, до промяна във външната околна среда. Персоналът обикновено разчита на собствения натрупан опит и на използването на аналитични инструменти, за да разбере какво причинява тези проблеми. „Благодарение на развитието на тази нова система, техническите специалисти вече ще разполагат с инструмент, който ще им помогне да отстранят проблемите с по-голямата ефективност чрез идентифициране и количествено определяне на кавитацията в производственото оборудване“, поясниха от офиса на компанията у нас.Основни сфери на приложение


Системата за ранно откриване на кавитация е предназначена за техническата поддръжка на заводско помпено оборудване, което има тенденция към бързо износване вследствие на кавитация.


Повече информация за Йокогава България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Йокогава България, Yokogawa

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Йокогава - Клон България
https://www.yokogawa.com/eu/