Читателите на Инженер.bg планират инвестиции в енергийно ефективни решения. Вижте още резултати от проучването ни

14.02.2023 г.5 мин.

Инвестиции в по-висок клас енергийно ефективни уреди за ОВК, сградна изолация или възобновяеми енергийни източници са сред плановете за обновление.

Темата за енергийната ефективност, пасивните къщи и използването на възобновяема енергия у дома, офиса и хотела отдавна вълнува строителния бранш, а проектантите, архитектите, строителите, инвеститорите и дори индивидуалните потребители все по-често търсят подобни сградни решения при проектирането, закупуването или ремонта на сгради. Затова в началото на годината попитахме нашите читатели и последователи планират ли бъдещи инвестиции в енергоспестяващи енергийни решения. Резултатите са любопитни, затова бързаме да ги споделим с Вас. Вижте...

64% от включилите се в проучването биха инвестирали в енергоспестяващи решения

Попитахме нашите респонденти, планиращи обновления, какви са дейностите, които включват плановете им. Голяма част от тях споделят, че планират козметичен ремонт у дома, ремонт на покрива, ремонт на производствената база, подмяна на електроуредите с по-висок енергиен клас, външна изолация, вътрешна изолация, смяна на вратите, по-добра изолация на офиса или слагане на подово отопление.

64% от респондентите биха инвестирали в енергоспестяващи енергийни решения с оглед оптимизация на разходите. Едва 36% не биха го направили. Попитахме респондентите, дали положителен отговор, в какво биха инвестирали. 45% от тях споделят, че биха закупили по-висок клас енергийно ефективни уреди за отопление, вентилация, климатизация. 43% биха заложили на по-добра изолация на сградата. 34% биха инвестирали във възобновяеми енергийни източници, например фотоволтаична система. 32% биха заменили старата с по-висок клас нова дограма. 20% биха закупили сградна автоматизация (смарт технологии). 16% биха заложили на подово отопление.

Знаем ли достатъчно за пасивните сгради?

Концепцията за пасивни къщи отдавна вълнува индустрията и строителството, a Passive house е един от най-бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност в света.

Затова попитахме читателите ни знаят ли какво е „пасивна сграда“. 50% от включилите се в проучването смятат, че знаят отговора на този въпрос, 32% категорично отговарят, че не са запознати с тази концепция, а останалите 18% не са сигурни в отговора.

Какво е пасивна сграда и какво е необходимо за изграждането и? Можете да научите отговорите на тези въпроси в нашата Виртуална библиотека Енергийно ефективни къщи, в която споделяме актуална информация по темата.

Ако и Вие предлагате технически решения за енергийна ефективност и искате да разкажем за тях, не се колебайте да се свържете с нас на e-mail: info.engineer.bg@gmail.com или тел. 0886 12 65 20.

В проучването ни се включиха специалисти с разнообразни професии, от различни възрастови групи и населени места. 34% от респондентите са студенти, 45% са специалисти в компании от индустрията и строителството, 7% са мениджъри, а 14% собственици или управители. 63% от респондентите попадат във възрастовата група 18-34 г., 32% са на възраст между 35 и 54 г., а 5% са над 55 г. 39% от респондентите живеят в столицата, 34% живеят в областен град, 23% - в друг град, 2% - в чужбина и също 2% - в село.

Благодарим на всички, които се включиха в нашето проучване! Ще се радваме да участвате и в новата ни анкета на тема „Интересувате ли се от продажби на балканските пазари?“ Можете да се включите ТУК.

Източник на снимковия материал: Инженер.БГ, Canva.com

Тагове: енергийна ефективност, пасивни сгради