Новата свързваща клема WAGO 221 – 40% по-малка и 100% прозрачна

23.06.2015 г.4 мин.

Ново поколение свързващи клеми от серията 221, със значително по-малки размери, разработи водещият немски производител WAGO, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията. „С новото поколение свързващи клеми, WAGO успя да подобри още повече функционалността на предходния модел от пуснатата преди почти десет години на пазара серия 222 и същевременно да редуцира съществено необходимото за поставяне на клемите пространство”, коментираха от ВАГО България.

 

 


Изключително тънка

Клемите от поколение 221 са с много по-добри харктеристики. В сравнение с предходния модел, техният обем е намален с 40%. „Това позволява на електротехниците безпроблемно да монтират клемите на места с ограничено пространство”, поясниха от ВАГО България. Благодарение на изключително тънкия дизайн на новата серия, окабелените клеми могат лесно и бързо да бъдат поставени в монтажните кутии. В допълнение, чрез спестяване на пространство се откриват нови възможности за допълнителни разширения.


 

Ключови характеристики

Новият дизайн на корпуса, изработен от прозрачна пластмаса, позволява осъществяването на лесен визуален контрол на правилната позиция на проводниците. След свързване, електротехникът може веднага да провери тяхното положение, както и дали са правилно свързани. По този начин местата с недобър контакт могат лесно да бъдат разпознати и коригирани. „Правилната дължина на снемане на изолацията също се проверява само с един поглед”, поясниха от водещата компания. Затворените улеи на гнездата на проводниците гарантират лесното и правилно позициониране на проводника в клемното гнездо.


 

Удобство в обслужването

Благодарение на наличието на два приемни отвора, инсталаторът може удобно и безопасно да провери самостоятелно клемата в монтирано състояние, при това с всички разпространени серийни изпитателни сонди. Страничните вдлъбнатини за захващане в корпуса, улесняват още повече отварянето на лоста. „Новото поколение клеми е базирано на доказалата се технология CAGE CLAMP®, при която клемните гнезда се отварят и затварят с помощта на лост за управление, без използване на инструменти”, уточниха от ВАГО България. Разликата с предходния модел е, че вече задействането на лоста за управление е още по-опростено. Това от своя страна позволява още по-лесно и бързо свързване на проводниците.

 


Широка гама от възможности за приложение

Като универсална клема, новата серия 221 може да приема всички стандартни видове проводници - твърди, многожилни и тънкожилни. Серията включва варианти с два, три и пет проводника (221-412, 221-413, 221-415). Само една клема покрива проводници със сечения от 0,14 до 4 mm2 (тънкожилни) и от 0,2 до 4 mm2 (твърди и многожилни). Благодарение на допустимия номинален ток от 32 А и номиналното напрежение от 450 V, серията 221 е подходяща както за мрежи с напрежение 230 V, така и за мрежи с напрежение 400 V.

 

Типични приложения на новото поколение клеми в сферата на гражданското строителство са: свързване на осветителни тела, мотори на жалузи; окабеляване на домофонни системи и системи за управление на врати и портали. В промишлеността, терминалната клема е много добро решение за окабеляване, включително на мотори и помпи.

 


Източник на снимковия материал: ВАГО България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ВАГО България ООД
www.wago.com/bg