Ще изпратим годината със сериозен пазарен ръст, благодарност към партньорите и нови идеи за 2015 г.

10.12.2014 г.10 мин.

Госпожа Мая Иршик, маркетинг мениджър на ВАГО България, пред Инженер.bg за изключително успешната за ВАГО България 2014 г.; за мотивацията и хъса за работа, благодарение на които можем да превърнем предизвикателствата в успех; за екипа, доверието и спечелените нови клиенти, както и за продуктите на водещия немски производител - WAGO Kontakttechnik, очакващи своя пазарен дебют на българския пазар през 2015 г.

 

Уважаема г-жа Иршик, с какви чувства ще изпратите вече отминаващата 2014 г.?

В професионален план, 2014 г. бе интересна, променлива и наистина успешна. Но също така, както за повечето хора в България, тя бе трудна и изпълнена с предизвикателства. За нас, обаче, това не е нещо ново. Българският пазар винаги е бил променлив и чувствителен, а ние работим с нагласата, че колкото по-голямо е предизвикателството, толкова по-голямо е и удовлетворението от неговото преодоляване.

 

Успяхте ли да постигнете професионалните цели, които си бяхте поставили?

За съжаление, политическата и икономическата нестабилност в България, в последните месеци, се отрази и на нас.  Клиентите станаха по-предпазливи. Всичко се планира по-внимателно. Всяко търговско решение се премисля многократно. Въпреки това, или може би точно поради това, нашият стимул за работа бе още по-висок и постигнахме редица успехи както в растежа на продажбите и оборота, така и в разширяването на пазарния дял на WAGO в България. Особено горди сме от факта, че успяхме да приобщим нови клиенти на българския пазар, и то в нови за нас пазарни ниши, например във водния сектор. От тази година, ВАГО България е член на Българската асоциация по водите, с чието съдействие направихме редица представяния, а дори реализирахме и частични проекти във ВиК дружества от цялата страна.

 

Бихте ли разказали повече за изпълнени проекти в областта на индустрията и строителството с продукти на WAGO?

Приоритет в дейността ни през изминалата година бе постигането на стабилност в продажбите и популяризирането на марката WAGO, специално в областта на сградната и индустриална автоматизация. В тази сфера WAGO от години е едно от най-популярните и водещи имена в Европа, с редица интернационално признати проекти и референции от различни направления на промишлеността. Например, в областта на хранително-вкусовата промишленост, имаме не малко реализирани проекти в големи търговски вериги като Кауфланд, Лидл, Пени. В преработването на отпадни води, сме реализирали проекти на пречиствателни станции в Германия и във Франция. В Щвейцария участвахме в изпълнението на най-голямата пречиствателна станция в Женева. Изпълнихме проекти и в областта на „умното” преработване на отпадъци. Продукти на WAGO бяха използвани при изграждането на инсталации за изгаряне и преработка на отпадъци, както и в управлението на инсталации за разграждане на биоотпадаци и преобразуването им в енергия. Реализирахме проекти и в областта на управлението на сгради, предимно в търговски обекти и бизнес сгради, в които продуктите на WAGO бяха използвани за приложения в сферата на управлението на разхода на електроенергия и спестяването на ресурси, в това число управлението на осветление, отопление и мн. др.

 

WAGO е сред компаниите, фокусирани върху решенията за управление на енергийните разходи.

Да. Усилията ни бяха насочени към представяне на съответните продукти за автоматизация, сред които: нашият универсален интелигентен контролер PFC200, както и входно-изходните модули WAGO 750 XTR – Extended Temperatur Range, които работят при температури в диапазона от -40 да +70 оC. Представихме още: WAGO PLC 750-872  за телеуправление; WAGO I/O-System 750 - трифазна клема за измерване на мощност, подходяща за запис и обработка на всички промени на параметрите на мрежата за доставка на ток. По този начин потребителят получава прозрачност по отношение на консумацията на енергия и може да извърши цялостен анализ на мрежата. Сред представените продукти бе и WAGO 750-829 – нашият нов BACnet MS/TP контролер, както и редица нови продукти в областта на LED технологията и SMD монтажа, например новите серии 2060 и 2061 и т.нат.

 

Изградили сте партньорства с утвърдени на българския пазар компании. Какво бихте искали да им кажете на прага на 2015 г.?

Бих искала да изкажа благодарността си към всички дистрибутори и клиенти на WAGO за лоялността и прекрасното сътрудничество! Сериозният ръст, който постигнахме, е благодарение на общите ни усилия. Поредното доказателство е приключилата само преди броени седмици промоция за клеми на WAGO, която бе най-успешната, не само за тази година, а и за целия период на дейност на ВАГО България до момента. Отбелязаният ръст бе повече от 40 %. Съответно, през следващата година, тези вече станали традиция за нас годишни промоции, реализирани със съдействието на дистрибуторите на WAGO, ще продължат.

 

Какви са приоритетите ви за следващата година?

Да продължим все така мотивирано и амбициозно да се борим с предизвикателствата, които българският пазар ще ни поднесе! Имаме много идеи и голямо желание за работа, сътрудничество и развитие. Планираме усилено да продължим и задълбочим дейността ни в сферата на водите и екологията, както и да приобщим нови и интересни за нас сектори, например пътната инфраструктура. Продължаваме работа в сферата на електроенергетиката и възобновяемите енергийни източници. Подготвяме проекти и в железопътния сектор. Също така, имаме желание да задълбочим присъствието си не само в сградната автоматизация, но и в промишления сектор.

 

А какви нови продукти да очакваме от WAGO?

През 2015 г. предстои и дебюта на новата инсталационна клема от серия 221 на българския пазар, която се отличава с много добри характеристики. В средата на настоящата година, тя бе посрещната с огромен интерес на пазарите в Централна Европа, и се очертава като един от нашите най-големи бестселъри до момента. Имаме, също така, редица нови разработки на клемите за шинен монтаж от сериите Jumpflex i TopJob.

 

През 2014 г. организирахте серия от специализирани обучения. Ще продължите ли тази практика и през 2015 г.?

Фокусирането ни върху проекти и приложения в областта на автоматизацията доведе спонтанно и до идеята за надграждане и развитие на отношенията ни с нашите клиенти и партньори чрез съответните обучения за работа с WAGO I/O System и нашия софтуер за програмирaнe CodeSys. По този начин не само се опитахме да допринесем за разбиране на WAGO технологията за автоматизация, но и да приобщим нашите клиенти към семейството на WAGO, като им дадем възможността да се убедят в потенциала на нашите продукти за автоматизация. Идеята ни бе преди всичко да предоставим на нашите партньори възможност за автономна употреба и приложение на продуктите, според съответния проект. За нас бе удоволствие да се срещнем и да обменим опит с редица млади и мотивирани специалисти, не само от нашия най-тесен бранш, но и от много „съседни“ сфери на дейност.

 

В кои градове организирахте обученията?

Обучения бяха проведени не само в София, но и в редица други градове на страната, сред които Пловдив, Варна и Стара Загора. Те бяха посрещнати с огромен интерес от нашата аудитория, което наложи да повторим някои от тях, например тези във Варна и в Пловдив. За следващата година планираме да ги продължим и надстроим като за целта ще увеличим значително нашия екип от специалисти по автоматизация, които да предложат адекватна и своевременна подкрепа на всички наши клиенти в работата по техните проекти.

 

И накрая, какво бихте си пожелали за следващата година?

Използвам възможността да благодаря на екипа на ВАГО България и на всички клиенти, партньори, приятели и симпатизанти на WAGO за усилията и подкрепата през изминалата година. Бих искала да пожелая на тях и на себе си, а така също и на читателите на Инженер.bg здраве, мир, вяра, лични и професионални успехи през идната 2015 г., както и весели празници и много радост през оставащите дни на отиващата си 2014 г.


Благодарим ви!

 

Източник на снимковия материал: WAGO, ВАГО България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ВАГО България ООД
www.wago.com/bg