Емил Николов, изпълнителен директор на АК Електрик: Мой основен приоритет е професионалното развитие на всеки специалист от екипа

28.01.2023 г.8 мин.

АК Електрик планира да открие 200 нови работни места до края на 2023 г. в новите си производствени мощности в гр. Перник.

По всичко личи, че 2023 г. ще бъде изключително активна за индустрията у нас. Едно от доказателствата за това откриваме в инвестиционните планове на българското производствено дружество АК Електрик, което е част от глобалния производител AQ Group AB и е специализирано в изработката на електротехнически компоненти. Още през 2022 г. компанията обяви намерението си да отвори нов завод в гр. Перник, с което значително ще разшири дейността и екипа си. На крачка от финала на този амбициозен проект, пред екипа на Инженер.bg застана г-н Емил Николов, изпълнителен директор на АК Електрик. Кога ще заработят производствените мощности в Перник, какви специалисти се търсят и как перспективите за развитие отличават дружеството като работодател, вижте в следващите редове.

Здравейте, г-н Николов. АК Електрик АД, град Радомир, обяви през 2022 г. плановете си за откриване на ново производствено звено в гр. Перник, където ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници. Бихте ли ни разказали какво доведе до тази инвестиция?

Здравейте, колеги от Инженер.bg! Първо, благодаря ви за доброто сътрудничество и кооперативността през 2022 г. Надявам се, че ще продължим да работим все така успешно и през тази година.

Преди да осъществим новата инвестиция на АК Електрик АД в град Перник, ние изготвихме стратегически анализ на глобалния пазар за производство на акумулаторни системи за съхранение на енергия (BESS). Осъществихме контакти и проведохме преговори с лидерите на този пазар и след като се договорихме с една от водещите мултинационални компании, взехме това важно решение, което беше одобрено от AQ Group, Швеция.

Какви точно продукти ще се произвеждат и за кои пазари са предназначени?

Производството в новата локация ще бъде проектово ориентирано, като ще произвеждаме два вида BESS, но с много на брой разновидности. 

Защо избрахте гр. Перник за реализация на новата инвестиция?

Избрахме град Перник, поради няколко причини:

На първо място, защото знаем, че хората от община Перник, община Радомир, както и от съседните общини са изключително компетентни, трудолюбиви и отговорни.

На второ място, заради добрата локация на града и възможността за оптимизиране на логистичните процеси. Освен това всички знаем, че град Перник има вековни традиции в областта на добиването и обработката на метали.

И на трето място, защото новата фабрика ще бъде в близост до най-големия завод на AQ Group в България – АК Електрик АД, град Радомир.

Заводът в Радомир ще продължи ли да се развива и в какво направление?

Искам да отбележа, че производствената площадка, мощности и човешки ресурси в град Перник са неразделна част от АК Електрик, град Радомир. Ние имаме амбициозни 5-годишни търговски и инвестиционни планове и продължаваме да увеличаваме както оборота и печалбата на фирмата, така и числеността и компетентността на човешките ресурси в Радомир, Перник и Кюстендил.

Плановете на компанията предвиждат разкриване на 500 нови работни места, като първите 200 човека трябва да бъдат наети още тази година. Какви специалисти са необходими за новия завод? С каква квалификация?

Да, предвиждаме да предложим работа на 200 нови работници и служители за локация Перник до края на 2023 г. Основните позиции, за които е в ход кампания за подбор са „Електромонтьор“, „Електрозаварчик“, „Оператор на заваръчен робот“, „Складов работник“, „CNC оператор“, както и „Шлайфист, полировач на метал“.

Кога се очаква да заработи новият завод?

В момента обучаваме 1/3 от необходимите нови служители в завода ни в град Радомир и очакваме през март-април 2023 г. да стартираме с обучени кадри в локация Перник.

Как виждате развитието на новото производство в бъдеще? Има ли предварително планирани срокове за отделните етапи?

Както казах по-горе, производството на акумулаторни системи за съхранение на енергия (BESS) е проектово ориентирано и ние имаме конкретни срокове в близките 5 години за всеки един проект за това производство.

Разкажете ни за Вашия път в компанията. Как стигнахте до поста на изпълнителен директор?

Моят път в АК Електрик АД стартира през далечната 1999 г. Започнах като специалист, след това станах мениджър в Търговски отдел и от 2004 г. съм изпълнителен директор.

За мен е много по-важно професионалното и кариерното развитие на моите колеги в компанията, които вече са над 1050 човека. Един от моите лични приоритети като изпълнителен директор е да направя всичко възможно да бъде повишена квалификацията и компетентността на всеки един от тези хора – от портиера до мениджърите на първо ниво. Затова миналата година създадохме Център за професионално обучение „Академия Електрик“, разработваме платформа за дигитален онбординг (въвеждащо обучение на новите служители), както и разработваме програми за Upskilling и Reskilling – надграждаме уменията на служителите от една страна, а от друга, добавяме нови умения и ги преквалифицираме, за да могат да се адаптират към промените.

Какво Ви привлича в АК Електрик? По какъв начин ценностите на компанията се препокриват с Вашите собствени? Какво Ви стимулира да се развивате?

Фундаментът на нашето развитие са нашите ценности:

  • Клиентите са на първо място;
  • Това, което правим, е да добавяме стойност за клиента;
  • Ние сме предприемачи;
  • Използваме най-рентабилния начин, за да изпълним изискванията на нашите клиенти;
  • Отнасяме се към другите така, както искаме да се отнасят към нас.

За нашата компания е характерно това, че ние сме големи като оборот и като численост и в същото време при нас цари духът на семейната компания – познавам лично повечето хора, виждам, че всеки се стреми да помогне на колегата си и заедно успяваме.

Защото, ние сме надеждни!

Ако се интересувате от възможностите за професионална реализация в АК Електрик, проверете свободните работни позиции на компанията в микросайта ѝ в Борса.bg.

Източник на снимковия материал: АК Електрик (AQ Electric)

Тагове: АК Електрик, електротехника, кариера, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АК Електрик АД
www.aqelectric.com/bg