Знаем ли как да съхраняваме виното, така че да „открием истината“ в него? Вижте съветите на Либхер-Хаусгерете Марица

17.06.2022 г.6 мин.

Ако искате да творите технически чудеса и за винената индустрия, а технологиите са Ваше призвание, потърсете своето място в екипа на Либхер-Хаусгерете Марица.

Виното е сред напитките, издигнати в култ. То е част от културата, социалния живот и традициите, а някои учени са убедени и в благотворното му влияне върху организма. Знаем ли обаче как да го съхраняваме, така че да „открием истината“ в него? Днес Инженер.bg ще Ви запознае с важни правила на тази тема и ще Ви сподели за технологичните решения за правилното съхраняване на вино, които предлага лидерът в производството на бяла техника Либхер-Хаусгерете Марица.

Всеки любител на виното знае, че то трябва да се съхранява на прохладно и тъмно място. Това има основно значение за узряването на виното в стъклената бутилка. Тъй като виното не съдържа консерванти (с изключение на няколко милиграма сяра), често може да се съхранява десетилетия, без да се развали. „Продължителното съхранение, което всъщност е и процес на продължително зреене, дори напротив – може да подобри неговите качества. Важно е да се има предвид, че това не важи за всички видове вина, тъй като има и такива, които са развили изключителен вкус и след 100 години. Това обаче са по-скоро редки изключения. Повечето от вината за ежедневна консумация запазват качествата си за определен период от време и не може да очакваме да се подобрят след това“, обясниха специалистите от българското дружество.

Независимо от потенциала на виното за подобряване на неговите вкусови качества според периода на отлежаване, едни и същи правила важат за всички вина: подходящо охладено пространство за съхранение и забавяне процеса на зреене.

Температурните промени и качествата на виното

По какъв начин промяната в температурата на съхранение се отразява върху вкусовите качества на виното?

Отговор дава Норвежкият институт за изследване на храните. В рамките на интересен експеримент няколко идентични бутилки чилийско Каберне Совиньон са оставени на съхранение при четири различни температури: 5 °C, 10 °C, 23 °C и 31 °C, като специалистите вземали проби от всяка през определен период.

След 6 седмици на отлежаване нямало почти никаква разлика между бутилките. След 6 месеца обаче бил забелязан ясен спад на плодовите вкусове при виното, съхранявано при 31°C, и признаците за активен процес на стареене били очевидни.

След 12 месеца същият ефект на спад се проявил и във виното, оставено при 23°C, което всъщност е една обичайна стайна температура. От това всъщност бил направен изводът, че у дома бихме могли да съхраняваме вино за известен немалък период. Ако искаме обаче то да запази своите оптимални качества по-дълго време, най-добре би било да се съхранява при по-ниска температура, около 10-14°C, например в мазето.

„В случай, че не разполагате с избено помещение, бихте могли да помислите за уред за темпериране на вино. Liebherr например произвежда виноохладители, които осигуряват условия, подобни на естествените винарски изби и в този смисъл представляват оптимална среда за съхранение на червено или бяло вино”, посочиха от Либхер-Хаусгерете Марица.

Климатизаторите от сериите GrandCru и Vinothek позволяват температурата в цялото вътрешно пространство да се настройва в диапазона от +5 °C до +20 °C. Поради това, те са особено подходящи за дългосрочното съхранение или за зреенето на вината, споделят от компанията.

Ако и Вие сте ценител на виното и технологиите са Ваша страст, то имате уникалния шанс да участвате в разработката и производството на решения за съхранение на вино и не само, разбира се. Вижте възможностите за кариерно развитие, които българската компания предлага, в нейния микросайт в Инженерингова борса на Борса.bg.

Какви са подходящите температури при сервиране на вино?

Важно е да знаете, че различните видове вина имат различна подходяща температура за сервиране. В тази връзка, преди да отворите бутилка вино трябва да оставите температурата да се повиши или понижи до оптималната за сорта и вида:

  • Пенливи вина и шампанско: 5-7 ºC;
  • Сухи бели вина: 7-9 ºC;
  • Розе и полусухи бели вина: 10-12 ºC;
  • Леки и млади червени вина: 13-15 ºC;
  • По-плътни и отлежали червени вина: 16-18 ºC.

В продължението на темата, специалистите от Либхер-Хаусгерете Марица ще Ви разкажат защо освен температурата, светлината също е основен фактор, който влияе върху запазването на виното. Очаквайте скоро в Инженер.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица е част от международния концерн Liebherr и принадлежи към направлението за бяла техника, заемайки лидерска позиция в сектора. Днес в завода край Пловдив работят повече от 1900 сътрудници.

Българското производствено дружество не спира да се развива и да разширява своя екип, за което неколкократно получава приза „Инвеститор на годината“.

Източник на снимковия материал: Либхер-Хаусгерете Марица, Liebherr, blog.liebherr.com

Тагове: HR, Liebherr, Либхер-Хаусгерете Марица, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД
http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/