Бетелгиус: Материалът, от който са изработени чембер лентите за опаковане, има ключово значение за тяхното приложение

24.01.2023 г.8 мин.

Вече Ви представихме съветите на експертите от Бетелгиус за това как да направите правилния избор за чембер инструмет, съобразен с Вашите нужди. В продължение на темата, екипът на търговското дружество сподели пред Инженер.bg какви са разликите между различните материали, от които се изработват чембер лентите и за кои приложения те са най-подходящи. „Ние предлагаме висококачествени решения за оптимизиране на опаковъчния процес. Когато става въпрос за чембероване, изборът е разнообразен. В продуктовата ни листа са включени над 40 модела чембер машини и инструменти за метална и пластмасова лента. Но преди да преминете към тяхното закупуване, е важно да знаете кой тип чембер лента Ви е необходим, така че да постигнете оптимални резултати за Вашите нужди спрямо конкретното приложение“, разясниха специалистите на компанията. Подробности за техните съвети при избора на чембер инструмент или машина, ще откриете ТУК, а в следващите редове ще Ви представим любопитна и полезна информация относно чембер лентите.

Отделните видове чембер ленти имат различни свойства по отношение на якост на опън, еластичност, разтегливост, издръжливост при шокови натоварвания и др. „Първо следва да се уверите, че лентата, която ще използвате, е достатъчно здрава, за да издържи на силата, на която ще бъде подложена. Този показател зависи от общото тегло и от размера на товара, както и от напрежението, под което ще се намира. Другите съображения за избор на лента включват температурните колебания, както и потенциала за излагане на влага и корозия. Най-често използваните чембер ленти са полиестерни (PET), полипропиленови (PP) и метални. Всяка от тях има своите силни и слаби страни и по тази причина се препоръчва в различни приложения“, обясниха от Бетелгиус.

Полипропиленова (PP) лента – лекота на материала, устойчивост на влага и корозия, както и лесно използване

„Основното предимство на полипропиленовата (PP) лента е, че този тип се изработва от лек и икономичен чембер материал. Той е предназначен за работа при леки и средни натоварвания. Други плюсове на PP е лесната й употреба, устойчивостта на влага и корозия и високата разтегателна способност. Еластичността на тези чембер ленти позволява тяхното разтягане и деформиране без те да се скъсат, което може да е съществено предимство, ако се използва за правилното приложение. Важно е да се има предвид, че в дългосрочен план това свойство има известни минуси. С течение на времето разтегливостта води до трайна деформация, която възпрепятства плътното задържане на товара“, коментираха от екипа на Бетелгиус. „Този тип лента не е добър избор при по-тежки товари, защото якостта на опън е ниска. Екстремните температурни промени и излагането на UV светлина също ще влошат нейните характеристики“, допълниха от компанията.

Подходящи приложения на РР ленти: опаковане на палети, кашони, бетонови блокчета, плочки, бали, тръби, дървен материал, вестници и др.

Полиестерна (PET) лента – доказаната алтернатива на металния чембер

Полиестерната (PET) лента е предпочитана заради по-високата ѝ безопасност, по-лесната употреба и устойчивостта на влага и корозия. Характеристиките ѝ позволяват да издържа голямо натоварване, което я превръща в оптимален опаковъчен материал за тежки товари, които стоят навън, като например дървени или строителни материали. “В същото време за разлика от металните ленти, тези от PET са еластични и не се късат лесно. Също така, те са и по-евтини, което автоматично означава много по-ниски опаковъчни разходи за тежки товари. Именно поради това полиестерната чембер лента е една от най-големите опаковъчни иновации. Заради това тя и до голяма степен измества металния чембер“, поясниха от българската компания.

Подходящи приложения на РЕТ ленти: дървообработваща промишленост, строителни материали, (тухли, керемиди, бетонови блокове, плочки), метали, тръби, палети.

Моделът чембер машина  FROMM Dynamic 2100 е съвместим за работа както с PP, така и с PET ленти. Специалистите от Бетелгиус го препоръчват поради отличното съотношение цена-качество, както и скоростта на работа, която е повишена в пъти спрямо употребата на ръчни инструменти. Тази машина е подходяща за пакетиране на различни товари – кашони, стоки върху палети, сандъци, паркети, бетонови блокчета и плочки, палети с тухли, дървен материал, камък и др.

Метална чембер лента – висока якост на опън и голяма здравина, която подсигурява дори най-тежките товари

Металната чембер лента също има редица предимства, заради които все още остава често използвана. Този вид е единственият, който е устойчив на температурни промени, излагане на влага и ултравиолетова светлина. Това го превръща в отличен избор, когато става въпрос за превози и други приложения на открито. Тя не се разтяга, което означава, че ако стоката стои затегната дълго, лентата не губи стегнатостта си с течение на времето“, допълниха от Бетелгиус.

Недостатъците ѝ са, че в сравнение с останалите видове ленти, тя е тежка и опасна за работа. Ако се счупи или с нея се борави неправилно по време на опъване или сваляне, е възможно да се отпусне със сила, с която да причини сериозни наранявания на операторите, както и щети върху продуктите или опаковките. Тя е по-скъпа от другите чембер ленти, което значително увеличава опаковъчните разходи.

Подходящи приложения на металната лента: опаковане на дървени материали, строителни материали, промишлено оборудване.

„В момента при закупуване на  чембер машинка FROMM Dynamic 2100 ще получите подарък – количка за чембер лента или две ролки чембер лента по Ваш избор. А, ако закупите втори чембер инструмент от същия вид ще Ви предоставим 10% отстъпка от цената“, съобщиха от компанията.

Ако се нуждаете от помощ при избора на чембер лента, професионалистите от доказаното българско дружество с радост ще Ви помогнат да откриете правилния материал, с който да подсигурите своята стока. Неговите контакти ще откриете ТУК

Източник на снимковия материал: Бетелгиус (Betelgeus), canva.com

Тагове: Бетелгиус, дистрибуция, индустрия, опаковане, промоция, чембер машини

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Бетелгиус ООД
https://betelgeus.com/bg/