Sketchpad – началото на CAD системите, или как започва всичко с компютърното чертане

24.10.2020 г.4 мин.

Инженерни истории

Днес трудно можем да си представим създаването на иновативни решения в редица технически направления без усъвършенстваните инструменти за компютърно проектиране. Тяхното възникване обаче дължим на американския инженер Иван Съдърланд, станал популярен като бащата на къмпютърната графика. Създадената от него първа интерактивна графичната програма Sketchpad се счита за порвообраз на съвременните CAD системи. Начинът на визуализация и моделиране на обектите в нея се превръща в основата на съвременната графика, използвана в рекламата, архитектурата, уеб дизайна и др.

През 1961 г., Иван Съдърланд стартира разработката на своята програма на един от първите програмируеми компютри TX-2 в лабораторията Lincoln в Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ. TX-2 притежава 320 kB памет, а графиките се визуализират на 9-инчов (23 cm) монитор с електронно-лъчева тръба. Ролята на мишка изпълнява светлинна писалка, посредством която се управляват линейните обекти. Различни суичове контролират аспекти на графиката като размер и съотношение, а бутони управляват команди като „изтриване“, „преместване“ и др.

През 1963 г. Съдърланд защитава докторска дисертация на тема „Sketchpad: Графична комуникационна система човек-машина“ в MIT.

В резултат от сътрудничеството на инж. Иван Съдърланд с Дейвид Евън от Университета на Юта в Солт Лейк Сити, САЩ през 1964 г. е създадена една от първите образователни лаборатории за компютърна графика.

  

Sketchpad позволява на потребителите да визуализират и контролират програмните функции и се превръща в основа за компютърната графика, интерфейсите на компютърната операционна система, както и софтуерни приложения с приложение в множество аспекти на съвременните технологии. Програмата поддържа точки, линейни сегменти и дъги като основни елементи и намира приложение за създаване на електрически, механични, научни и математически чертежи, съхранявани в компютъра в специално проектирана „пръстеновидна“ структура.

Концепцията на Sketchpad намира проявление и в потребителския интерфейс на продукти като Microsoft Windows и Apple Macintosh. Под влияние на Sketchpad през 1981 г. е изградена работната станция Xerox Star с графичен потребителски интерфейс, снабдена е с компютърна мишка и се включва към Ethernet мрежа.

Фирмата Evans and Sutherland, която Съдърланд основава заедно с приятеля си Дейвид Евънс, разработва иновации в различни технологични сфери, а сред служителите в нея са бъдещите основатели на компаниите Adobe – Джон Уорнок (John Warnock) и на Silicon Graphics Джим Кларк (Jim Clark).

Иван Съдърланд е член на Националната инженерна академия и Националната академия на науките на САЩ, а сред множеството му отличия, е престижната награда „Тюринг“ на Асоциацията по изчислителна техника (Association for Computing Machinery), която получава за създаването на Sketchpad.

За да подготвим материала, използвахме информация от britannica.com, history-computer.com и др.

Източник на снимковия материалpexels.com, designworldonline.com

Тагове: CAD/CAM софтуер, проектиране