Йосиф Шнитер – архитектът, който създаде магията на град Пловдив

16.01.2021 г.6 мин.

Инженерни истории

Безспорно, Пловдив е градът, с който успяваме да се свържем на съкровено ниво още в първите мигове от посещението си там. Градът е ултимативно въплъщение на древното културно наследство и модерния европейски дух и крие неизчерпаеми изненади. Зараждането на тази магия дължим на първия архитект на Пловдив – Йосиф Шнитер, към когото не можем да скрием възхищението си както по отношение на професионалната му кариера, така и на личностните му достойнства.

Арх. Йосиф Шнитер е роден в чешкия град Нови Биджов през 1852 г. и е възпитаник на Виенската академия за военни инженери. Той поема по професионалния път на предходните 9 поколения в семейството си. Пристига в България като доброволец в Руско-Турската война. По това време строи първата си сграда у нас, в гр. Севлиево, помещаваща днес Градската художествена галерия.

През пролетта на 1878 г. арх. Шнитер се установява в Пловдив, където живее и работи в продължение на 36 години. Едва няколко години са необходими, за да се появят първите реализирани проекти на чешкия архитект в града под тепетата. Междувременно арх. Йосиф Шнитер става част и от всичко случващо се около Съединението между Княжество България и Източна Румелия през 1885 г.

След като за пореден път извършва героичен подвиг за страната ни, участвайки дори и в недобро здравословно състояние в Сръбско-Българската война през 1885 г, отново се завръща в Пловдив. На младия архитект е възложена задачата да изготви Генералния регулаторен план на града. Така той се впуска в амбициозното начинание по модернизацията на Пловдив. Успешно съвместява управлението на строителните дейности и ръководната си длъжност в техническата служба в Общината.

За забележителния труд на първия архитект на Пловдив разказва и провеждащата се от документална фотоизложба „Архитектът Йосиф Шнитер“, която може да бъде видяна до 24 януари 2021 г. в Чешки център София.

Интересен факт е, че, за да не смущава съгражданите си, работи през нощта, а прецизността и визионерския дух в работата му са пословични. Планът на Пловдив е разположен в специално построен павилион. Заданието е с размери 6х7 m, а по него арх. Шнитер работи легнал и изцяло облечен в бяло, от 1888 до 1891 г. Планът получава одобрение през 1896 г. В него архитектът вплита духа на модерните тенденции, като не подценява историческото наследство на Пловдив. Арх. Шнитер залага система от 4 булеварда, които са ориентирани към главните посоки и оформящи кръг около града.

Сред първите проекти на архитекта са църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и Пловдивското девическо училище в Стария град, която днес помещава Градска художествена галерия. Построява още Гражданския клуб, който се превръща в средище на елита. Шнитер проектира и взема участие в строежа на сгради на Главната улица в Пловдив като хотел „Метропол“, както и множество къщи из целия град. За да почерпи опит за предстоящия панаир, архитектът посещава Пражкото изложение.

На арх. Шнитер дължим още построяването на сградата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Техническия отдел на Община Пловдив на ул. „Райко Даскалов“, първия Общински дом, днес Регионален природонаучен музей – Пловдив, Розовата къща, легацията на империята в Източна Румелия в Стария град.

Не по-малко интересна е личността на арх. Шнитер. Въпреки знаковите проекти и огромен принос за Пловдив, чешкият архитект така и не изгражда дом за себе си и семейството си и живее под наем. Също така често работи безвъзмездно. Една от благородните му постъпки е свързана с построяването на църквата в Батак. Освен с проекта и участие в строителството ѝ, Шнитер допринася за нейното изграждане, дарявайки средствата, които се полагат за труда му. От разказите на неговата правнучка – проф. Мария Шнитер, научаваме и за решението му да подпомогне с всичките си спечелени средства от строежа на гимназията в Асеновград майка в нужда, която случайно среща на улицата.

Авария с водопоровода от Дермендере, дн. с. Първенец, застрашава да наводни Пловдив. Тогава арх. Йосиф Шнитер решава сам да проследи ремонта му. Вследствие на това заболява от пневмония, която води и до смъртта му. Легендарният архитект напуска този свят на 62-годишна възраст, а семейството му остава да живее в Пловдив.

За да подготвим материала, използвахме информация от „Арх. Йосиф Шнитер – ПЛОВДИВСКИЯТ АРХИТЕКТ“ – YouTube и plovdivtime.bg.

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Тагове: архитектура