Студентите от ТУ-Габрово могат да управляват с жестове робота на Fanuc в новата лаборатория

29.08.2017 г.3 мин.

Компактният интелигентен миниробот LR Mate 200iD/4S на Fanuc, който е инсталиран с обучителни цели в най-новата и модерна лаборатория на Технически университет – Габрово, е вече с нови програмни възможности, съобщиха за Инженер.bg от Фанук България. Техническата лаборатория към катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника” (АИУТ) е важна крачка от стратегията, амбициите и целите на ТУ-Габрово да предложи още по-добро, качествено и съвременно обучение на своите възпитаници.


LR Mate 200iD/4S бе предоставен от Фанук на ТУ-Габрово с цел запознаване, изучаване и подготовка на бъдещите инженери в областта на роботизацията. Той притежава широк спектър от индустриални приложения. „Роботът е най-лекия модел в своя клас – тежи едва 20 kg и позволява да бъде монтиран почти навсякъде. Той е с контрол по 6 оси и служи като заместител на човешката ръка. Моделът може да бъде програмиран както от панел за програмиране, така и чрез специализиран софтуер“, поясниха от българското дружество.Сред последно заложените функции при програмирането на миниробота е  възможността да бъде управляван посредством жестове. „Чрез новата програма за управление роботът на Fanuc очаква подаване на команда (жест) от оператора. Операторът прави жест с ръка за старт и моделът започва да разпознава различните обекти в пространството“, разказа доц. Тодоров от ТУ-Габрово. „Интуитивната машина подрежда разпознатите обекти върху подвижна платформа на съответните им места. Системата изчаква, когато операторът е в обсега на действие, преди да продължи работа. Роботът разпознава точната за обекта позиция на платформата и го поставя на отреденото за него място. Щом позиционира всички обекти на определените за тях места, той чака нова команда от оператора“, поясни и инж. Валентин Тенев от Фанук България.


По-подробно с поведението на LR Mate 200iD/4S и новата възможност за неговото управление, бихте могли да се запознаете от следното ВИДЕО!


Повече информация за Фанук България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Технически университет – Габрово
https://www.tugab.bg/