ТермоДизайнТотал: Защо е опасно никел да попадне в питейната вода и какво е решението на производителя KAN-therm

23.03.2021 г.7 мин.

В днешния материал ще разгледаме една рядко коментирана тема, която въпреки това има пряко въздействие върху нашето здраве. А именно: съдържанието на никел в питейните води вследствие от използването на никелирани фитинги. За целта ни помогнаха експертите от доказаното българско дружество ТермоДизайнТотал, специализирано в търговията и инженеринга с продукти и цялостни решения с приложение в сградни ВиК и ОВК инсталации.

Как влияе никелът на човешкия организъм?

Никелът е микроелемент, който в малки количества е съществен за правилното функциониране на организма ни, но в големи е изключително опасен. Основен източник на никел в питейната вода са никелираните месингови елементи, използвани в инсталациите. Този проблем може да причини множество странични ефекти, за които си струва да поговорим.

Никелът доставя на клетките кислород и помага за обмяната на веществата и синтеза на хормони. Нужният ежедневен прием от този елемент за възрастни е около 0.3 mg и той се покрива най-вече от храни като житни култури, шоколад, риба, зеле, лук и др.

Допустимата концентрация на никел в питейната вода е определена от Директива 98/83/ЕО на Европейския съюз (EС) от 3 ноември 1998 г. относно качеството на водата, предназначена за консумация от човека. Най-високата допустима концентрация на никел е 20 µg/l, което го поставя в групата на най-токсичните метали. За сравнение, допустимата концентрация на олово и арсен е 10 µg/l, на хром – 50 µg/l, а на мед е около 2 mg/l.

Излишъкът на никел може да причини увреждане на лигавиците и да доведе до промени в хромозомите и костния мозък. В големи количества никелът е и канцерогенен за човешкия организъм. Най-честият страничен ефект от излишъка на никел е контактна или хранителна алергия. Контактната алергия към никел води до обрив на мястото, където кожата докосва никелиран предмет. Симптомите на хранителна алергия включват хрема, конюнктивит, а това може да се предизвика астма или дори анафилактичен шок. Алергията към никел понякога води до отхвърляне на ортодонтски и ортопедични импланти и влияе негативно на баланса на елементите в тялото, като намалява нивото на магнезий и цинк в паренхимните органи.

Защо се никелират месинговите фитинги?

Проблемът със съдържанието на никел се появява най-вече в многослойните тръбни системи, където се изпълняват пресови, винтови и резбови връзки. При тях се използват месингови фитинги, които често се оказват с никелово покритие, което влиза в контакт с водата.

А защо изобщо се поставя то? „Една от причините е, че подобрява естетическия вид на продукта, но това съвсем не е основното. Никелът осигурява допълнителна защита на месинг с по-ниско качество, податлив на корозия или на висока концентрация на тежки метали, например олово. При полипропиленовите профили с месингови сплави има един допълнителен фактор – по-евтиният полипропиленов гранулат е податлив на медни йони, отделяни от месинга. За да се избегне това, трябва да се използва полипропилен, обогатен с подходящи инхибитори“, обясниха от водещата българска компания.

Какво може да направи индустрията, за да намали риска от навлизане на никел в питейната вода?

„За пример бихме посочили нашите партньори KAN-therm. В своите инсталационни системи KAN-therm Push, Press и PP KAN те използват фитинги без допълнително покритие от никел. Продуктите са изработени от PPSU (Полифенилсулфон), който е напълно неутрален за питейна вода, и месинг, който може безопасно да се прилага във водоснабдителните системи. Използването на PPSU решава въпроса с никелираните съединения в инсталационни системи, използвани за водоснабдяване, централно отопление, сгъстен въздух и др.”, посочиха от ТермоДизайнТотал.

Полифенилсулфонът (PPSF или PPSU) е вид високоефективен полимер, обикновено състоящ се от ароматни пръстени, свързани от сулфонови (SO2) групи. Той представлява формовъчна пластмаса, често използвана за бързо прототипиране и бързо производство.

Полифенилсулфонът е устойчив на топлина и химикали, което го прави подходящ за автомобилни, аеро-космически и водопроводни приложения.

„Същевременно, системата KAN-therm INOX използва тръби и фитинги, изработени от никел-хром-молибден или никел-хром-титан, които съдържат 10 до 13% никел. Тестовете за миграция на никел обаче потвърждават, че при неръждаемата стомана този процес е значително по-слаб, отколкото при никелирани покрития и следователно концентрацията на метал във водата не надвишава допустимите граници“, коментираха още от ТермоДизайнТотал. Системата KAN-therm INOX в инсталации за питейна вода е напълно безопасна и е одобрена от DVGW – най-големия орган за сертифициране на газова и водна промишленост в Европа.

Тестовете за миграция на никел показват, че концентрацията му при контакт между никелирана повърхност и питейна вода може да достигне стойности от 200 до 350 µg/l, което надвишава стандарта 10-15 пъти. Ето защо Националният институт по обществено здраве на Германия казва, че във всички съоръжения, които са в контакт с питейна вода, никеловото и никел-хромното покритие могат да се използват само върху външните повърхности, които нямат пряк контакт с вода.

Източник на снимковия материал: KAN-therm, ТермоДизайнТотал, freepik.com

Тагове: KAN-therm, ВиК, ТермоДизайнТотал, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ТермоДизайнТотал ООД
http://thermodesigntotal.com