Стико БГ: Системите за обратна осмоза на TW Profine гарантират доказано чиста вода за бита и индустрията

22.07.2021 г.4 мин.

Днес, повече отвсякога, е важно хората и представителите на индустрията във водния сектор да са добре информирани за възможностите за осигуряване на чиста питейна вода, тъй като светът е изправен пред предизвикателството да гарантира нейната висока хигиена и безопасност за здравето. Ето защо с помощта на фирма Стико БГ ще Ви запознаем с технологията за обратна осмоза, която италианският производител TW Profine влага в своите продукти, предназначени за дезинфекция на вода за битова и индустриална употреба.

„Компанията TW Profine произвеждат системи за обратна осмоза от повече от 20 години. Компанията винаги е била фокусирана върху подробното изучаване на този специфичен метод за третиране на водата, като така натрупва уникално ноу-хау и печели международно признание за своите системи“, коментираха за читателите на Инженер.bg от българската компания, която е и официален партньор на производителя у нас.

Обратната осмоза е призната като по-ефективна технология за водообработка в сравнение с микрофилтрацията, ултрафилтрацията, нанофилтрацията и ултравиолетовото облъчване - факт, потвърден и от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC – Center for Disease Control and Prevention) на САЩ. Обратната осмоза също се определя като хиперфилтрация заради нейната висока ефективност при отстраняване на вещества от водата. Процесът се базира на полупропускливи мембрани, чрез които се отделят солите, разтворени във водата. Благодарение на мембраната, разтвореното вещество се задържа като се предотвратява преминаването му обратно и съответно се получава чиста течност на изхода на системата.

Размерът на отворите на осмотичната мембрана е по-малък от 1 nm. За сравнение, нанофилтрацията обхваща диапазона между 1 и 100 nm. Размерите на патогена SARS-CoV-2 са между 65 и 100 nm (средно 80 nm). Други вируси са с размер около 20 nm, а минималният размер на обикновена бактерия е 200 nm.

В своите сравнителни проучвания CDC подчертава абсолютната ефективност на процеса на осмоза за отстраняване на няколко типа замърсители от водата, включително:

  • Протозои (като Cryptosporidium и Giardia);
  • Бактерии (като Campylobacter, Salmonella, Shigella, E.coli);
  • Вируси (като ентеричен, хепатит А, норовирус, ротавирус);
  • Често срещани химически замърсители, например метални йони, водни соли, включително натрий, хлорид, мед, хром и олово, като може да се намали и арсенът.

„TW Profine предлага в своето портфолио широка гама от системи за обратна осмоза за различни дебити на потока. А най-малката сред тях е иновативният модел Zero, който е с размерите на малко куфарче и може да се събере в шкафа под мивката“, допълниха още от Стико БГ.

Източник на снимковия материал: Стико БГ, TW Profine

Тагове: ВиК, пречистване, Стико БГ

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Стико БГ ЕООД
http://stikobg.com/