С нестандартен подход Хидролиа дава решение за пречистване на отпадъчните води от голямо производство на кабелни системи

23.11.2021 г.3 мин.

Когато голямо производствено предприятие се сблъска с трудности при обработката на отпадъчните си води, често е необходимо нестандартно решение, открито с находчиви инженерни похвати. Именно това демонстрира българската инженерингова компания Хидролиа, когато се налага да реши проблемите с локалната пречиствателна станция за отпадъчни води (ЛПСОВ) на голям производител на кабелни системи за автомобилната промишленост. Повече за проекта и неговото изпълнение Инженер.bg научи от специалистите от Хидролиа.

Когато се запознава със съществуващото положение, екипът на Хидролиа установява, че изградената ЛПСОВ не разполага с необходимия капацитет, за да покрие нуждите на голямото производствено предприятие. „Един от възможните варианти бе да се изпълни цялостна реконструкция на съоръжението, така че да се увеличи капацитетът му. За нас обаче бе възможна и още една опция – отпадъчните води от завода да се отведат към друга, по-голяма пречиствателна станция, която функционира в близост. По добро стечение на обстоятелствата, ние управляваме такава ЛПСОВ в същия район, която обслужва една от най-големите пивоварни у нас“, обясниха от Хидролиа.

За да се вземе по-доброто решение в случая, екипът на Хидролиа провежда задълбочено проучване, в резултат на което става ясно, че вторият вариант е напълно възможен и би бил по-ефективен и рентабилен.

За целта инженеринговата компания, тясно специализирана в управлението на ВиК мрежи и съоръжения, изготвя проект за тласкателен тръбопровод с дължина 1 km и напълно автоматизирана помпена станция.

След изграждането на тези допълнителни съоръжения отпадъчните води от завода за кабелни инсталации се подават към съществуващата ЛПСОВ, управлявана изцяло от Хидролиа. За да се отчитат подаваните водни количества е монтирано измервателно устройство, а услугата се заплаща от предприятието на база кубичен метър пречиствана вода.

„Предвид факта, че експлоатацията и административното управление на пречиствателна станция е изцяло отговорност на Хидролиа, то и целият риск от така изпълненият проект също е наш. С този проект успяхме генерално да решим проблема на нашия клиент по отношение на обработката на отпадъчни води от производствения процес. При това открихме и заложихме на възможно най-оптималния подход“, коментираха още от българската компания.

Източник на снимковия материал: freepik.com

Тагове: ВиК, водообработка, пречистване, производство, Хидролиа

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Хидролиа АД
https://hydrolia.bg