ДМ Арматурен: Колко добре можете да разпознаете шум от теч? Опитайте със записите от ултразвукови водомери Kamstrup

18.12.2020 г.3 мин.

Неведнъж сме Ви представяли интелигентната система за откриване на течове чрез ултразвукови водомери на Kamstrup, чийто официален представител на българския пазар е доказаната търговска и инженерингова компания ДМ Арматурен. Днес ще влезем още по-дълбоко в темата, за да разберем кои звуци улавят модерните водомери и какво значи всеки от тях. Вижте и специалните видеа, за да тествате своята собствена способност да разпознавате течове.

Ултразвуковият водомер flowIQ® 2200 регистрира различни шумове, но не всеки от тях идва от теч. Всъщност има някои шумове, които могат да попречат, когато се опитвате да откриете теч. Например помпа, трафик или дори дъжд могат да причинят смущения. „По време на разработването на водомера Kamstrup си сътрудничи с различни ютилити дружества, за да научи как звучи течът и по-важното – как не звучи. Проведени са различни тестове, които дават ценна информация за това как звучат течовете на вода и какъв акустичен модел създават”, обясниха за Инженер.bg от ДМ Арматурен.

Откриването на течове преди измервателния уред може да бъде голямо предизвикателство, затова от Kamstrup решават да създадат нов водомер, който би могъл да подпомогне процеса по откриване на течове. Идеята е да се интегрира акустичното откриване на течове директно в измервателния уред, като се използва ултразвукова технология за регистриране на шумови модели, които показват възможен теч.

Но как работи технологията? „Когато водата тече през пробита тръба, тя създава различен звуков модел, отколкото водата, преминаваща през здрава тръба. Акустиката се променя, а стойността на шума зависи от размера на теча“, посочиха от ДМ Араматурен. С ултразвукови сензори, FlowIQ® 2200 регистрира тези звукови модели и изпраща обратно най-ниската стойност, записана за период от 24 часа. По този начин се гарантира, че приборът филтрира фоновите шумове като наземен трафик или нормална дневна консумация на вода в къщата. Ако най-ниската регистрирана стойност на шума надвишава определено ниво, съществува голям риск от изтичане или спукване в дадена инсталация или зона.

„Ултразвуковият водомер FlowIQ® 2200, придружен от инструмента за анализ Leak Detector, осигурява високо ниво на прозрачност във вашата мрежа”, обобщиха от българското дружество.

А във видеата по-долу ще чуете различни шумови модели, създадени от различни източници.

Източник на снимковия материал: Kamstrup, pixabay.com

Тагове: Kamstrup, ВиК, водомери, ДМ Арматурен

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ДМ Арматурен ЕООД
http://hawle.bg/