Вентех: „Отровата е в количеството“, или как хлорът се превърна от бойно вещество в неизменен елемент от индустрията и бита

26.05.2023 г.4 мин.

Често природата ни предлага противоречиви свои творения, а едно такова е химичният елемент под номер 17 в Менделеевата таблица – хлорът. „Със своя жълто-зеленикав цвят и задушлива миризма, хлорът може да бъде опасен и силно отровен при вдишване, същевременно го използваме ежедневно под формата на готварска сол, освен това присъства естествено в човешкия организъм. Най-значимото му приложение обаче е за дезинфекция на водите за питейно-битови нужди“, коментираха пред Инженер.bg от доказаното българско търговско и инженерингово дружество Вентех, специализирано в системите за пречистване на води и по-специално – в инсталациите за дозиране и проследяване на остатъчен хлор.

Откривател на хлора е Карл Вилхелм Шееле, който изолира и описва елемента за първи път през 1774 г. Името му пък е дадено от Хъмфри Дейви, но идва от гръцки: χλωρος – зелен. А Майкъл Фарадей първи успява да го втечни в лабораторни условия.

Хлорът влиза в употреба за първи път в крайно нехуманно приложение, а именно като бойно вещество през Първата световна война, когато германските войски отварят 600 метални балона, пълни с хлор, близо до белгийския град Ипър. Огромният жълто-зелен облак, който се разстила над земята, тежи 180 t и поразява 15 000 човека, като 5000 от тях загиват на място. Това е и първата химическа атака, записана в историята.

Въпреки това хлорът се използва в ежедневието – той участва в състава не само на готварската сол (NaCl), но и на белината (NaClO), а също и в лекарства, бои, лакове, във фреоните, с които се пълнят дезодоранти и парфюми, и мн.др. Хлорът присъства също така в кръвната плазма, потта и стомашните сокове, като допринася за поддържане на осмотичното равновесие в организма.

„Този химичен елемент и неговите съединения намират широко приложно поле в индустрията – например при производството на каучук, поливинилхлорид и пенопласти, торове, при извличането на някои редки метали като титан, при боядисване на кожи и т.н. Благодарение на неговите дезинфекциращи свойства, хлорът се използва активно в процесите по пречистване и обеззаразяване на води – както в басейни и спа съоръжения, така и във водоснабдителната мрежа. Важно е да отбележим, че максималното допустимо съдържание на остатъчен хлор във водопроводната система е 0.4 mg/l“, разясниха още от Вентех.

Българската компания има зад гърба си множество успешно изпълнени проекти за дезинфекциращи инсталации за пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води.

За да отговори на нуждите на сектора, от Вентех са разработили собствена конфигурация за мониторинг на остатъчен хлор, доверявайки се на компоненти от утвърдени европейски производители.

Източник на снимковия материал: canva.com

Тагове: Вентех, ВиК, дезинфекция, пречистване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
www.ventech.bg