Аква Системи: Решения за охлаждане с водна мъгла TecnoCooling спасяват от горещото лято и оптимизират процесите в индустрията

21.06.2022 г.6 мин.

Един от най-ефективните методи за охлаждане на открито през горещите летни дни са системите с водна мъгла, които са подходящи както за бита, така и за индустрията, включително за селското стопанство. Ето защо в днешния материал ще Ви представим възможните приложения на помпите и системите за охлаждане на външни пространства с водна мъгла TecnoCooling – част от продуктовото портфолио на утвърдената българска търговска компания Аква Системи. „Чрез впръскване на вода посредством помпа за високо налягане през специално проектирани за целта дюзи, системите TecnoCooling създават мъгла от ултра фини водни капчици със среден размер под 10 µ“, поясниха от фирмата. Да видим повече.

Малките водни капчици, които представлява мъглата, бързо абсорбират топлинната енергия в околната среда и се изпаряват, превръщайки се във водна пара (газ). Енергията (топлината), използвана за превръщане на водата в газ, се абсорбира от околната среда, следователно въздухът се охлажда. По този начин системите за водна мъгла TecnoCooling понижават температурата с около 10-12 °C на открито и на закрито без намокряне като:

  • Намаляват температурата;
  • Намаляват летящите насекоми;
  • Абсорбират прах и цветен прашец;
  • Могат да окажат специфични ефекти.

Охлаждането чрез водна мъгла намира различни приложения

Използване в бита

„Много хора не могат да се насладят на своите открити пространства през летните горещини. Освен това страдат и домашните любимци и растенията. След инсталиране на система за мъгла обаче, много от клиентите споделят, че техният начин на живот е променен изцяло и те вече не са „заклещени“ в домовете си“, разказаха от Аква Системи.

Приложение в търговски обекти

Когато температурите се повишат до 30 °C и повече, градините и външните барове на ресторанти и заведения стават практически неизползваеми. Но охлаждането с мъгла чрез линейна система или в комбинация с вентилатор може да ги превърне в удобно, приятно и печелившо убежище.

Индустриално приложение

Чрез системите за мъгла можете да създадете по-безопасна и по-продуктивна работна среда, при това с намалена консумация на енергия. Освен че служителите се чувстват по-комфортно, а от там са и по-продуктивни, машините също така издържат по-дълго и работят по-ефективно. Много процеси, които се нуждаят от охлаждане, могат да се ускорят с помощта на охлаждане с мъгла.

„Климатизацията на големи индустриални помещения, включително такива, които трябва да работят при отворени врати и прозорци, досега не бе възможна с конвенционални системи. Системите за мъгла обаче, са оптимално решение за охлаждане или за разсейване на високи топлинни емисии от промишлени процеси (леярни, машини). Охлаждащият ефект е възможно също така да се комбинира с контрол върху влажността за повишаване на производителността в специфични индустрии (хартиено-целулозна, текстилна, дървообработка и др.)“, разясниха от Аква Системи.

Важен аспект на системите за мъгла са значително намалените разходи в сравнение с традиционните индустриални климатици. Монтажът е лесен и бърз, тъй като системите се доставят в модулен комплект, с полиамидни тръби и бързи съединителни връзки.

Приложение в животновъдството

Водната мъгла облекчава топлинния стрес за разнообразни категории домашни животни, като драстично намалява смъртността им, стимулира апетита, растежа и развитието им.

Приложение в оранжерии

„Системите за мъгла играят важна роля в контрола на климата в оранжериите, като поддържат необходимите температура и влажност в околната среда при условия на принудителна или естествена вентилация. През лятото бързото изпаряване на мъглата ще охлади оранжерията, като същевременно овлажнява околната среда при ниска относителна влажност. През зимата системата поддържа оптималната влажност, предотвратявайки обезводняването на културите, причинено от отоплителните системи“, обясниха от българското дружество.

Системите TecnoCooling са подходящи, дори и за най-деликатните култури (например отглеждане на млади семена, тропически и цъфтящи растения), където не е възможно да се използват традиционни методи за пръскане.

Предварително охлаждане с мъгла

През най-горещите дни капацитетът на охлаждане на климатичните системи с въздушно охлаждане може да намалее с 14-15%, а същевременно потреблението на мощност да се увеличи с над 30%. Проблемът възниква в кондензаторите, които трябва да преобразуват изпарения хладилен агент в течност.

„Прилагането на система за водна мъгла към охладители с въздушно охлаждане е възможно да подобри ефективността, тъй като водната мъгла понижава температурата на въздуха, влизащ в кондензатора. Така например, при типичните охладители с въздушно охлаждане намаляването на температурата на въздуха в кондензатора с 6 °C ще доведе до 14% подобрение на ефективността, а с 12 °C – до оптимизация с около 25 - 30%“, допълниха от Аква Системи.

Какви са различните видове системи за водна мъгла на TecnoCooling, с какво се отличават и какви са техните характеристики, очаквайте скоро в Инженер.bg.

Източник на снимковия материал: Аква Системи, TecnoCooling

Тагове: Аква Системи, ВиК, охлаждане

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аква Системи ЕООД
http://akva.bg/