Аквастарт: Красивата Калабрия разчита на ефективно водоснабдяване със сондажните помпи Lowara

07.04.2021 г.4 мин.

Калабрия – „пръстите“ на италианския ботуш, е регион с население около 1.96 милиона, който се нуждае от около 274 милиона куб.м. вода годишно. И местният ВиК оператор Sorical ги осигурява, като експлоатира 6000 км тръбопроводи, 300 помпени станции, 900 резервоара и голяма пречиствателна станция за питейна вода. Сондажни помпи с марка Lowara на Xylem помагат на дружеството да подобри своята ефективност, а как ще научите в днешния материал.

„Наскоро Sorical се зае да разшири и модернизира своята водоснабдителна мрежа в Калабрия, като основната цел е да се възстанови хидравличната ефективност на операциите. Благодарение на сондажните помпи Lowara, ВиК операторът успя да намали потреблението на енергия на всеки кладенец с 30%, а същевременно количеството вода, която се черпи, се удвои, а в някои случаи и се утрои”, разказаха пред Инженер.bg от Аквастарт – утвърдено българско дружество в областта на помпените технологии и партньор на Lowara у нас.

Хидрогеоложките и климатичните условия на Калабрия определят региона като богат на водни ресурси, но изменението на климата, малкото валежи и прекомерното потребление на вода от населението бързо променят този факт. За да отговори на предизвикателството, Sorical се фокусира върху оценка и мониторинг на наличните водни ресурси, търсенето на нови такива, както и върху преконфигуриране, разширяване и модернизиране на съществуващите водни съоръжения.

Половината от питейната вода, използвана в Калабрия, идва от подземни водни ресурси чрез мрежа от почти 300 кладенци. Ето защо голяма част от усилията на ВиК оператора е посветена на плановата и аварийната поддръжка на съществуващите кладенци и подобряването на тяхната енергийна ефективност. „Някои от тези съоръжения са построени в края на 80-те години на миналия век и вече показват сериозни признаци на амортизация поради възрастта, запушвания, корозия и т.н. Тези фактори, в комбинация с използваните помпи, водят до неефективност на енергията и разходите”, обясниха от българското дружество.

Калабрия е интересна и със своите отпадъчни води. Уникалната брегова ивица е била в бедствено положение поради замърсяване от неправилно изхвърляне на отпадъци и ежегодни наводнения. Това кара местните власти да създадат най-ефективната и добре проектирана система за пречистване на отпадъчни води в цяла Италия. Сега районът има един от най-чистите и красиви брегове на полуострова.

Като част от модернизацията на мрежата, Sorical инсталира общо 35 сондажни помпи Lowara от серията Z (Z8, Z10, Z12). Моделите се отличават с високоефективна конструкция, включваща динамични носещи пръстени, които намаляват до минимум хидравличните загуби и потреблението на енергия и предотвратяват блокирането на помпата. Помпите са изработени от неръждаема стомана и са с полуаксиален поток, което ги прави добър избор за корозивни и абразивни среди. Намират приложение при водоснабдяване от дълбоки кладенци, за повишаване на налягането и разпределение на вода в общински и промишлени системи.

„Динамичният носещ пръстен на сондажните помпи Lowara е уникално решение на Xylem, разработено след дългогодишни изследвания и опит. Конструкцията дава ключови предимства и при високо, и при ниско налягане. В допълнение, пръстените намаляват износването, като допускат по-малко твърди частици, например пясък”, разясниха още от Аквастарт.

Източник на снимковия материал: Аквастарт, Xylem, pixabay.com

Тагове: Lowara, Xylem, Аквастарт, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аквастарт ООД
www.aquastart.bg